Saya Grup rotayı ABD'ye çevirdi!
İlaç sektöründe Pharmactive markasıyla faaliyet gösteren Saya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdulrezzak Sancak,"Almanya Sağlık Bakanlığı, BfArM'dan onay alarak Avrupa'nın bir ülkesinde satış yapma yetkisini elde ettik.Yeni hedef ise ABD" diye konuştu.
İlaç sektöründe Pharmactive markasıyla faaliyet gösteren Saya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdulrezzak Sancak,"Almanya Sağlık Bakanlığı, BfArM'dan onay alarak Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde satış pazarlama yapma yetkisini elde ettik.2017 yıl sonuna kadar Avrupa'da satışa başlarız.Yeni hedef ise ABD" diye konuştu.
Önceki hafta bir araya geldiğimiz Saya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdulrezzak Sancak, ve Pharmactive İlaç Yönetim Kurulu Başkam Haluk Sancak, mevcut yatırımları ve gelecek vizyonunu anlattı.
Temelleri, 1950'lilerde baba Abdulkerim Sancak tarafından atılan Saya Grup, bugün İzmir'deki şirketi Folkart ile inşaat sektöründe önemli bir girişime imza atan grubun ilaç sektöründeki şirketi ise Pharmactive. Elektrik motorunda Voltla liderliği kovalayan grup, Voltsan'la da farklı sektörlere kalıp ve parça sağlıyor. Saya Grup, geçtiğimiz yıl yüzde 27'lik büyümeyle yaklaşık 400 milyon liralık ciroya ulaşmış. Grup bünyesinde şu an 1.500 kişi çalışıyor. 2020 itibarıyla 3 bin kişi istihdam etmeyi ve 2 milyar lira ciroyu hedefleyen Saya Grup, 2020 yılına gelindiğinde, yılda 100 milyon lirayı Ar-Ge'ye ayırmayı hedefliyor.
AR-GE YOĞUN SEKTÖRLER
Ar-Ge'ye büyük önem verdiklerini aktaran Abdulrezzak Sancak, "İştiraklerimizden Volt Elektrik Motorları ve Pharmactive İlaç, Ar-Ge yoğun şirketler. Bu yüzden Ar-Ge yatırımları bizim olmazsa olmazlarımızdan" diye konuştu.
İLACA 200 MİLYON YATIRDI
Pharmactive'le 2010'dan bu yana ilaç sektöründe faaliyet gösteren Saya, Çerkezköy'de 108 bin metrekarede kurulu l.etap tesisinde ilaç üretiyor. Abdulrezzak Sancak'm anlattığına göre 200 milyon dolarlık yatırım değerine sahip Abdulrezzak Sancak şunları söyledi: "Ülke kalkınırsa sektörler kalkınır. Sektör iyi olursa firmalar da iyi olur. Biz ülke kalkınmasını 3 şeye bağlıyoruz: istihdam, ihracat ve ArGe. El alem yapıyorsa biz onun daha iyisini yaparız." 30 bin kişiye iş veren sektör Pharmactive Yönetim Kurulu Başkarı Haluk Sancak Türk ilaç endüstrisinde şu an 30 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi. Haluk Bey'in anlattıklarına göre sektördeki fiyat odakla daralma, ister istemez istihdamı da etkileyecek potansiyel bir risk arz ediyor.
fabrikada 2. Etap tesis yatırımı için de çalışmalar sürüyor. Tesisin 2. etabı bittiğinde Avrupa'nın en büyük ilaç üretim fabrikalarından birine dönüşecek.
HEDEFİ 200 MİLYON TL
Pharmactive, şu an yaklaşık 700 kişiye istihdam sağlıyor. Abdulrezzak Sancak, "Tüm etaplar bittiğinde istihdam rakamı 2 bin kişiye çıkacak" dedi. Haluk Sancak ise "Pharmactive olarak 2014 itibanyla ciromuz 115 milyon lirayı aştı. Bu yılsonu itibarıyla 200 milyon TL ciro hedefledik" dedi.
FİYAT GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
İlaç sektörü özelinde bir takım sıkıntılar yaşandığını belirten Abdulrezzak Sancak, ilaçtaki fiyatlandırma politikasından dertli. Sancak, bu konudaki başlıca sıkıntıyı şöyle özetledi; "İlacın tek müşterisi devlet. Sektör, devletin iki dudağı arasına bakıyor. Daha öncc hiç zarar etmeyen 50-100 yıllık firmalar zarar açıklamaya başladı. Devletin daha çok destek vermesi lazım. Yoksa sektörü kaybedebiliriz." Ardından da ekledi: "Ancak ilk gün olduğu gibi bugün de bizi yönetenlere güveniyorum. Sektörün stratejik önemini iyi bilen yöneticilerimizin vizyonuna hep güvendim ve güvenim devam ediyor."
Şifre: Ar-Ge, istihdam ve ihracat
Abdülrezzak Sancak şunları söyledi: "Ülke kalkınırsa sektörler kalkınır.Sektör iyi olursa firmalar da iyi olur. Biz ülke kalkınmasını 3 şeye bağlıyoruz: İstihdam, ihracat ve Ar-Ge. El alem yapıyorsa biz onun daha iyisini yaparız."
Irak'taki acıyı dinledi gözyaşlarını tutamadı
PHARMACTİVE markası altında yurtdışı pazarlar için gerekli hazırlığı yaptıklarını da söyleyen Abdulrezzak Sancak şöyle konuştu: "Çerkezköy'deki tesisimiz için 2013'te Türkiye Sağlık Bakanlığı'ndan GMP (Good Manufacturing Practices) iyi üretim uygulamaları onayı aldık. Şubat 2015'te de Almanya Sağlık Bakanlığı, BfArM'dan onay alarak Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde satış pazarlama yapma yetkisini elde ettik, ilk ürünümüzle 2017'nin sonuna doğru Avrupa'da satışa başlarız. Sonraki hedefimiz ABD. Orada kendi satış ve pazarlama bimizi kurmayı hedefliyoruz." ilaç sektörünün Türkiye için stratejik bir sektör olduğunu üstüne basa basa vurgulayan Abdulrezzak Sancak, "Yıllar önce Irak'ın Kuveyt'i işgali sırasında, dönemin Irak ilaç ve Eczacılık Genel Müdürüyle oturduk, konuşuyoruz Bizzat kendisi anlatmıştı: ilaç ambargosu uygulanıyor, ilaç yok, insanlar ilaçsızlıktan ölüyor. Çocuklar serum bulamıyor. Anlattıklarını duyunca inanın ağladım" diye konuştu.
Akşam