Genel

Şehir plancıları, Kartal Kordonboyu'nda rezidansa karşı!

Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi mahkemeden döndü ama Kordonboyu imar planı işliyor. Şehir planlamacıları itiraz ediyor: Yeşil alanlar iptal edilip yerine devasa bir rezidans yapılacak!..

Kartal'ın kentsel dönüşümü için ünlü Mimar Zaha Hadid'in hazırladığı devasa projeyle ilgili tartışmalar sürüyor. Maliyeti 10 milyar dolar olarak hesaplanan ve 10 yılda bitirilmesi öngörülen proje ile ilgili istanbul 1. idare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak son gelişmeler projenin tamamen rafa kalkmadığını gösteriyor.

Zira söz konusu projenin bir kısmını yaklaşık 29 hektarlık alanı kapsayan Kordonboyu 1/5000 ölçekli Nazım imar Planı 3 Haziran 2011 tarihinde onaylanarak yürürlüğü girdi.

5 Temmuz 2011 tarihinde askıya çıkan ve bir ay süreyle askıda kalacak olan plana bu süre içinde itiraz edilebilecek.

YEŞİL ALAN NEREDE

Ancak bu plana şiddetli itirazlar var... Şehir plancıları, Kordonboyu alanı için hazırlanan planda en önemli donatı alanını oluşturan 'Belediye Hizmet ve Rekreasyon Alanı'nın iptal edilerek, rezidansa dönüştürüldüğünü iddia ediyor.

Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi'yle ilgili son gelişmeleri değerlendiren şehir plancısı Nazım Akkoyunlu, eğitim, sağlık, spor gibi kamusal kullanımların planda yer almadığını; park ve dinlenme alanlarının ise sınırlı olduğunu belirtiyor. Yeşil alan standartlarının sadece yüzde 33'ünü karşıladığını ifade ediyor:

"2011 Şubat ayı Belediye Meclisi'nde alınan kararda ilk dikkati çeken nokta, planda aktif açık alanlarla birlikte eğlenme ve dinlenme amaçlı fonksiyonların yer alacağı Belediye Hizmet ve Rekreasyon Alanı'nın iptal edilerek, Özel Proje Alanı'na dönüştürülmesidir, özel proje alanı olarak ayrılan yaklaşık 25 bin metrekarelik alan plan notlarında yapılan açıklamaya göre 'rezidans' olacaktır."

DEV BİR REZİDANS

Akkoyunlu, emsal değerle ilgili şu çarpıcı açıklamayı yapıyor:

"Nisan ayında ikinci defa meclise giren kararda 'rezidans' alanında emsal değerinin 3 olarak tanımlandığı görülüyor. Bu emsalle alana yaklaşık 84 bin metrekarelik inşaat yapılabilecektir, örneğin, Türkiye ve Avrupa'nın en yüksek binası olan Sapphire istanbul'un 2.5 olan emsal değeri sonucunda elde ettiği inşaat hakkı 30 bin metrekaredir. Oysa gerçekleşen inşaat 165 bin metrekareyi bulmuştur. Dolayısıyla bu plana göre Kartal'da Sapphire'den daha yüksek bir binayla karşı karşıya kalabiliriz."

HABERTÜRK