15 / 05 / 2024

Seçimin ardından zam furyası başladı! Perakende ürünlerine peş peşe zam geliyor!

Seçimin ardından zam furyası başladı! Perakende ürünlerine peş peşe zam geliyor!

Türkiye 14 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için sandığa gitti. Seçimin in ardından çarşı pazarda birçok ürüne zam üstüne zam geliyor.



Sözcü’den Gamze Bal’ın haberine göre zincir marketlerdeki seçim öncesi ve sonrası fiyat karşılaştırmasına bakıldığında bir kilo çay bir hafta içinde yüzde 4 yükselerek 78,5 liraya, 830 gram salça yüzde 7,8 artarak 34,5 liraya, bir kilo kırmızı mercimek ise yüzde 22,8 zamlanarak 24,5 liraya ulaştı.

14 Mayıs haftası 345 lira olan 1,2 kiloluk bebek maması bir hafta içinde yüzde 15,6 zamlanarak 409,5 liraya çıkarken; 12’li paket bebek ıslak mendili ise yüzde 28,3 oranında zamlanarak 208 liraya çıktı.

Zamlara ilikin konuşan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ise, 2. el araç fiyatlarının seçim sonrası yüzde 50 oranında yükseldiğine dikkat çekti.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, menü fiyatlarındaki yükselişin et fiyatlarına gelen zamdan dolayı kaynaklandığına dikkat çekerken; Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi ise bu hafta itibarıyla bazı ürünlerde irili ufaklı fiyat değişimlerinin olduğunu, en çok zammın ise ayçiçek fiyatlarında yaşandığını söyledi.

Buna göre, nisan ayında 250 gram sucuğun 105 lira olduğu zincir marketlerde, aynı marka ve aynı gramaj ürünün mayısta 153,50 TL liraya çıktığı görüldü. 430 gram sosis fiyatı 100 liradan 120 lira olurken, kuzu inciğin kilosu 296 liradan 343 liraya yükselmişti.

Kilosu 55 liradan 75,50 liraya çıkan bir kilo çay, bir ay içinde yüzde 37,2 oranında zamlanırken, bir kilo eski kaşar bir ayda 185 liradan 240 liraya; 830 gram salça ise 27 liradan 32 liraya çıkmıştı.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise, hazırgiyim tarafında talebin beklemede olmasından dolayı fiyat artışlarının da beklemede olduğunu; firmaların 2. tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bitmesinden sonra gelen talebe göre zam oranlarını belirleyeceğini ifade etti.

Tuzla'daki rezerv yapı alanına gümrük binası inşa edilecek! 712 bin 436 metrekarelik arazide imar planı değişti!

Ücretsiz doğalgaz kampanyası hangi ay bitecek? Yeni ay faturaları 0 TL mi olacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön