SCADA Mimari Tasarım Yarışması sonuçlandı!
Kalyon Holding tarafından 1 milyar dolar yatırımla kurulan Karapınar Güneş Santrali’nin Denetleme, Kontrol ve Veri Merkezi (SCADA) için açılan mimari tasarım yarışması sona erdi. Yarışmanın birinci "Vaha" isimli proje oldu.
Kalyon Holding tarafından 1 milyar dolar yatırımla kurulan Karapınar Güneş Santrali’nin Denetleme, Kontrol ve Veri Merkezi (SCADA) için düzenlenen mimari tasarım yarışması sonuçlandı. Milliyet'te yer alan habere göre; yarışmada Türkiye’nin önemli mimarlık ofisleri tarafından hazırlanan 61 proje yarıştı. Jüri değerlendirmesi neticesinde dereceye giren projeler dün düzenlenen ödül töreninde açıklandı. Katılan projelerin, yenilenebilir enerjinin önemine ve geleceğine vurgu yapabilecek ikonik bir bina tasarımı hedefiyle, mekânsal bütünlük, yenilik, özgünlük, estetik ve uygulanabilirlik yönünden değerlendirildiği yarışmada Y.Mimar Caner Bilgin ve Mimar Begüm Yılmaz Bilgin’in ‘Vaha’ isimli projesi birincilik ödülünü kazandı. Birincilik ödülünü alan Vaha projesine uygun şekilde inşa edilecek SCADA Merkezi, Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin yönetim binası olmasıyla beraber bilim insanlarının ve öğrencilerin bir araya geldiği bir bilgi ve teknoloji merkezi olarak da hizmet verecek.
Yarışmada, ‘Toprak Kule’ isimli proje ikinci, ‘İçgüdü’ isimli proje ise yarışmada üçüncü oldu. Yer Gök Arası, Güneş Yolu, Çeper, *logos, Tepe, Solark, Çatlak, Vaha 2 ve Zeroone isimli projeler ise yarışmada dereceye giren diğer çalışmalar oldu.
SCADA BİR İŞLETME BİNASINDAN FAZLASI OLACAK
SCADA Merkez Binası hakkında da konuşan Kalyoncu, “Güneşten daha çok nasıl verim alırız, nasıl faydalanırız diye bir araştırma ekibimiz ve dışarıdan gelecek akademisyenler, öğrencileri de bilgilendirmek için bir merkez kuruyoruz. Bu merkezin çok güzel olması, hem Konya’ya hem ülkemize hem de bize yakışan bir şekilde olması için de bir yarışma açtık. Estetik ve güzel bir mimari ile inşallah ortaya güzel bir eser çıkacak” dedi.
GELECEĞİ TASARLIYORUZ
Geleceğin tasarlanması için bu tür yarışmaların düzenlendiğini söyleyen Kalyoncu, “Benzer yarışmaları üniversitemizdeki amfi tiyatroda yaptık. Amacımız estetik, güzel, verimli ve konforlu bir şey ortaya çıkarmak” ifadelerine yer verdi.
“BİNAYI GÖRÜNMEZ HALE GETİREREK, GÖRÜNÜR KILDIK”
Her mimar için tasarım sürecinin oldukça zor olduğunu söyleyen Bilgin, “Bütün projelerde farklı fikirler var. Çevrede verilerin azlığı sebebiyle oldukça zorlu bir süreç. Bizim bunu avantajımıza kullandığımızı düşünüyorum. 20 kilometre karelik santralin tam ortasında yansıtıcı panellerle binayı biraz görünmez hale getirirken bir yandan da tam da bu sebeple daha da görünür kıldığımızı söyleyebilirim. Uygulama kısmı için sabırsızlanıyoruz. Bu ne kadar kolektif bir süreç olursa o kadar iyi olacaktır. Bu sürecin sonunda uluslar arası nitelikte iyi bir iş çıkacağından eminiz” şeklinde konuştu.
Kalyon Holding, Karapınar SCADA Merkezi için mimari proje yarışması düzenliyor!