Ekonomi

Seçim sonrası piyasaları neler bekliyor? İşte seçim sonrası riskler ve fırsatlar...

Ekonomim köşe yazarı Serhat Gürleyen seçim sonrasında piyasaları nelerin beklediğini keleme alarak, risk ve fırsatlara değindi. İşte seçim sonrası piyasalarda riskler ve fırsatlar...  Yüksek katılımla birlikte gerçekleşen seçimlerde Cumhur ittifakı oyların yüzde 49,5’ini alıp, 323 milletvekili çıkararak Mecliste çoğunluğu elinde tutmayı başardı

14 Mayıs milletvekili seçimleri açık ara Cumhur ittifakının zaferi ile sonuçlandı.  Yüksek katılımla birlikte gerçekleşen seçimlerde Cumhur ittifakı oyların yüzde 49,5’ini alıp, 323 milletvekili çıkararak Mecliste çoğunluğu elinde tutmayı başardı.  Yaşanan ekonomik sorunların etkisiyle bir miktar oy kaybetse de Trakya, Ege ve kısmen Akdeniz sahili dışındaki tüm bölgelerde Millet ittifakına üstün gelindi. Ekonomim köşe yazarı Serhat Gürleyen seçim sonrası piyasaların tepkisi öngördüğünden daha sert olduğunu belirterek, fırsatkarı ve riskleri açıkladı. 

SEÇİM SONRASINDA PİYASALARI NELER BEKLİYOR?

Serhat Gürleyen seçim sonrasında piyasalarda nelerin yaşandığını anlattı. Seçim öncesinde Konda anketine ve Muharrem İnce’nin çekilmesine güvenerek hisse senedi ve eurobond alan yatırımcıların acil çıkış kapısına yönelmesiyle ağır kayıplar yaşandığını belirten Gürleyen son beş günde yüzde 8 değer kaybeden Borsa İstanbul psikolojik olarak önemli 4.500 desteğinin hemen üzerinde kapattığını açıkladı.

Seçim öncesi yabancı alışıyla güçlü yükselen holding (- yüzde 10) ve banka (-yüzde 21) hisselerinde kayıplar daha sert oldu.

Benzer şekilde Türkiye eurobond piyasasında da ağır kayıplar yaşandı.  Uzun vadeli tahvil faizleri 2 puana yakın yükselişe geçerken, yüzde 10’un üzerinde değer kaybetti.

Türkiye tahvillerinde en son bu seviyeleri ABD tahvil faizleri yüzde 4,0’ün üzerine çıktığında gördüklerini aktaran Gürleyen;  ''Bundan sonra ne olacak. Piyasalarda satış baskısı devam eder mi? Yeni dengeler nerede oluşur? Bu soruların cevabı seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikalara bağlı olarak belirlenecek.'' dedi.

PİYASALARDAKİ RİSKLER VE FIRSATLAR!

Gürleyen, büyümeye öncelik veren, kuru ve faizleri piyasa mekanizması dışında yollarla baskılayan politikalar ekonomide önemli risklere yol açtığını söyledi.

Ödemeler dengesi ve bütçe cephesinde riskler arttığının vurgusunu yapan Gürleyen şu ifadeleri kullandı: '' Kamu kesimi 300 milyar doların üzerinde döviz açık pozisyonu ile önemli bir kur riski ile karşı karşıya. Söz konusu risklerin kalıcı tahribata yol açmadan önlenmesi için ekonomi politikaların acilen normalleşmesi gerekiyor.

Seçim sonrası görüşlerimizde temel bir değişiklik yok. Finansal baskılamadan kaçmak için reel varlık olarak gördüğümüz hisse senetlerini önermeye devam ediyoruz. Uluslararası mal ve hizmet üreten ve bilançosu güçlü olan şirketleri tercih ediyoruz. Ekonomi politikasının aracı olarak kullanılan bankalara portföylerde daha az ağırlık veriyoruz.

Kısa ve orta vadeli eurotahvillerdeki satış baskısını alış fırsatı olarak görüyoruz. Oynaklığın çok yüksek olduğu uzun vadeli tahvillerde alış için seçim sonrasında Ankara’nın uygulayacağı politikaları görmek istiyoruz.'' dedi.

Yabancının tahvil stokunda tarihi düşüş!
Altın fiyatları çakılıyor! Gram altın, çeyrek altın resmen eridi! 22 Mayıs 2023 canlı altın fiyatları