27 / 04 / 2024

Satın alınan evde gizli ayıp varsa ne yapılmalı?

Satın alınan evde gizli ayıp varsa ne yapılmalı?

Gayrimenkul satın alırken görülecek ayıplar açık ayıptır, kullanmaya başladıktan sonra ortaya çıkan ayıplar ise gizli ayıp. Peki satın alınan evde gizli ve açık ayıp varsa ne yapılmalı?



Bir gayrimenkul alımında ve teslim sırasında daire gezilirken görülecek ayıplar açık ayıp olarak bilinir. Kullanmaya başladıktan sonra ortaya çıkan ayıplar ise gizli ayıptır. Ayıplı dairelerde sözleşmenin feshi ve dairenin iadesini istemek mümkündür.

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında gayrimenkule gizli ayıp ve açık ayıp varsa ne yapılmalı konusunu ele aldı. İşte Heper'in 'Satın aldığınız evde gizli ve açık ayıp varsa ne yapmalısınız?' başlıklı o yazısı...

Satın aldığınız evde gizli ve açık ayıp varsa ne yapmalısınız?

Bir gayrimenkul alımında ve teslim sırasında daire gezilirken görülecek ayıplar açık ayıptır. Bunu çoğunlukla gayrimenkulün tesliminde tutanağına kaydedilmesini bekliyoruz. Ancak bu geçerlilik şartı değildir, süresi içinde satıcıya başvuruda bulunulması yeterlidir. Ya onarım istenir ya değer kaybı nedeni ile tazminat istenir veya eşdeğeri bulunabiliyorsa bir benzeri ile değiştirilmesi istenir. Sözleşmenin feshi ve dairenin iadesini istemek de mümkündür ama tatbikatta pek rastlanmaz.

Kullanmaya başladıktan sonra ortaya çıkan ayıplar olabilir. Çoğunlukla parkelerde deformasyon, boyada kabarma, mutfak malzemelerinde arıza gibi ayıplar ortaya çıkar ki bunlar da gizli ayıptır. Açık ayıptaki gibi taleplerde bulunulabilir. Bir de farklı bir durum olabilir. Satıcının (büyük çoğunlukla müteahhidin) taahhüt ettiği ama hiç yapmadığı şeyler olabilir. Bunlar ayıpta olduğu gibi yapılmış ama hatalı yapılmış şeyler değildir, hiç ortada yoktur. Bunu artık ayıp kabul etmiyoruz, eksik iş olarak değerlendiriyoruz ki bu dahi tazminatı gerektirir ve satıcıya başvuru süresi oldukça uzun, tam 10 yıldır.


Geri Dön