15 / 05 / 2024

Seçim sonucu dev projeleri nasıl etkileyecek?

Seçim sonucu dev projeleri nasıl etkileyecek?

İş dünyasının önemli kuruluşları seçimde çıkan koalisyon kararının ekonomiye etkilerini değerlendirdi: İstikrarsızlık ve çözümsüzlük Türkiye ekonomisini zedeler.



TÜRKİYE'nin önemli ekonomi kuruluşları, 7 Haziran seçimlerinin olası etkilerini değerlendirdi. Kuruluşlar, son 13 yılda Türkiye ekonomisinin 3 kat büyüyerek 800 milyar dolara ulaşması, kişi başına düşen gelirin 10 bin dolann üzerine çıkması, ülke ekonomisinin Avrupa'da 6'ncı, dünyada ise 16'ıcın sıraya yükselmesinde kararlı politikaların önemli olduğu fikrini savunurken, İstanbul'u hava yolu trafiğinde merkez yapacak 3. Havalimanı, Türkiye'yi ulaşımda markalaştıran Yüksek Hızlı Trenleri, serbest ticaret anlaşmalarıyla ihracat hacminde yüzde 100'ün üzerindeki artışı, 2001 şubat krizinden sonra %65'in üzerine çıkan enflasyon oranlarının tek haneli rakamlara inmesi ve büyüme oranlarında yıllık ortalamada yüzde 5.5'lik hedefin yakalanması gibi başarıların ise oluşturulan istikrar ve güven ortamı sayesinde oluştuğu görüşünde birleşti. 


GÜVENSİZLİK KAOS GETİRİR

Yatırımlarıyla ülkeyi kalkındıran iş dünyasında, koalisyon hükümetlerinden doğacak, güvensizlik ve kaos ortamının yatırımcıyı kaçıracağı, dev projelerin aksayacağı, döviz kurlarının artacağı, borsa hareketleri ve ekonomik zedelenmeyle istihdam oranlarının eksi yönde seyredeceği fikri ağır basıyor. 


Büyüme için irade gerek

TÜMSİAD Başkanı Genel Başkanı Yaşar Doğan: Türkiye'de 13 yıldan bu yana süren bir siyasi istikrar dönemi var. Seçim sonuçlarına göre pek çok alternatif gündemde. Türkiye'nin kalkınmasına omuz veren, istikrarlı bir Türkiye'yi gaye edinmiş işadamları olarak, neticenin en pürüzsüz şekilde ülkemizin menfaatlerine devşirilmesini ve T^üyük Türkiye' idealini gerçekleştirecek bir siyasi iradenin devam etmesini arzuluyoruz. 


Dev projeler aksayabilir

ANADOLU Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca: Hangi hesaplar yapılmış olursa olsun. Sonuç itibariyle istikran zedeleyecek bir sonuç bizim için fevkalade düşündürücüdür. Başlayan büyük projelerin aksaması ülkemize ciddi zarar verir. 

Makro tabloların ahenginin bozulması toparlanması çok zor bir tahribat oluşturur. Dileğimiz odur ki, ilgililer dikkatli bir hassasiyetle ortak noktalarda anlaşır. 


Belirsizlik istemiyoruz 

İNANLAR İnş.Yönetim Kurulu Başk. Serdar İnan: Bu seçim sonucunu kargaşa, belirsizlik ve istikrarın bozulması olarak özetleyebiliriz. Sıkıntılı süreçler bizi bekliyor. İktidarın koalisyon kurması demek ekonominin frene basması demek. Taraflar sağduyulu olmalı. Ekonomiye çok ciddi etkisi olmayabilir, ancak uzun vadede çözümsüzlük sıkıntı yaratabilir. Partilerin oturup düşünüp kan değişimine gitmesi gerekiyor.



Güneş 


Geri Dön