06 / 05 / 2024

Seçimden sonra dolar kaç lirayı görür? Baskı sürer mi? Uzman isim açıkladı

Seçimden sonra dolar kaç lirayı görür? Baskı sürer mi? Uzman isim açıkladı

Dolar ve eurodaki yükseliş sürerken, Merkez Bankası geçtiğimiz hafta faiz artırımı yaptı. Pazartesi gününden itibaren yükselişi yavaşlayan dolar için gözler seçim sonrasına çevrildi. Peki dolar seçimden sonra yükselecek mi? Yatırım uzmanı Üzeyir Doğan’dan çarpıcı dolar analizi…



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçtiğimiz hafta yaptığı 500 baz puanlık artışla politika faizini yüzde 50’ye yükseldi. Faizlerin yükselmesiyle birlikte dövizdeki yukarı yönlü hareket de yavaşladı. Vatandaş dolar alım satımı arasındaki fark ve Kapalıçarşı’dan gelen doların seçimden sonra yükseleceği söylemleri üzerine yeniden dolara yöneldi. Dolarda yükseliş yeniden başlarken, gözler Pazar günkü seçimden sonra doların kaç lira olacağına çevrildi.

2024 Ocak’ta yüzde 2,7, şubat ayında ise yüzde 2,9 değer kaybeden Türk lirasının sene başından bu yana toplam kaybı yüzde 9 seviyesine kadar ulaştı. Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararından sonra kayıp yüzde 8,3’e düştü. Serbest piyasada dolar 32,27 Türk Lirası’ndan işlem görürken, piyasadaki beklenti doların yükselmesi yönünde. Dolar/TL kurunun yıl sonuda 10 lira artarak 40-42 TL seviyelerine gelmesi bekleniyor. 

SEÇİMDEN SONRA DOLAR KAÇ TL OLUR?

A1 Capital - Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan doların yönüyle ilgili bir değerlendirme yaptı. Aydınlık.com’da yer alan habere göre, Doğan’ın açıklamaları şöyle:  

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı’nın görevden ayrılması dolar kuru ile ilgili söylentilerin başlamasına neden sebep verdi. Başkan değişkliğinin ardından seçimden sonra ekonomi politikalarında da değişiklik olacak mı? soruları vatandaş tarafından merak edilmeye başlandı. Bu süreçte iyi niyet barındırmayan söylentilerin yayılması da da döviz kurunun hareketlenmesine sebep verdi. Şu andaki ekonomi yönetiminin hedefi fiyat istikrarını sağlamak. Kur yükseldiğinde enflasyon ile mücadele etme şansınız kalmıyor. Türk Lirası’nın değerlenmesini sağlamak için ekonomi yönetimi elinden geleni yapacak. Seçimden önce faizi artırmak bunun bir kanıtı oldu. Kur tarafında farklı hareketler ortaya çıkarsa yeni kararlar da gündeme gelecektir. O nedenle seçimden sonra kur tarafının ciddi anlamda baskı altında kalacağını Türk Lirası’nın reel anlamda değerleneceğini düşünüyorum. Seçimin ardından doların daha istikrarlı hareket etmesini bekliyorum."

Gram altın biriktirin' diyen İslam Memiş üstüne basa basa açıkladı! Ajda bilezik almayın!

Güncel dolar kuru: Dolar bugün ne kadar? Dolar kaç lira? 27 Mart 2024 dolar alış satış kaç TL?

Gram, çeyrek, yarım, tam, Ata, Atabeşli, gremse altın kaç TL? Bugün altın fiyatları yükseldi mi? 27 Mart altın fiyatları

Altın yeniden 2 bin 250 TL'nin üzerine çıktı, İslam Memiş'ten 4 yeni seviye geldi! 

 

 

 


Geri Dön