03 / 05 / 2024

Seferihisar'daki termal kaynaklar turizme açılıyor!

Seferihisar'daki termal kaynaklar turizme açılıyor!

Sakin şehir unvanı kazandıktan sonra Türkiye'ye örnek olan Seferihisar bu kez termal kaynaklara yöneldi. Seferihisar'da yıllardır atıl durumda olan termal kaynakların turizme açılmasına karar verildi.




Sakin şehir unvanı kazandıktan sonra Türkiye'ye örnek olan Seferihisar bu kez termal kaynaklara yöneldi. Seferihisar'da yıllardır atıl durumda olan termal kaynakların turizme açılmasına karar verildi. Yıl sonuna kadar Ürkmez bölgesindeki otellere verilmeye başlanacak sıcak suyun turizmin yanında tarımda da kullanılacağı belirtildi. Tespit edilen yeni kaynaklarla, ilçedeki konutların da orta vadede termal suyla ısıtılması mümkün olabilecek. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sakin şehir (Cittaslow) ilan edildikten sonra, öngördüğü yaşam tarzıyla yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline gelen ilçenin termal kaynaklarla yeni bir kimlik kazandığını dile getirdi.


80 derecelik su

Türkiye'nin, bilinen en eski sıcak su kaynaklarına sahip olmasına rağmen bunlardan çeşitli nedenlerle yararlanılamadığını belirten Soyer, belediyeye ait arazilerde yürütülen jeotermal çalışmaların sevindirici bir aşamaya geldiğini söyledi. Soyer, "Sondaj yetkisi olan bir firmayla kendi arazimizde bulunan bir sahada kuyu açtık. Bin 180 metrede 80 derece suya ulaştık" dedi. Soyer, suyun barındırdığı mineraller sayesinde tedavi amacıyla kullanılabileceğinin tespit edildiğini dile getirildi.

Suyun debisinin turizm, ısıtma ve seracılıkta da kullanılabilecek seviyede olduğunu belirten Başkan Soyer, "Suyu bu amaçlar doğrultusunda kullanmak üzere hazırlıklarımızı tamamladık, bu işi yürütecek kurumsal kimliği oluşturduk. Kasım ayında Doğanbey-Ürkmez bölgesindeki en az 4 turistik tesise bu suyu taşıyacağız. Sadece yaz aylarında hizmet veren bu tesisler böylelikle bir termal tesis hüviyeti kazanacak" dedi.


Güzellik merkezi

Soyer, ilçenin yılın her dönemine yayılan bir turistik potansiyele kavuşmasını öngördüklerini dile getirdi. Kasım ayında sera yapımını başlatacaklarını söyleyen Soyer, "Jeotermalle ısıtılan seralar da ilçedeki tarımsal üretim kimliğini değiştirecek. Projenin üçüncü ayağında da belediyeye ait bir arazi üzerinde günü birlik termal tesis yapmaya başlıyoruz. Güzellik salonu, havuzlar ve fizik tedavi ünitelerini barındıracak tesisle, suyun tüm kesimlerin kullanımına sunulmasını arzu ediyoruz. Türkiye'nin en eski kuyularına sahip bölgede yaşıyoruz ama 40 küsur yıldır bu sular bu coğrafyada yaşayan insanlar için hiçbir fayda üretmedi. Bunun için bir dönüm noktasına geldik" diye konuştu. Seferihisar'ın bir termal merkez haline gelmesi için önemli bir ayağın da konut ısıtmasından geçtiğini belirten Soyer, mevcut kuyunun ilçe merkezine uzak kalması nedeniyle konutlara taşınmasının rantabl gözükmediğini dile getirdi.


Konutlar da ısınabilir

Soyer, ilçede ısınmanın da termal kaynaklarla sağlanması için yeni kuyu araştırmalarına devam ettiklerini Tepecik, Turabiye ve Sığacık'taki jeofizik etütlerden olumlu neticeler aldıklarını belirterek, "Olumlu veriler geliyor, çok umutluyuz. İstenen debide sıcak suya ulaşırsak ilçe merkezindeki konutların ısıtmasını da yapmayı hedefliyoruz. Sakin şehri, termal potansiyeliyle bir sağlık şehri haline getirmeyi öngörüyoruz" diye konuştu.



Yeni Asır




Geri Dön