09 / 01 / 2025

Sayfiyelere göç arttı, fiyatlar katlandı!

Sayfiyelere göç arttı, fiyatlar katlandı!

Şehir yaşamının zorluklarına Kovid-19 salgını da eklenince Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesinin sayfiyelerine ilgi arttı. Çanakkale, İzmir, Muğla ve Antalya'da konut ve arsa fiyatları yüzde 60 oranında fırladı. Bu trendin sürmesi öngörülüyor. 



Türkiye'de özellikle büyük kentlerde yaşamın giderek zorlaşması, son yıllarda insanların kentten kırsala yönelmelerine neden olmuştu. Pandemiyle birlikte ise aylar süren karantina sürecinde bunalan insanlar, işlerin de evden yürütülmeye başlamasıyla birlikte özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki kentlere yöneldi. Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; bu dönemde kentlerden kırsala göçler yoğunlaşırken, Ege Denizi ve Akdeniz kıyısında yer alan sayfiyelerdeki arsa ve konutlar altın gibi kıymetlendi. 

HANGİ İLLERDE ARTIŞ VAR?

TSKB Gayrimenkul Değerleme Ekonomist Dergisi'ne özel değerleme yaptı. Değerleme ile pandemi döneminde arsa ve konut metrekare satış fiyatları bakımından değerlenen kentler analiz edildi. Araştırmanın sonuçlarına göre, Akdeniz Bölgesi'nde Mersin Erdemli'de arsa metrekare fiyatları son bir yıllık dönemde yüzde 36'lık artış gösterirken, Erdemli ve Mezitli'de konut metrekare fiyatları yüzde 43 arttı. Anatalya Kepez'de arsa metrekare fiyatları son bir yıl içinde yüzde 29 artış kaydederken, Alanya'da konut metrekare fiyatları yüzde 33 oranında artış gösterdi. Ege Bölgesi'nde ise  İzmir  Urla'da arsa metrekare fiyatları son bir yılda yüzde 67, konut metrekare fiyatları da yüzde 50 oranında arttı. Muğla Bodrum'da arsa metrekare fiyatları yüzde 40 oranında, Dalyan'da ise konut metrekare fiyatları yüzde 47 oranında artışla en çok artışın görüldüğü yerler oldu. Marmara Bölgesi'nde Çanakkale Geyikli yüzde 43'lük artışla arsa metrekare fiyatlarının en çok arttığı yer olurken, Ayvacık yüzde 29'luk artışla kentte konut metrekare fiyatlarının en çok arttığı bölge oldu. Balıkesir Edremit ise arsa metrekare fiyatlarında yüzde 33, konut metrekare fiyatlarında yüzde 29'luk artışla en çok talep alan bölgeler arasında öne çıktkı. TSKB Gayrimenkul Deperleme Özel Projeler Departmanı Yönetici Berk Ünsal, pandemiyle birlikte çalışma koşullarının esnemesinin kent yaşamında aradığını bulamayanların kırsala ve özellikle yazlık sayfiye bölygelere göç etmesine sebep olduğunu söylüyor. 

ULAŞIM ETKİSİ

Ege ve Akdeniz'e kıyısı bulunan kentsel bu süreçte öne çıkarken, günlük ihtihyaçların giderilmesine yönelik olanaklara sahip olmaları da bu bölgelerin tercih edilmesine neden oluyor. Ulaşım ağı gelişmiş, kent merkezine yakın ilçelere göçün arttığına dikkat çeken Ünsal, bu bölgelerdeki gayrimenkul fiyatlarının bu süreçte artış gösterdiğini vurguluyor.

TÜİK verilerine göre, geçen yılın ilk üç aylık dönemi ile bu yılın aynı dönemi kıyaslandığında Mersin Mezitli konut satış adedinde yüzde 74'lük artışla, Muğla Bodrum yüzde 61, Balıkesir Edremit yüzde 55'lik artışla dikkat çekti. Ünsal, Mersin'in Mezitli ilçesinde, Muğla'nın Bodrum ilçesinde ve Balıkesir'in Edremit ilçesinde konut satış sayılarının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyylüyor. Ünsal, "Konut fiyat hareketlerine baktığımızda bu bölgelerdeki fiyat artışının, benzer konumdaki ilçelere kıyasla yukarıda olduğu gördüldü. Antalya'da satış sayılarındaki artış Türkiye ortalamasının altında kalırken, konut fiyatlarındaki artış da göreceli  olarak diğer yazlık bölgelere göre düşük kaldı" diye konuşuyor.

Salgından korunma yöntemi olarak izdole bir yaşamın tercih edilmesi nedeniyle kalabalık kentlerde yaşayanlarlar, bölgede yatay mimari ve geniş bahçelerin olduğu, yumuşak iklimli sayfiyelere yöneldi. Uzun vadede bu bölgelerde arsa ve konut stokunun azalması ile bölgedeki gayrimenkul fiyatlarının artması bekleniyor. 

Gaboras Genel Müdürü Kurtuluş Altun, pandemiylr birlikte insanların yatırım tercihlerini kentlerden uzak doğayla iç içe bölgelere kaydırdığını söylüyor. 

Arsa fiyatlarının en fazla arttığı bölgelerin neredeyse tamamına yakınının yazlık, kıyı ve kırsal bölgeler olduğuna dikkat çeken Altun, kentlerden kırsala göçün önümüzdeki dönemde de devam etmesini beklediklerini de vurguluyor. Altun, "Geniş arazilere olan talep giderek artıyor. Talep ve gerçekleşen satıl işlemlerine bağlı olarak yıl sonuna kadar arsa değerlerinde ortalama yüzde 6 ile 10'luk artış potansiyeli görülüyoruz" diye konuşuyor. 

İstanbul-İzmir-Çanakkale köprü bağlantısı, İzmir-Aliağa-Çandarlı otoyolu projesi ve İstanbul-Bursa-İzmir otoyol çalışmaları sayesinde İzmir'e ulaşımın çok daha kolay sağlanması özellikle yazlık kullanıma uygun bahçeli evlere olan talebi de artırdı. 

ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, karantinada yasaklar kalkar kalkmaz yazlık bölgelere akın edenlerin evden çalışma ve online eğitimin devam etmesi durumunun da kıyı bölgelerindeki gayrimenkul fiyat ve taleplerini etkilediğini vurguluyor. 

Konut stokunun pandeminin hemen arkasından önemli ölçüde eridiğine işaret eden İdikut, en yoğun talep ve göç alan bölgelerin başında Bodrum ve İzmir'in ilçelerinin geldiğini de söylüyor. 

Bu şehirde konut ve arsa fiyatları fırladı!

Türkiye genelinde konut fiyatları yüzde 29,6 arttı!

Geri Dön