Sektörel

Satılık konut fiyatlarındaki artış hızı pandemi öncesi seviyelerde! Nakit alımda 'fırsat dönemi' başladı!

Endeksa verilerine göre, satılık konutlarda fiyat artışının nominal olarak yüzde 18 gerilediği ve pandemi öncesi seviyelere geldiği belirtildi. 

Endeksa’nın güncel konut değer raporu verilerine göre, satılık konut piyasasında Türkiye genelinde fiyatlar nominal olarak artmaya devam etse de artış hızındaki yavaşlama devam ediyor.  Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, satılık konutlarda fiyat artışının nominal olarak pandemi öncesi seviyelere geldiğini açıkladı. 

ORTALAMA KONUT YATIRIMININ GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ 13 YIL!

Satılık konut piyasasında yıllık değer değişimlerine bakıldığında fiyatların bir yıl içerisinde yüzde 36; son bir ayda ise yüzde 0.05  görülüyor. 

Ancak reel fiyat değişimlerine bakıldığında  yıllık satılık fiyat değişiminin yüzde 18, geçtiğimiz aydaki fiyat değişimininse yüzde 2 düştüğü gözlemleniyor. 

Temmuz ayı sonu itibarıyla Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 26 bin 484 TL/metrekare, ortalama konut fiyatı ise 3 milyon 442 bin 920 TL olarak gerçekleşti. Ortalama bir konut yatırımının geri dönüş süresi ise 13 yıl oldu.

KONUT ALMAK İSTEYENLER ACELE EDİN, FIRSATLAR VAR!

Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt satılık konut piyasasında pandemi öncesi yüzde 30’lar civarında fiyat değişimleri yaşandığını, Temmuz 2024 itibarıyla bu seviyelere ulaşıldığını söyledi.

Ancak o zamanlar enflasyon ve inşaat maliyetleri günümüze kıyaslandığında çok daha düşük seyreetiğine dikkat çeken Öğüt  şu anda artış hızındaki yavaşlamayı çok daha agresif bir biçimde hissedildiğini açıkladı.

Satış hedefleri açısından,  ipotekli satışlar yerinde sayarken nakit alım hacminin arttığı görülüyor.  Nakit alımların pazarlık gücünün çok yüksek olduğunu söyleyen Öğüt, bu nedenlerden dolayı konut satın almanın şu an tam zamanı olduğuna vurgu yaptı. 

İSTANBUL'DA KONUT FİYATLARI REELDE YÜZDE 18 GERİLEDİ

Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir illeri karşılaştırıldığında en yüksek nominal değer artışı, yüzde 38’le Ankara ve İzmir’de yaşandı. Bu iki ilde reel değerler ise yüzde 17 oranında azaldı.

Başkentte ortalama konut metrekare satış fiyatı 21 bin 806 TL/metrekare olurken, ortalama konut fiyatı ise 2,8 milyon TL. İzmir’de ise ortalama konut metrekare satış fiyatı 34 bin 905 TL, ortalama konut fiyatı ise 4,4 milyon TL oldu.

İstanbul’da konut satış fiyatlarında nominal yıllık değer artışı yüzde 37; reel değerlere bakıldığında ise yüzde 18’lik bir düşüş görüldü. İstanbul’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 40 bin 262 TL/m2, ortalama konut fiyatı ise 4,6 milyon TL. 

KİRALARDAKİ ARTIŞ HIZI YAVAŞLIYOR

Kiralık konut piyasasında da artış hızındaki yavaşlama trendi devam ediyor. Endeksa verilerine göre, Haziran 2024’te sona eren yüzde 25 kira düzenlemesinin ardından yüzde 66 olarak açıklanan TÜFE oranlarına rağmen, temmuz ayında sıfır kiralamalardaki artış yüzde 47’yle sınırlı kaldı.

Kiralardaki yıllık artış enflasyondan arındırıldığında ise yüzde 12 azalmaya işaret ediyor. En düşük kira artışı yüzde 23 ile Antalya’da kaydedildi. Enflasyondan arındırıldığında ise Antalya’da kira fiyatları yüzde 26 düştü. 

Endeksa Genel Müdürü Öğüt, kiralık konut piyasasındaki ortalama artışın beklenenin altında kalması nedeniyle son dönemlerde yatırımcılar arasında hakim olan “mevduata yönelme” trendiyle ilgili de bir uyarıda bulundu.

Yatırımcılar son dönemde, kiradan elde edecekleri gelirin düşük olacağı endişesiyle gayrimenkullerini satarak parasını mevduatta tutma eğiliminde olduğunu söyleyen Öğüt yatırımcıları uyardı: ''Konut yatırımı yaptığınızda sadece “pasif gelir” olarak adlandırılan kira geliri elde etmezsiniz, aynı zamanda konutunuzun değeri artmaya devam eder.  Ancak faiz geliri paranızı sadece enflasyona karşı korur. Bu nedenle bu kararları vermeden önce çok iyi araştırmak oldukça önemli.'' dedi. 

Barınma sorununda köprüden önce son çıkış mı? 5 maddede kira ve konut krizine çözüm!

Emlakta 'doğrulanmış ilan' düzenlemesiyle tüketici mağduriyeti engellenecek! Yeni düzenlemede kim, neye dikkat etmeli?

Kiralara yeni artış dalgası geliyor: Kiralık ev bedelleri en az yüzde 20 ile 30 artacak!

Konut piyasasında balon patladı! 600 binden fazla kiralık konuta ihtiyaç var!