Ekonomi

Seçim öncesi yatırımcının rotası nereye döndü? Belirsizlik ortamında güvenli liman neresi?

Seçim öncesi yatırımcılar alternatif getiri arayışını sürdürüyor. Yatırımcılar geçen yıl yüzde 200’e varan getirisi nedeniyle borsaya yoğun ilgi gösterirken, bu yıl hem küresel hem yurt içi belirsizlikler nedeniyle rota farklı yatırım araçlarına yönelmiş durumda.Geçen yıl yüksek enflasyon karşısında borsaya yatırım tasarruf sahiplerinin gözdesi iken, bu yıl Borsa İstanbul’un küresel piyasalardan negatif ayrışarak beklentileri karşılayamadı

Mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yatırımcılar güvenli liman arayışına devam ediyor. Geçen yıl yüksek enflasyon karşısında borsaya yatırım tasarruf sahiplerinin gözdesi iken, bu yıl Borsa İstanbul’un küresel piyasalardan negatif ayrışarak beklentileri karşılayamadı.

Sözcü Gazetesi’nden Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre seçim öncesi tasarruflar yön arayışında. Yatırımcılar, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri öncesinde birikimlerini güvende tutmak ve enflasyona karşı korumak amacıyla alternatif yatırım arayışını sürdürüyor.

Haberde, belirsizlik dönemlerinde yatırımcıların işlem yapma konusunda daha dikkatli olduğu belirtilirken, genelde riskten uzak kalma eğilimi ile yatırımcıların borsa dışı alternatiflere yöneldiği vurgulandı. Geçen yıl negatif reel faiz ve baskılanan kur ortamı nedeniyle borsaya yönelen yatırımcılar, bu yıl beklediği getiriyi yakalayamadı.

GÜVENLİ LİMAN NERESİ?

Habere göre, Borsa İstanbul’daki satış baskısı 19 Mart tarihinde bugüne kadar hacimdeki daralma ile sert geri çekilmelere sebep oldu. Seçime kadar borsada oynaklığın süreceğini söyleyen uzmanlar,  endeksin psikolojik sınır olan 5 bin puan seviyesinin altında işlem görmesi nedeniyle yatırımcıların TL mevduat, altın veya döviz para gibi alternatiflere yöneldiğini belirtiyor.

Yıllık ortalama yüzde 28 oranıyla son 20 yılın zirvesine çıkan TL mevduatlar seçim öncesi riskten kaçınmak isteyen yatırımcıların şu sıralar gözdesi konumunda. Hatta bazı bankalarda bu oranlar yüzed 35’lere kadar yükseliyor.

Diğer yandan döviz kurlarında da sınırlı olsa yaşanan yükselişler yeniden dövize olan talebi artırdı. Dolar 19, 20 lira, Euro 20, 0 lira seviyelerinde hareket ederken, seçim riskini almak istemeyenlerin bir diğer adresi ise yeniden döviz olurken, döviz riskinden kaçanlar ise kur korumalı mevduat hesaplarını tercih ediyor. Haberde, kamu kontrolü ile baskılanan döviz kurlarının bu ürünün cazibesini azalttığına işaret edilerek ancak son 11 haftadır KKM hesaplarına olan talebin aralıksız bir şekilde arttığı belirtildi.

KUR KORUMALIYA TALEP

Haberde, döviz kurlarında seçime kadar yükseliş istemeyen hükümetin, kur korumalı mevduat hesaplarında faizleri bankaların rekabetine açtığı kaydedildi. Yapılan düzenlemeler ile aynı zamanda da üç aylık vade sınırı da kaldırıldı. KKM faizinde üst sınırın kaldırılmasıyla birlikte faiz getirisinin yüzde 20 ile yüzde 24 arasında bir aralıkta belirlenmesi bekleniyor. Dolayısıyla hem vade hem tavan faiz sınırının kalkmasıyla birlikte KKM hesaplarına olan talebin daha da artacağı belirtilirken, KKM faizlerindeki artışın TL mevduat faizlerine de yansıyacağı ve kısa vadeli TL mevduatlara olan talebin yükseleceği kaydediliyor.