03 / 05 / 2024

Şehir merkezlerinde dönüşümden konut alan kazanır!

Şehir merkezlerinde dönüşümden konut alan kazanır!

Gayrimenkul yatırımcıları şehir dışına taşan projelerde yüksek kazancın adresini ararken, şehir merkezindeki kentsel dönüşümden konut satın alanların kazancı daha yüksek oluyor.



Gayrimenkul yatırımcıları şehir dışına taşan projelerde yüksek kazancın adresini ararken, şehir merkezindeki kentsel dönüşümden konut satın alanların kazancı daha yüksek oluyor. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkam H. İnanç Kabadayı, şehirden kaçmak yerine şehrin merkez noktalarını tercih edenlerin şanslarının daha yüksek olduğunu söylüyor. 


İSTANBUL,  Ankara  ve  İzmir  gibi kabına sığmayan şehirlerde müteahhitlerin yeni projelerini kenar semtlere taşıması yatırımcı tercihlerini de etkiliyor. Ancak akıllı yatırımcının önceliğinin şehrin merkezi olması gerektiğini söyleyenler de var. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, şehirden kaçmak yerine şehri yaşamaya önem verenlerin kazançlı çıkacağını vurguluyor. İstanbul'un altın üçgeni olarak adlandırılan Kartal, Kağıthane ve Basın Ekspresi içine alan akslar üzerinde projeler geliştirdiklerini söyleyen Kabadayı, gayrimenkul dünyasındaki gelişmelerle ilgili Mehmet Canıtath'nın sorularını cevaplandırdı. 


KENTSEL DÖNÜŞÜMDE MANİFESTOMUZ VAR 


Yatırımcı gözüyle kentsel dönüşüme nasıl bakılmalı? 


Ege Yapı olarak bir manifestomuz var. Şehirden kaçmak yerine şehri yaşamaya, ayrışmaya değil kimliğini koruyarak kalabalıklara kanşmaya, kendi dünyanda değil çevrenle birlikte var olmaya, daha iyi için çalışırken iyi olanı korumaya, en iyisine ulaşmanın taviz vermeden de mümkün olduğuna inanıyoruz. 


Kentsel dönüşüm çalışmalanna hız kesmeden devam ediyoruz. Alaşehir'de Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme ofisimiz bulunuyor. Bu ofis sadece kendi hak sahiplerimizle görüştüğümüz bir ofis değil, bölgedeki diğer hak sahiplerinin gelip bilgi alabileceği bir yer. Bu bölgede hedef alanımızda bugüne kadar yaklaşık 50.000 m2'lik alanın imzasını aldık ve imza almaya hala devam ediyoruz. Kentsel dönüşüme, tarafların, ticari kaygılarından çok sosyal sorumluluk çerçevesinde bakması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden aracılarla hak sahiplerini bilgilendirmek yerine, doğru bir bilgi paylaşımı modeli için personellerimizle sahada bilgilendirme yapıyoruz. Sadece kendi projelerimizi değil, tüm kentsel dönüşüm sürecini detaylarıyla anlatıyoruz. Bu, bizi farklı kılan en önemli özelliklerimizden. 


İSTANBUL İÇİN BALON DEĞİL FIRSAT 


İstanbul'da konutta ortalama metrekare 4 bin lira düzeyine ulaştı, sizce balon var mı? 

Emlak değerlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 12'lik bir artış gözüküyor. İstanbul'daki mega projeler şehrin değerine değer katıyor. Sadece bu projeler bile İstanbul konut fiyatlarında yakın gelecekteki yükselişin önemli bir habercisi. İstanbul finans merkezi de hayata geçirildikten sonra doğru konumlandırma ile dünyada daha da önemli bir şehir haline gelecektir. Bu yüzden İstanbul ortalamasının 4 bin lira olmasının ne kadar büyük bir fırsatı içerisinde barındığını gözler önüne sermesi açısından önemli. Özellikle İstanbul'un altın üçgeni olarak tanımladığımız Basın Ekspres, Kâğıthane ve Kartal noktalarının içerisinde kalan bölgeler yatırımcısına gelecek için yüksek kazanç vaat ediyor, 


SOSYAL KONUTA DESTEK VEREBİLİRİZ


Ucuz ev sahibi olmanın yolu sosyal odaklı konut üretiminden geçiyor. Size nasıl bir imkân sunulursa  TOKİ  gibi sosyal konut üretimi yaparsınız? 


2023 yılına kadar 1 milyon konut üretme hedefi TOKİ için önemli bir motivasyon kaynağı. Farklı nedenlerle büyük şehirlere yönelen göç gerçeğinin ortaya çıkardığı gecekondu ve yasa dışı yapılaşma sorununa önemli bir çözüm sunuyor. Ayrıca dar ve orta gelirli vatandaşlara nitelikli konut  projelerinden daire sahibi olma imkânınını sunuyor. TOKİ'nin yerel ile uyumlu yaşanabilir planlı kentler kurmak gibi önemli bir amacı var. Bu yüzden TOKİ ile uyumlu bir çalışma trendine girilmesi ülkemiz oldukça değerli.


