28 / 04 / 2024

Seçimlerden sonra kredi kartına ayar geliyor! İşte kulislerden sızan düzenleme detayları!

Seçimlerden sonra kredi kartına ayar geliyor! İşte kulislerden sızan düzenleme detayları!

Adeta çığ gibi büyüyen kredi kartı borçları vatandaşların da gündeminden düşmüyor. Paylaşılan bilgilere göre seçimlerden sonra kredi kartlarına ayar gelmesi bekleniyor. 



Adeta çığ gibi büyüyen kredi kartı borçları vatandaşların da gündeminden düşmezken konu ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. 

Sözcü'den Tolga Uğur imzalı habere göre aylık gelirleri masrafları kadar artış göstermeyen vatandaşlar geçimlerini sağlayabilmek için kredi kartlarına yönelirken ekonomi yönetimi, seçimden sonra kartlı harcamalarda düzenleme yapılacağının sinyallerini veriyor. Kredi kartları sürekli artış gösteren fiyatlar karşısında vatandaşların son güvencesi olurken, yapılacak olan düzenlemenin detayları da merak ediliyor.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kredi kartı harcamaları enflasyonun çok üzerinde artış gösterdi ve yıllık bazda tam 2.5 kat yükseldi. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre ekonomi yönetimi ise 31 Mart 2024 tarihindeki yerel seçimlerden sonra kart kullanımını sınırlayacak tedbirler alınacağını vurgulamayı sürdürüyor. 

Merkez Bankası, 2023 yılının Kasım ayından bu yana kredi kartı faizlerini aylık olarak yüzde 3.66 seviyelerinde sabit tutuyor. Ayrıca yine verilen bilgilere göre tüketici kredisinde aylık faizler de yüzde 3.79-yüzde 4.50 aralığında değişiyor. Söz konusu bu yüksek faizlere rağmen enflasyonun ateşi bir türlü sönmediği için vatandaşlar da aylık masraflarını karşılayabilmek için kredi kartlarına yükleniyor. 

Seçimlerden sonra kredi kartına ayar geliyor! İşte kulislerden sızan düzenleme detayları!

Açıklanan resmi rakamlara göre 2 Şubat 2024 haftasında haftalık bazda yüzde 17'lik artışla 240 milyar TL'lik kartlı harcama yapıldı. Ayrıca vatandaşların bankalara olan kredi kartı borcu da 2 Şubat 2024 tarihi haftasında 1 trilyon 247 milyar TL'ye yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar’dan sonra Merkez Bankası yeni Başkanı Fatih Karahan da kredi kartlarına yeni bir düzenleme yapılacağının sinyallerini. Merkez Bankası yeni Başkanı Fatih Karahan yaptığı açıklamada bu hafta kredi kartı harcamalarında yaşanan yükselişi takip ettiklerini ve bu konuda çalışmalar hazırladıklarını dile getirdi.

KREDİ KARTI DÜZENLEMESİNDE NELER BEKLENİYOR?

Konu ile ilgili olarak paylaşılan kulis bilgilerine göre kredi kartlarıyla ilgili masada birkaç formül var. Bunlardan ilk seçenek, 2022 yılının Haziran ayından bu yana değiştirilmeyen asgari ödeme tutarlarının artırılması şeklinde belirtiliyor. Ayrıca bunun dışında kredi kartı limitlerine kısıtlama getirilebileceği de konuşulanlar arasında. Bunlar dışında bir de kredi kartlarına taksit sınırlaması uygulanması da kulislere yansıyan bilgiler arasında yer alıyor.  


TEPKİ TOPLAR MI?

Kredi kartlarına düzenleme yapılması ihtimali ile ilgili önemli detaylara değinen Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, “Büyük hata olur” dedi. Resmi sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yapan Prof. Dr. Emre Alkin, “Kredi kartı harcamalarında yaşanan artışların yükselen fiyatlar olduğunu idrak etmeden atılacak olan adımların büyük bir hata ve büyük bir hoşnutsuzluk yaratacağını söylemem lazım” dedi.

Prof. Dr. Emre Alkin ayrıca  insanların zaruri ihtiyaçlarını kredi kartıyla karşıladığını da sözlerine ekledi. Açıklanan rakamlara göre 1.25 trilyon TL'ye dayanan kredi kartı borcunun 706 milyar TL'si taksitsiz harcamalardan oluşuyor.

Ev almayı düşünenler dikkat! Bu 6 maddeye dikkat etmeyen çok pişman olur!

1935'te Mecidiyeköy'de tapusuna kavuşamayan halkın haklı isyanı: 'Evimizde konuk gibiyiz'

1935 yılında İstanbul'da toplam 142 bin 820 bina varmış!


Geri Dön