29 / 04 / 2024

Kaçak bina nasıl anlaşılır?

Kaçak bina nasıl anlaşılır?

Yapı ruhsatı alınmadan inşasına başlanılan yapılara kaçak bina deniyor. Yapının kaçak bina durumuna düşmemesi için yapının inşaatına başlamadan önce yapı ruhsatının alınması gerekiyor. Peki, kaçak bina nasıl anlaşılır?



Kaçak bina nasıl anlaşılır?  


Kaçak bina;  Yapı ruhsatı  alınmadan inşasına başlanılan yapılar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılar ruhsatsız yapılar olarak ifade ediliyor.


Kendisine veya başkasına ait bir arsa üzerinde yetkili kurumlardan hukuksal olarak inşaat ruhsatı alınmadan veya ruhsat alındıysa bile ruhsata aykırı bir şekilde yapılmasından kaynaklı olarak kaçak bina deniyor. Bir yapının kaçak bina olmaması için inşaat çalışmalarına başlanmadan önce yapı ruhsat belgesinin alınmış olması gerekiyor.


İnşaat ruhsatı ilgili belediyeler tarafından düzenleniyor. Yapı ruhsatı belgesinin alınması ile arsa üzerinde projede belirtilen şekilde bir yapının kurulmasına devlet tarafından izin verilmiş oluyor. Ancak daha sonradan binada yapılacak olan değişiklikler için tekrar yapı ruhsatı belgesi düzenlenmesi gerekiyor.


Yapı ruhsatı olmayan binalara, yapı ruhsatı belgesi alması için belirli bir süre veriliyor. Yapı ruhsatı alma imkanı bulunmayan yapıda verilen sürede aykırılığın giderilmemesi veya ruhsatlı binada ruhsat ve eklerine aykırılığın verilen sürede giderilmemesi halinde, ruhsat iptal ediliyor. Peki, ruhsatsız bina nasıl anlaşılır?


Kaçak binanın anlaşılması..

İnşaatına başlanmış olan yapının belediyede kaydının olmaması ve belediye yetkilileri tarafından bu binanın tuhsatı olmamasının tespit edilmesi halinde bina durdurulabiliyor. Kaçak bina inşaatını öğrendiğinde, inşaatın o andaki durumunu tespit ediyor. 


Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının belirlenmesine yönelik olduğu için  ruhsatsız olarak hangi inşaat faaliyetlerinde bulunulduğunun, ruhsat varsa ruhsat ve eklerine aykırı olan inşaat faaliyetlerin ayrı ayrı belirtilmesi gerekiyor.


Binaya kaçak eklenti nedir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön