Ekonomi

Seçimler piyasaları nasıl etkileyecek? Erdoğan kazanırsa dolar TL ne olur? Kılıçdaroğlu kazanırsa dolar ne olur?

Mayıs ayında yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde piyasaların izleyeceği rota herkesin merak konusu. Senaryolar, seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan veya Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanma olasılığına göre değişiyor.ABD’li finans ve bankacılık devi Wells Fargo da seçim sonuçlarına göre piyasaların göstereceği reaksiyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu

14 Mayıs’ta yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde piyasalarda seçim senaryoları konuşulmaya başladı. ABD’li finans ve bankacılık devi Wells Fargo da seçim sonuçlarına göre piyasaların göstereceği reaksiyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İnternet gazetesi Diken’de yer alan habere göre, piyasalardaki beklentiler; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan veya Millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanma olasılığına göre değişkenlik gösteriyor.

İki farklı seçim senaryosuna göre tahminlerini paylaşan finans ve bankacılık devi Wells Fargo, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimleri kazanması durumunda 2024 yılının ortasına kadar dolar TL kurunun 14 liraya düşmesini tahmin ediyor. Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanması durumunda ise dolar TL kurunun gelecek yılın ortasına kadar 20 liraya yükseleceği öngörülüyor.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın ekonominin dümenine geçtiği tarihten bugüne kadar dolardaki yükselişi durdurmak için piyasaya müdahale edildiğine işaret edildi. Uzmanlar, Türk Lirası’ndaki değer kaybının esas sebebi olarak hükümetin yanlış politikalarını gösteriyor. Haberde,  Albayrak döneminden sonra başta CHP olmak üzere muhalefet partilerinin, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervlerinden yüz milyarlarca doların satıldığını ve bu miktarın nereye gittiğinin bilinmediğine işaret edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoluna devam ettiği senaryoya göre, 2. çeyrek sonuna kadar müdahalelerle dolar TL kurunun 19 lira civarında sabit seyrinin devam edeceği öngörülürken, daha uzun vadede ise döviz rezervlerindeki düşüşün ve para politikalarınının değişmesinin etkisiyle dolar TL kurunun 2023 yılının ikinci yarısı ve 2024 yılında değer kaybetmesi bekleniyor. Doların bu yılın son çeyreğinde 19,5 liraya , gelecek yılın ortasında ise 20 liraya yükselmesi bekleniyor.

MİLLET İTTİFAKI KAZANIRSA NE OLUR?

Seçimleri Millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanması ve ittifakın TBMM’de de çoğunluğu elde etmesine dayalı senaryoya göre ise 2023 yılının ikinci çeyreğinin sonuna kadar daha güvenilir ve geleneksel bir politika uygulanacağı beklentisiyle dolar TL’nin yüzde 20 değer kazanacağı öngörülüyor.

Daha uzun vadeli dönemde ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın daha bağımsız hareket edeceği, sıkı para politikası uygulamasının yanı sıra reel olarak pozitif faiz oranına geçmesiyle dolar TL’deki değer kazancının devam edeceği öngörülüyor. Bu senaryoya göre, Türk Lirası varlıklara sermaye akışının artacağı tahmin edilirken, dolar TL kurunun bu yılı 15’te tamamlaması, gelecek yılın ortasında ise 14’e düşmesi bekleniyor.