08 / 05 / 2024

Say Yapı 2016'da yurtdışında üç fabrika kuracak!

Say Yapı 2016'da yurtdışında üç fabrika kuracak!

Tüketici elektroniği alanında adını duyuran Digicom Grubu, inşaattan küçük ev aletlerine kadar farklı alanlarda da büyüyor. Şirket, 2016'da yurtdışında 150 milyon dolarlık üç tesis yatırımı yapmaya hazırlanıyor.



Tüketici elektroniği alanında adını duyuran Digicom Grubu, inşaattan küçük ev aletlerine kadar farklı alanlarda da büyüyor. Özellikle hızlı tüketim ürünleri markası Parex'i büyütmeye çalışan şirket, 2016'da yurtdışında 150 milyon dolarlık üç tesis yatırımı yapmaya hazırlanıyor.


Digicom Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yiğit, elektronik alanında da 'smart teknoloji'ye odaklandıklarım söylüyor. 


1995 yılından beri tüketici elektroniği sektöründe faaliyet gösteren Digicom, birçok dünya markasının distribütörlüğünü üstlendi. Bugün halen Pioneer, Sharp Roadstar markalarının Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor. Uzun yıllar elektronik sektöründe adından söz ettiren Digicom artık grup çatısı altında farklı alanlarda da varlık gösteriyor. Bunlardan biri küçük ev aletleri sektörü. Grup, bu alanda 'Conti' markasını bünyesinde bulunduruyor. Digicom Sağlık Ürünleri çatısı altında radyoloji sektöründe hizmet veren gaip 'Villa' ve 'Carestream' markalannın temsilciliğini üstleniyor. FMCG (hızlı tüketim ürünleri), inşaat malzemeleri ve yapı ürünleri sektörlerinde de olan Digicom gayrimenkul alanında da var. Grup şirketlerinden Say inşaat, Starlife Silivri, Starlife Güzelce, Starlife Göktürk ve yooistanbul projeleriyle öne çıkıyor. Bu şirket son dönemde yalı restorasyonu ve satış işine de girmiş bulunuyor.  Bin kişiye istihdam sağlayan ve 1 milyar dolar ciroya sahip olan Digicom Grubu'nun patronu Sabri Yiğit, fırsat gördüğü alanlara yatırım yapmaktan çekinmeyen bir isim. Yiğit ile yaürım planlarından yeni girişimlerine kadar birçok konuyu konuştuk. 


Digicom daha çok tüketici elektroniği alanında adını duyurmuş bir şirket. Bu alanda nasıl bir gelişim izlediniz? 


Birçok global markanın Türkiye ayağı olmuş bir şirketiz. Grubumuzun lokomotifi hala elektronik. 1993'ten beri global oyuncularla pazardayız. Türk tüketicilerini dünya ile eş zamanlı olarak ürünlerle buluşturduk. Türkiye'deki televizyon yayıncılığının, uydu yayıncılığının gelişmesinde de çok büyük katkımız var. HD yayınlarına çok büyük katkımız oldu. Bugün halen Pioneer, Sharp Roadstar markalarının Türkiye distribütörlüğünü yürütüyoruz. 



Digicom olarak şu dönemde ağırlık verdiğiniz alanlar hangileri? 


2020 yılında telefona 'telefon' demeyeceğiz. Telefon işlevi dışında başka işlere de yarayacak, yeni görevler de üstlenen bir yapıya dönüşecek. Öyle bir süreç başladı. Biz de buna yönelik pozisyon alıyonız. Biz bu ürünün satışında olacağız. Ancak cep telefonculuğundan bahsetmiyorum. Smart teknoloji dağıtımında olacağız. 



İtalyan markası Conti'yi Cankurtaran Grubu'ndan satın aldınız. Bu markayla ilgili planlarınız neler? 


Ürün gamını genişlettik. 100'ü aşkın ürün çeşidimiz var. Sonbaharda iki iddialı yeni ürünü daha piyasaya sunacağız. 



Son dönemde iddialı olduğunuz bir alan da temizlik malzemeleri ve hızlı tüketim ürünleri sektörü. Bu alana girmenizde ne etkili oldu? 


Elektronik işlerimiz dolayısıyla Kyoto'ya çok sık gidiyordum. Oradaki çevreye yönelik standartlardan çok etkilendim. Özellik de günlük hayatta tükettiğimiz ürünlerin doğaya atıldıktan sonra belli bir sürede çözülmesi zorunluluğu dikkatimi çekti. FMCG sektörüne girişimde bu etkili oldu. Araştırdığımda global şirketlerin bile yüzde 100 doğada çözülebilen ürünleri olmadığını ve buna yönelik çalışmadığını gördüm. Global devlerin egemen olduğu bu sektöre karar verdim. Çerkezköy'de bir tesis kurduk. Çalışmalarımız sonucunda ilk yüzde 100 doğada çözülen çöp poşetini üreterek sektöre adım attım. Ürün skalamız zaman içinde genişledi. Artık bu alandaki markamız Parex'i bir yaşam markası olarak konumlandınyomz. Markayı her yıl yüzde 50'nin üzerinde büyütüyoruz.  



Grup şirketiniz Say Yapı ile gayrimenkul sektöründe de varsınız. Bu alanda neler yapıyorsunuz? 


Starlife Silivri, Starlife Güzelce, Starlife Göktürk ve yooistanbul projeleriyle ilerliyoruz. Yooistanbul gayrimenkul projesi, dünyaca ünlü tasarımcı Philippe Starck'ın kurucu ortağı ve kreatif direktörü olduğu bir proje. 22 bin metrekarelik alan üzerinde 11 bloktan oluşuyor. İstanbul Boğazı manzaralı projenin yüzde 80'i yeşil alan. Üst segmentteki bu projemizde 2016 sonunda yaşam başlayacak. Satışına da haziran ayında başlıyoruz. İstanbul'da projeler dikey ilerlerken, yooistanbul yatay olmasıyla dikkat çekiyor. 



Yeni gayrimenkul projeleriniz var mı? 


Bundan sonraki projemizi Nişantaşı'nda yapacağız. 2016'nın başında start alacak. 



YALI RESTORASYONU YAPIYOR 

Yalılara karşı özel bir ilgisi olan Sabri Yiğit'in son dönemde bu alanda da bir girişimi mevcut. Yiğit, şirketi Say Yapı aracılığıyla, satın aldığı yalıları restore ederek satacak. İlk işini de yaptı. 1870'lerde yapılan Sandoz Yalısı'nı satın alıp restore ettiğini belirten Yiğit, şunları söylüyor: "Denizin kıyısındaki bu tarihi yapılar çok özeller. Yalıların değerlerine göre ucuz olduğunu da düşünüyorum. Çünkü bugün Londra'da bir apartman dairesinin metrekaresi bile 50-100 bin dolar. Yalıların daha kıymetli olacağını düşünüyorum.  Restore edip satmayı planlıyorum.



Ekonomist 


Geri Dön