Ege Yapı olarak sadece gayrimenkul geliştirme tarafımız değil taahhüt tarafımız da oldukça güçlü. Özel sektör receğimiz birbirinden farklı segmentlerdeki bu projelerin oyuncuları ile uyumlu bir model geliştirilirse ve arazi, ver- toplam yatırım değeri yaklaşık 2,5 milyarTL. 

giler, imar planları gibi konular bu model içerisinde olursa bizler de sosyal konut üretimine destek verebiliriz. 


8 PROJE İÇİN 2,5 MİLYARLIK YATIRIM 


Önümüzdeki 3 yıl içinde planladığınız projeler hangi bölgelerde konumlanacak? 


İnşaat veya projelendirme aşamasında olduğumuz 8 projemiz bulunuyor. Bunlardan 4 tanesi Avrupa Yakası'nda, 4 tanesi de Anadolu Yakası'nda hayata geçecek. Avrupa Yakası'nda Kâğıthane, Maslak, Beyoğlu ve Fatih'de, Anadolu Yakası'nda ise Çekmeköy'de iki Ataşehir ve Beylerbeyi'nde ise birer proje gerçekleştireceğiz. Kağıthabe,Maslak ve Beylerbeyi projelerinin inşaatlarına başladık. Diğerleri de projelendirme ve ruhsat aşamasında. 3 yıl içerisinde hayata geçireceğimiz birbirinden farklı segmentlerdeki bu projelerin toplam yatırım değeri yaklaşık 2,5 milyar TL.


Yabancı yatırımcının yeniden ülkemizi tercih etmesinin yolu nereden geçiyor? 


Türkiye ekonomisi, son 14 yılda gösterdiği üstün performans ve yakalanan yüksek büyüme rakamlarını, uzun süredir sürdürülen reformlarla desteklenen tutarlı finans politikalarına borçlu. Gayrimenkul sektörii özelinde baktığımızda, belirli miktar paranın üzerinde yatırım yapanlara oturma izni ve vatandaşlık hakkı verilecek olması yerinde bir hamle olacaktır. Ayrıca yabancılara gayrimenkul kredisinin gerçek anlamda kullandırılması da önem arz ediyor. Düzenlenmesi yapılmış olan yeni finansman modelleri olan gayrimenkul kira sertifikası, gayrimenkul yatırım fonları vb. enstrümanların yabancı yatırımcılar tarafından da kullanabilecek olması da önemli bir fırsat. Hükümetimizin gayrimenkul geliştiricilerine ülke, şehir ve proje tanıtımlarında teşvik vermesi de önemli bir adım olacaktır. Örneğin gayrimenkul geliştiricilerimize yurt dışı fuarlarına katılım ve reklam çalışmalarında belirli oranlarda teşvik verilmesi sadece gayrimenkul sektörü için değil, ülke ekonomisi ve turizm için de destekleyici bir unsur olacaktır. Son olarak marka konumlandırma çalışmalarında "Discover the potential"sloganı ile hayata geçen iletişim çalışmalarını bu dönemde hedef pazarlarda yoğunlaştırmak gayrimenkule olan talebi olumlu etkileyecektir. 


-EGE Yapı, teslimlerini gerçekleştirdiği Batışehir ve Pega Kartal projelerindeki son daire, ofis ve mağazaların satışlarına devam ederken, ön talep topladığı Kâğıthane ve Fatih projelerinin satışlarına önümüzdeki haftalarda başlayacak. 


-ÜLKEMİZİN çevresinde yaşanan siyasi ve askeri olumsuz hava ve temmuz ayında yaşanan FETÖ'nün kanlı p darbe girişiminin ekonomiye ve sektöre olumsuz yansıydı malarının 14 yıldır devam eden siyasi istikrarımız ve te$ meli sağlam güçlü ekonomi sayesinde bertaraf edildiğine - dikkat çeken Kabadayı, "Türkiye'nin lokomotif sektörü konumlandırmasına uygun olan adımların başlangıcı Emlak Konut tarafından atıldı. Oldukça stratejik ve çok iyi bir zamaniama ile bekleyen talep bütünleşik bir kampanya ile harekete geçirildi. Daha sonrasında ülkemizin geleceğine güveniyoruz mesajları içeren bir diğer kampanyaya GYODER imza attı. Önemli oyuncuların neredeyse tamamının kampanyaya destek vermesi ile birlikte konut satışları 2015 yılının ilk 9 aylık rakamları ile aynı seviyeye geldi. Sektör olarak 2016 yılı tamamlandığında, toplam satış rakamlarında 2015 yılını yakalayabileceğimizi düşünüyoruz"dedi. 


Güneş


Geri Dön