17 / 05 / 2024

Seçimden sonra konut talebi artacak mı?

Seçimden sonra konut talebi artacak mı?

Konutder Başkanı Çelik, seçim atmosferinde tüketicilerin alım kararını ötelese de beklentilerin düzelmesiyle talebinin hızlı bir şekilde piyasaya döneceğine dikkat çekti.



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Başkanı Ömer Faruk Çelik, daha önceki tecrübelerinden hareketle seçim döneminde ekonomik ve politik belirsizliğin tüketicinin alım kararını ötelemesine neden olduğunu söyledi. Ancak kısa sürede beklentilerin düzelmesiyle talebin hızla piyasaya döneceğini vurgulayan Çelik, "Nitekim 2014 yılı belirsizlikler ve global ekonomideki gelişmelerden yola çıkarak kısmen zor geçmesini beklediğimiz bir yıldı. Yılın ilk yarısında seçimler, KDV ve maliyet artışı konuları gündemdeydi. 


Seçimden sonra konut talebi artacak mı?


Sektör etkilendi ve satışlar buna bağlı olarak bir miktar küçüldü. Ancak yılın ikinci yarısı Cumhurbaşkanlığı seçimini takiben olumlu bir seyir izledi.  Ağustos ve Eylül aylarında satılan konut sayıları geçen senenin aynı aylarına göre yaklaşık yüzde 2ü oranında yükseldi" dedi.  Çelik, 2015 yılının da 2014 yılının benzer dinamikleriyle yatay bir seyir izleyeceğini tahmin ettiklerini dile getirdi. Sektörün ya yüzde 1 -2 büyüyeceğini ya da yüzde 1-2 oranında küçüleceğini dile getiren Çelik, şunları söyledi: "Ama 2014'teki 530 bin adetlik satış seviyesini yine koruyacaktır. Konut sektörü, Mart-Haziran süresini kapsayan ilk kampanya döneminde yıllık satışın yüzde 60'ını, ikinci kampanya dönemi olan Eylül-Ekim döneminde de satışın kalan bölümünü mutlaka gerçekleştirecektir. İlk dönem bizlere yol gösterecektir." 


''2023 vizyonunda rolümüz büyük''

TMB Başkanı Yenigün, gayrimenkul sektörünün ekonomiye önemli katkı sağladığını belirterek, 2023 hedeflerinde öneminin büyük olduğunu söyledi.


İnşaat sektörünün etkilediği çok sayıda sektörle birlikte gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payının yüzde 30’lara ulaşan ‘dev bir sektör’ olduğunu kaydeden Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, sektörün aynı zamanda yarattığı istihdam ve coğrafi dağılımıyla ‘sosyal kriz kalkanı’ olduğunu ifade etti.


Seçimden sonra konut talebi artacak mı?

Yenigün, “Türkiye’nin 2023 vizyonuna ulaşmak yolunda, ekonomide büyümenin lokomotifi olma ve işsizliğe çözüm üretme potansiyeline sahip olan inşaat sektörünün önemi büyük” dedi.


Yenigün, inşaat sektörünün ekonomiye sağladığı önemli bir katkının ise Türkiye’nin rekabet gücü en yüksek faaliyet alanlarından biri olan yurtdışı müteahhitlik hizmetleri ve bu kapsamdaki inşaat malzemesi ihracatı ile ülkeye kazandırdığı döviz geliri olduğu söyledi. Yenigün, “Uluslararası pazara 1972’de giren Türk müteahhitler 43 yılda dünyanın 104 ülkesinde toplam tutarı 308 milyar doları aşan, 8 bin 400’den fazla proje gerçekleştirmişlerdir” dedi.



Milliyet 


Geri Dön