Kent Haberleri

Seçimden sonra doların durumu ne olacak? Dünyaca ünlü iki bankadan gelen rakamlar duyanların aklını başından alacak!

Yurt içindeki tüm piyasalar ve yabancı yatırımcı 14 Mayıs tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine odaklandı. Altın küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere paralel bir şekilde değer kazanırken kurlarda ise rekor seviyeler görüldü. Ülkede yaşanan en büyük sorunun ekonomik kriz olması nedeniyle seçime girecek ittifaklar peş peşe ekonomik vaatlerini sıralıyor

Türkiye kelimenin tam anlamıyla 14 Mayıs tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanmış durumda. Ülkede yaşanan en büyük sorunun ekonomik kriz olması nedeniyle seçime girecek ittifaklar peş peşe ekonomik vaatlerini sıralıyor. Doların 19 TL’yi aştığı ortamda herkes seçim döneminde ve seçimden sonra doların ne olacağını ve yükselip yükselmeyeceğini merak ediyor. İngiltere’nin önde gelen iki bankası, seçim sonra doların durumuna ilişkin değerlendirme yaptı.

Seçim öncesi tüm döviz kurları rekor seviyeleri test ederken, dolar/TL 19 liranın üzerinde seyrediyor. Euro/TL 21 lira sterlin ise 24 lira bandında ilerliyor. Altın küresel gelişmelere bağlı olarak hızlı yükselişine devam ederken, borsalarda karışı bir seyir hâkim. İngiltere'nin önde gelen bankalarından Standard Chartered ve HSBC seçimlerin ardında dolar/TL kurunun ne olacağını açıkladı. 

İşte detaylar...

DOLAR/TL KURUNDA 36 TL SENARYOSU

Standard Chartered'ın ekonomisti Farooq Pasha tarafından hazırlanan "Türkiye" raporuna göre, özellikle 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felaketinin, düşük dış talebin ve yaklaşan seçimlerin mali aktivite üzerinde baskı meydana getirirken kapasite kullanımı, tüketici güveni ve ihracat rakamları gibi yüksek frekanslı göstergelerinde yavaşlamaya gidecek. Söz konusu raporda döviz kurlarına yönelik tahminlere de yer verildi.

Raporda şu ifadeler kullanıldı: Mevcut alışılmışın dışında politikalardan uzaklaşmak, mali adaptasyon sağlarken boşluğu kapatmak için yeterli portföy akışını çekebilir. Bu durumda, yıl sonunda dolar/TL'yi 20 bandında görebiliriz. Buna karşın, mevcut politikaların devamının Türk Lirası’nın reel olarak 2021 yılı sonundaki seviyelere düşmesine sebep olabileceğini tahmin ediyoruz. Eğer böyle olursa, dolar/TL'nin yıl sonunda 36'ya ulaşabileceğini tahmin ediyoruz.

TAHMİNİNİ 24 TL’YE ÇIKARDI

HSCB’ye göreyse seçimlerden ne sonuç çıkarsa çıksın, dolar/TL kuru yükselişini devam ettirecek. Banka daha önce açıkladığı 19,5 lira tahminini değiştirerek ikinci çeyrek kapsamında tahminini 20 TL bandına yükseltti. Bankanın üçüncü çeyrek beklentisi ise 20 liradan 23 liraya ve 2023 sonu dolar/TL beklentisi ise 21 liradan 24 liraya çıkarıldı.

Bu kurum rekor sayıda personel alacak! Şoför, güvenlik görevlisi, büro personeli, tekniker, destek personeli...

Çocuklu ailelere Aile Bakanlığından yeni yardım ödemesi geliyor! Bu para mayıs ayında hesaplara yatacak!

İslam Memiş’ten herkesi heyecanlandıran altın tahmini: “Altında asıl rekor...”