04 / 11 / 2024

Sazlıdere Barajı'na kaçak moloz dökenlerin cezası ağır olacak!

Sazlıdere Barajı'na kaçak moloz dökenlerin cezası ağır olacak!

Gaziosmanpaşa Meydanı Temel Atma Töreni'ne katılan İBB Başkanı Kadir Topbaş, Sazlıdere Barajı'nın çevresine dökülen kaçak molozlarla ilgili, "İçme suyu barajına inşaat atıkları dökecek kadar gözü dönmüş insanlar var aramızda. Cezaları ağır olacak" dedi.




Gaziosmanpaşa'da Atatürk Büstü Meydanı, Hükümet Konağı Meydanı, Kültür Merkezi Belediye Meydanı ve Cami Meydanı'nı birleştirerek oluşacak 45 bin 500 metrekarelik meydan projesinin temeli törenle atıldı. İBB'nin hayata geçireceği 6 milyon 665 bin liralık projenin temel atma törenine İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, AK Parti İstanbul Milletvekili Recep Koral ile ilçeye yeni atanan Gaziosmanpaşa Kaymakamı Oktay Çağatay katıldı. Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, Gaziosmanpaşa'ya bugüne kadar 1 milyar 700 milyon lira yatırım yaptıklarını söyleyerek Gaziosmanpaşa'dan geçecek Kabataş-Mahmutbey Metrosu'nun 2018 yılında açılacağını ifade etti. Topbaş, Vezneciler'den 3. Havalimanı'na uzanacak yeni bir metro hattı projesinin de devam ettiğini belirtti. 


Gözü dönmüş insanlar var 

Sazlıdere Barajı'nın çevresine kaçak moloz dökülmesini üzüntüyle öğrendiklerini söyleyen Kadir Topbaş, " İçme suyu barajına inşaat atıkları dökecek kadar gözü dönmüş insanlar var aramızda. Cezaları ağır olacak. Büyükşehir belediyesi olarak çok daha ağır bedel ödeyerek temizlemek zorunda kalıyoruz. Mümkün olsa da, o inşaat atıklarının döküldüğü yerlerdeki suları o dökenlerin evlerine göndersek, onların evinde içirsek. Kimyasallarıyla, o ne olduğunu bilmediğimiz atıklarıyla o suların tekrar içilebilir hale gelmesi için çok ciddi maliyetleri var,artıma tesislerinde ciddi bedeller ödeniyor. Nasıl kıyılır tabiata ve ormana ve suya. 3 kuruştan kaçarak nasıl çevreyi kirletmeyi göze alıyorlar" dedi. 


Bu densizliğe sessiz kalamayız

Hafriyat kamyonlarında kullanmak üzere bir yazılım geliştirdiklerini ve bunu Çevre ve Şehircilik Bakanı'na sunduğunu belirten Topbaş, "Bu kamyonlar damperlerini nerede kaldırırsa göreceğiz ve canlarını yakacak kadar cezalar vereceğiz. Kusura bakmasınlar, sadece bu dönemi değil, geleceğimizi tüketiyorlar. Bu densizliğe sessiz kalamayız" dedi. Topbaş, "Buna benzer yakaladığımız, arabalarını bağladığımız, ciddi ceza yazdıklarımız ağlayarak sızlayarak himmet istiyorlar. Asla yüzlerine bakmıyoruz, bu yanlışlar asla affedilemez. İnşallah akılları başlarına gelir veya biz getiririz" diye konuştu. 


Doğru yerlerde doğru yapılar yapmak lazım

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'a yapılacak yüksek katlı binalarla ilgili bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da üzerinde durduğu 'az serbest', 'yükselti serbest' mantığını artık geride bırakıyoruz. Artık böyle bir kavram kalmadı. Bir daha böyle bir uygulama olmayacak, sınırlanmış olacak. Bu çalışmalar yapılarak belli bir noktaya getirildi" diye konuştu. “Esasında kentte yüksek yapılı binalar yapılır mı yapılamaz mı diye şehir plancıları bunu devamlı tartışırlar. Doğru yerlerde doğru yapılar yapmak lazım” açıklamasını yapan Topbaş, “Yüksek yapılar da yapılabilir. Paris'te 'La Defense' bölgesini bir örnek olarak bilebiliriz.  İstanbul'un 5 bin 400 kilometrekarelik alanının yüzde 50'sinde yapılanma var. 4 milyon civarında birim olarak konut olarak düşündüğünüzde 100 metrekarelik bu konutları yata haline getirdiğinizde sığması mümkün değil. Ortak alanlar, yollar bir takım donatı alanlarını da koyduğunuz zaman yetmez. Demek ki katlanması gerekiyor. Ama doğru çözümler getirmek lazım" dedi. 


Yeni bir düzenleme getirildi

Bu konuda yapılan çalışmaların belli bir noktaya getirildiğini kaydeden Topbaş, "Silüet başta olmak üzere etkisinin olumsuz olmaması açısından İstanbul'un dijital haritalarını hazırladık. Özellikle meclisimizin de kabul ettiği yükseltilere göre topografik etkilerini dikkate alan bir takım yükseltiler belirlendi. Ona göre başta tarihi yarımadanın arkasına düşen tüm yerleşim birimleri ve ilçelerde bu öngörüldü. O yükseklikler üzerinde bir yapı verilmiyor. Yeni bir düzenleme getirildi. Özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın da üzerinde durduğu 'az serbest', 'yükselti serbest' mantığını artık geride bırakıyoruz. Artık böyle bir kavram kalmadı" diye konuştu. "Farklı semtlerde somut bir kat yasağı var mı?" şeklindeki bir soruya Kadir Topbaş, "Tabii... Bazı yerlerde az serbest olunca 20 kat, 30 kat yapılabiliyor. Onun yerine 15 katı geçemez ya da deniz seviyesinden şu metreyi geçemez gibi bu 'kot'lar meclisimiz tarafından kabul edildi. Ona göre planlarla ilgili uygulama yapılıyor" şeklinde yanıt verdi


Gazetem İstanbul


Geri Dön