22 / 11 / 2024
fuzul

Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Konut kira artışlarında yüzde 25’lik sınırın mağduriyete yol açtığı söylemleri gelmeye devam ediyor. Peki Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?




6098 sayılı Borçlar Kanunu’na göre konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının sınırlı olduğuna dair eklenen Geçici Madde 2 hükümleri doğrultusunda yüzde 25’lik kira artış oranı 1 Temmuz 2024’e kadar devam edecek. Belirli istisnalar dışında bu sınırın aşılması mümkün değil. Peki Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir? Av. Gökalp Şenkardeş Medyabar'a açıkladı.

KİRA BEDELİ ARTIRMAK İSTEYEN EV SAHİBİ NE YAPABİLİR?

 Av. Gökalp Şenkardeş, taraflar arasındaki kira sözleşmesinin yapılmasının üzerinden en az 5 yıl geçtiğini ve yüzde 25 sınırına ya da sözleşmede belirtilen artış oranına bağlı kalmak zorunda olunmadığını belirtti. Yani taraflar arasındaki sözleşmede artış maddesi yok ise 5 yılı beklemeden mahkemeden tespit talep edilebilir ancak burada mahkeme TÜFE oranı ile sınırlı olacak.

Türk Borçlar Kanunu Madde 344’te bu soruyla ilgili şu açıklama yer alıyor: ''TBK'nın 344. maddesinin 3. fıkrasında, taraflar arasında kira bedeline ilişkin anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda kira bedelinin hâkim tarafından belirlenebileceği düzenlenmiştir.'' 

Bu kanuna göre taraflarca kira bedelinin değişimine dair bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, 5 yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde, beş yıldan uzun olmasa da beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda hakim tarafından kira tespiti talep edilebilecek.

Bu davaya uygulamada "kira bedelinin tespiti davası" veya "kira tespit davası" denilmekte. Mahkeme tarafından yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, 12 aylık TÜFE ortalamalarına göre ve kiralananın durumu ile emsal kira bedelleri de dikkate alınarak hakkaniyete uygun bir şekilde belirlenir. Kira bedelinin her beş yıldan sonraki kira yılında bu şekilde belirlenmesi mümkün. 

Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

YENİ KİRA BEDELİ ARTIRMADA SINIR NEDİR? 

Türk Borçlar Kanunu uyarınca açılacak olan kira tespit davalarında mahkeme tarafından yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, 12 aylık TÜFE ortalamalarına göre ve kiralananın durumu ile emsal kira bedelleri de dikkate alınarak hakkaniyete uygun bir şekilde belirlenir.

Şenkardeş, ek olarak şunları ekledi: ''Kiracı taraf, ülkemiz koşulları ve konut fiyatlarındaki dengesizlik sebebiyle mağduriyet yaşayabileceği için kanun ve içtihatlarımız gereğince korunmaktadır ve bu aşamada da ‘’ Hakkaniyet İndirimi’’ gündeme gelecektir.'' dedi. 

HAKKANİYET İNDİRİMİ NASIL UYGULANIYOR?

Kiracı lehine uygulanacak hakkaniyet indirimi, tüm koşullar ve olgular mahkeme tarafından değerlendirildikten sonra bilirkişi raporunda tespit edilen emsal kira bedeli üzerinden yüzde 5 ile yüzde 20 arasında bir indirim oranı uygulanacak.

1 milyon 250 bin TL'ye satılan daire gündem oldu! Evin girişine bakın!

Konut kira ve satış fiyatlarında beklenen düşüş gerçek olacak mı? Emlakçılar ve vatandaş ne diyor?

Ev sahibi ve kiracı arasındaki kriz büyüyor! Kiracısına hem dava açtı hem de saldırdı!

 


Geri Dön