09 / 01 / 2025

Şehir merkezindeki eski yapılar rağbet görmüyor!

Şehir merkezindeki eski yapılar rağbet görmüyor!

İstanbul'da deprem riski olduğu için şehir merkezindeki eski yapılar rağbet görmüyor



Konutun metrekare başına 0.52 oranında değerlendiği haberlerini eleştiren Emlak Odası Başkanı Ateş “Varolduğu söylenen canlılık merkeze uzak hareketlilik” dedi

Taşı toprağı altın olarak tabir edilen İstanbul'da emlak fiyatları için verilen rakamları İstanbul Emlak Odası Başkanı Sabri Ateş'e sorduk. Metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 0.52 oranında değer kazandığı yönündeki rapora istinaden yapılan açıklamayı tepki gösteren Ateş “Rakkamlar afaki, güvenmiyorum” dedi. Star İstanbul'a konut satış fiyatlarının 0.52 oranında yükseldiğini açıklayan raporu değerlendiren İstanbul Emlak Odası Başkanı Sabri Ateş emlaktaki hareketlenmeyi değerlendirdi.

BU MERKEZ DIŞI HAREKETLİLİK

“İstanbul'un mayıs ayında yüzde 0.52 oranında değer kazandığı gerçeği yansıtmıyor” ifadesini kullanan İstanbul Emlak Odası Başkanı Sabri Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu  açıklama bankalar için hazırlanmış ve hiçbir şekilde konut piyasasının gerçeğini yansıtmayan afaki bir açıklama. İstanbul konut piyasasında üç yıldır yaşanan sıkıntı halen devam ediyor. Herhangi bir canlanma yok. Sadece  İstanbul'da eski yerleşim bölgelerindeki gayrı menkulleri baz alarak hiçbir yere varamaz ve 0.52'lik bir artış var diyemezsiniz. Bugün piyasadaki hareketlilik İstanbul merkeze uzak  olan yeni bölgelerdeki hareketliliktir. Türkiye'de yüzde 25 olan aşırı zengin grubun gayrı menkul mü aldığını zannediyorsunuz?.. Hayır, bu yüzde 25'in içinde yüzde 20'yi geçmeyen bir grup gayrı menkul alıyor. Ya satıyor, ya da kiraya verip rant elde ediyor. Yani rantiye peşinde koşan aşırı parası olan zenginlerimiz var ama bunlar yüzde 2'yi geçmez. Emlak sektörüyle ilgiliş yapılan bu istatistiklerin ele alınacak bir tarafı yok. İstanbul'da her iki uçtaki yeni bölgelerdeki hareketlilik piyasayı belirlemez. Bu bölgelerde konut üreten firmalar müşterilerini bankaya boğdurmadılar, aidat ödeyerek konut sahibi oldular ve lüks konutlarda yaşamaya başladılar. İstanbul'a uzak mesafelerde yeni yerleşim bölgelerinde herhangi bir sıkıntı yok ama şehir merkezlerindeki sıkıntı devam ediyor. Genelde piyasa için bir hareketlenme yok. Yeni  bölgeler değil eski yerleşim bölgeleri piyasayı belirler. Eski yerleşim bölgelerinde zaten gayrı menkuller çok değerli. Bunun yanısıra şehir merkezinde yaptığınız inşaatların maliyetleri artıyor. Maliyetler hem kullancakları malzemeler hem arsa bedeli olarak oldukça yüksek.”

Deprem riski şehir dışına yöneltiyor

• “İstanbul'da deprem riski olduğu için şehir merkezindeki eski yapılar rağbet görmüyor. Şehir dışındaki binalar deprem konusunda da güvence verdiği için tercih ediliyor”

• “Beyoğlu'un gayrimenkul olarak değerli olması merkezi oluşu. Şehir merkezi, eğlence merkezi, alışveriş merkezi oluş nedeniyle fiyatlar artmaya devam edecektir. Çünkü insanın en fazla gittiği yerlerde hareket vardır. Ancak oradaki hareket İstanbul'da bir canlanma olduğu anlamına gelmez.”

• “Son üç yıldan bu yana piyasada değişen bir şey yok. Beşiktaş Dikilitaş'ta 100 metrekare sıfır yapılan bir daire iki ay önce 280 bin TL'den satışa çıkmıştı. Müteahit aşağıya düşmüyordu. iki ay sonra söylediği şu: “170 milyonu hemen getirin tapuya gidelim.”

• “Biz vatandaşa sürekli bu piyasadaki fiyatları değerlendirmeleri gerektiğini gayrı menkul edinmeleri gerektiğini söylüyoruz. Ellerinde değerli yerler olan onbinlerce emlakçı var bunların da artık ekmek yemesi gerekiyor. Bu alınan yerler piyasada bir açılma olduğunda mutlaka rant yapacaktır. Piyasanın gerçek bilgisini kimse vermiyor. Biz gerçek bilgilere haiz durumdayız.”

Tüketici kredileri haziranda141 milyara ulaştı

Mevduat bankalarında tüketici kredileri 11 Haziran tarihi itibarıyla geçen bir haftada, 925.9  milyon lira artarak 141 milyar 895.8 milyon liraya çıktı. Bankalardaki tüketici kredileri ve kredi kartı tutarı 4 Haziran tarihi itibarıyla 140 milyar 969.9 milyon lira idi. Bunun 103 milyar 483 milyon lirası tüketici kredilerinden, yaklaşık 38 milyar 412.8 milyon lirası da bireysel kredi kartlarından oluştu. 11 Haziran tarihi itibarıyla konut kredileri 48 milyar 415.8 milyon lira, taşıt kredileri 4 milyar 103,3 milyon lira, diğer krediler 50 milyar 963.9 milyon lira oldu. TL cinsinden bireysel kredi kartları tutarının 15 milyar 514.2 milyon lirası taksitli, 22 milyar 845.2 milyon lirası taksitsiz kredi kartından oluştu.
Star/Neziha Çakıroğlu


Geri Dön