30 / 04 / 2024

Binaya kaçak eklenti nedir?

Binaya kaçak eklenti nedir?

Binanın usulüne uygun olarak düzenlenmesi durumunda yapı ruhsatı belgesi alması zorunlu tutuluyor. Binaya sonradan yapılan değişiklikler için tekrar yapı ruhsatı belgesi düzenlenmesi gerekiyor. Peki, binaya kaçak eklenti nedir?



Binaya kaçak eklenti nedir?

Bir yapının kaçak durumuna düşmemesi için inşaata başlanmadan önce mutlaka inşaat ruhsatı alınması gerekiyor. İnşaat ruhsatının verilmesi ile arsa üzerinde projede belirtilen şekilde bir yapının kurulmasına devlet tarafından izin verilmiş oluyor. 


Yapı ruhsat belgesi;  İmar Planı ve Yönetmelik hükümleri ile, yapı sahibi, yapı müteahhidi, şantiye şefi, tüm proje müellifleri ve yapı denetim kuruluşu yetkilisi, denetim sorumlusu mimar veya mühendisin imzaları alınarak usulüne uygun olarak düzenlenen belge olarak ifade ediliyor. 


Yapı ruhsatı olmayan binalar da yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespit edilirse, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilip yapı mühürlenerek inşaat hemen durduruluyor. 


Yapı ruhsatı alma imkanı bulunmayan yapıda verilen sürede aykırılığın giderilmemesi veya ruhsatlı binada ruhsat ve eklerine aykırılığın verilen sürede giderilmemesi halinde, ruhsat iptal ediliyor. Peki, binaya kaçak eklentisi nedir?


Binaya kaçak eklenti...

İnşaat ruhsatı daha önce ruhsatı alınan bir yapıda değişiklik yapılmak istenmesi durumlarında tekrar alınıyor. Bu hususta binaya ek bir bina yapılması, kat çıkılması gib, durumlar karşımıza çıkıyor. Bu tarz durumlarda projenin uygunluğu için tekrar yapı ruhsatı alınması gerekli oluyor. Eğer tekrar ruhsat alınmaz ise binada yapılan değişiklikler kaçak eklenti oluyor.


Ancak ruhsatı alınmış yapıdaki bazı tadilatlar için yeniden inşaat ruhsatı alınmasına gerek kalmıyor. Bu değişiklikler boya, sıva, dış cephe kaplaması gibi durumlar olarak karşımıza çıkıyor. İnşaat ruhsatı eğer arsa belediye sınırları içindeyse belediyeye, belediye sınırları dışındaysa valiliğe başvuru yapılarak alınıyor.


Kaçak bina yıkımı nasıl yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön