Sektörel

Satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki fahiş artış Z kuşağını da vurdu: Ev alamıyorlar, kiraya çıkamıyorlar!

Fahiş oranlarda artan kiralık ve satılık konut fiyatlarının yanı sıra, yüksek faiz oranları ve enflasyon genç yetişkinlerin aile evinden ayrılmasını engelliyor. Z kuşağı ev alamıyor, kiraya da çıkamıyor. 

ABD, son on senedir ortaya çıkan ve koronavirüs pandemisinin ardından daha da yoğunlaşan ciddi bir konut sorunuyla karşı karşıya. Amerikalılar uygun fiyatlı konut bulmakta zorluk çekiyor. Fortune’un haberine göre son göstergeler de yeni neslin bu konuda daha iyi durumda olmadığını ortaya koydu. 

Intuit Credit Karma’nın 1.249 Amerikalı yetişkin ile gerçekleştirdiği yeni bir ankette yer alan sonuçlara göre; Z kuşağı bireylerinin yüzde 31'i kiralarını karşılayamadıkları ve kendi evlerini satın alamadıkları için ebeveynleriyle beraber oturuyor. 

Finansgündem'de yer alan habere göre; araştırmada Z kuşağı olarak ifade edilen kesim 1997 ile 2012 yılları arasında doğan kişileri kapsıyor. Söz konusu yaş aralığındaki bireyler 12 ile 26 arasındaki yaşlarda. Kendi başlarına yaşayabilecek yaşta olan bu neslin üyeleri incelendiğinde Credit Karma anketi ve diğer göstergeler Z kuşağının konut maliyetleri konusunda özellikle şansız olduğunu ortaya koyuyor. 

Özellikle 2020’lerin başlarında Y kuşağının nihayet konut piyasasına girmesiyle düşük faiz oranlarının görüldüğü günler geride kaldı. 

Z kuşağı üyeleri gittikçe daha fazla okullarından mezun oldukça ve kariyerlerine başladıkça bir başlangıç seviye konut bulmakta zorluk çekiyor. Sınırlı konut arzı, yüksek faizler ve yüksek konut fiyatları Z kuşağının konut sahibi olma hayallerini suya düşürüyor. 

Kiralık konutlarda da durum pek farklı görünmüyor. 2022 yılı itibarıyla sıradan bir Amerikalı medyan gelirlerinin yüzde 30’uyla kira ödemek zorunda kaldı. Moody’s Analytics verilerine göre 2023 yılında gelir artışları biraz da olsun kira yükünü azaltsa da ülke çapında kira-gelir oranı hala yüzde 30 civarında seyrediyor. 

Konut sorunuyla karşı karşıya kalanlar yalnızca Z kuşağı değil. Nesiller boyunca kirada kalmayı tercih eden ABD’li yetişkinlerin  yüzde 24’ü artık kiralarını karşılayamadıklarına dikkat çekiyor. Araştırmaya göre bireyler neredeyse ödemelerinin yüzde 40'ına denk olan konut harcamalarını karşılamak için ihtiyaçlarından feragat ediyor. 

Y ve Z kuşağı içinse durum daha da kötü bir hal alıyor. Z kuşağının yüzde 30’u kirasını ödemekte zorlanırken Y kuşağının yüzde 27’si, yaşı en az 69 olanlarınsa sadece yüzde 10 kiralarını ödeyemiyor. 

Yüksek kira fiyatları gündelik finansal sorunların da ötesinde geniş kapsamlı problemleri de ortaya çıkarıyor. Örneğin kira sorunlarıyla başa çıkmakta zorlanan kesim, konut  peşinatı için tasarruf da edemiyor. Credit Karma anketine göre Amerikalıların neredeyse yarısı (yüzde 46) bir konut alamayacaklarına ikna olmuş halde. 

Amerikan Emlakçılar Derneği verilerine göre geçtiğimiz sene ilk defa konut sahibi olanlar genellikle 36 yaşlarındaydı.  Bu rekor bir yaş seviyesi ve Z kuşağının bu yaşa gelmesi için tam 10 sene geçmesi gerekli. 

Bir Zillow analizine göre, ABD'de yaklaşık 2,7 milyon yetişkin, 2020'nin mart ve nisan aylarında bir ebeveyn ya da büyükanne ve büyükbabasının yanına taşındı. ABD Nüfus Sayım Bürosu verileri, aile evinde yaşayan genç yetişkinlerin yüzdesinin son yirmi senede yüzde 87'sinin üzerine çıktığını gösteriyor. Pandemi sonrası oluşan enflasyonla beraber pek çok genç kendi konutlarına taşınamıyor. 

Üstelik gençler taşınabildiklerinde bile  çoğu zaman bunu ailelerinin yardımlarıyla yapabiliyor.  Redfin’in yakın zamanda gerçekleştirdiği bir ankete göre 30 yaşından küçük konut alıcılarının yüzde 40'ı peşinat ödemek için ailelerinden yardım aldı. Credit Karma anketi Z kuşağının  yüzde 30'unun ve Y Kuşağının yüzde 39'unun konut almak için ailelerinden gelen paraya bağımlı olduğunu ortaya koydu. 

Konut, altın ve otomobil almayanlar resmen kaybetti!

Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Borsa'da her kriz bir fırsat doğurur! İşte 11 şirketin 2020 ve 2024 fiyatı!