Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökce'den sünger şehir açıklaması: İstanbul'da neler yapıldı?
Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökce, X sosyal medya hesabından sünger şehirler ile ilgili bir paylaşımda bulundu. Peki sünger şehir nedir? İstanbul'da bu doğrultuda neler yapılıyor? İşte Gökce'nin o paylaşımı...
Çin'de yaşanan şiddetli sel felaketleri, kentlerin sürdürülebilir bir şekilde gelişmesini riske atıyor. Bu riskin ardından, sünger şehir kavramı gündeme geldi. Sünger şehirler, fazla suyu mümkün olduğunca emmek amacıyla tasarlanıyor ve Şanghay'ın Pudong bölgesinde planlanan Lin-gang, ülkenin en büyük Sünger Şehir projelerinden oluyor.
Şehir Plancısı (Phd), Dr. Buğra Gökce, https://twitter.com/gokcebugra resmi X sosyal medya hesabından yeni bir şehircilik yaklaşımını paylaştı.
Buğra Gökce, söz konusu paylaşımında artan sıcaklıklar, azalan su kaynakları, yükselen deniz seviyeleri, küresel iklim krizi gibi durumların tüm şehirleri etkilediğinin altını çizdi ve şunları söyledi:
"- 2000'li yılların başında Çin'de ortaya çıkan sünger şehir yaklaşımı; ekolojik altyapı ve drenaj imkanlarını güçlendirerek taşkınları önlemek, şehir ısısını azaltmak, doğal kaynakları korumak ve su kaynaklarını verimli kullanmak için geliştirilmiş yeni anlayış.
- Model ile yağmur sularının yeniden kullanılması, belli havzalarda biriktirilmesi, biyoçeşitliliğin güçlendirilmesi ve ısı adacıkları efektiyle şehir ısısının düşmesi sağlanıyor.
- Şehrin içerisine yerleştirilen yeşil yağmur toplama alanları, parklar, doğal alanlar, geçirgen kaldırım ve asfalt uygulamaları ile suyun toprakla buluşması, yeniden doğal hayata katılması sağlanıyor. Şehrin su kaybı azalıyor.
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi sürdürülebilir kalkınma için çevresel yönetim anlayışı içerisinde yeşil alanlarımızı attırarak, doğal kaynaklarımızın betona gömülmesini engelleyerek önemli bir çalışma ortaya koyuyor.
- 2019 - 2023 döneminde 21 Yaşam Vadisi, 5 kent ormanı, 3 yeni doğal yaşam parkı açıldı. İstanbul 13 milyon m2’den fazla yeşil alan kazandı.
- 43 milyarı aşkın altyapı yatırımıyla su baskınları tarih oldu.
- 2.500 km atık su hattı, 173 km yağmur suyu hattı, 16 km yağmur suyu atık su tüneli, 3.100 km içme suyu hattı, 14 km atık su şebeke hattı ve 1.090 km atık su kolektörü ve tünel temizliği yapıldı, 3 atık su arıtma tesisi, 8 içme suyu deposu, 3 içme suyu arıtma tesisi ve 2 içme suyu terfi merkezi ile su verimliliği arttırıldı.
- Enerji verimliliği açısından önemli adımlar atıldı. 4’ü yeni açılan toplam 6 tesiste yaklaşık 2,5 milyon İstanbullunun 1 yıllık enerji ihtiyacı üretildi.
- İstanbul’un iklim değişikliği ile mücadelesindeki yol haritası çıkartıldı. 2050’ye kadar karbon nötr olmayı içeren plan uygulanmaya başladı. İstanbul’un sera gazı emisyonu 2030’da, 2019’a kıyasla yüzde 52,2 oranında azaltılacak.
Hedeflerimize ulaşmak için atılacak daha çok adım var. Yeni yatırımlar, yeni atılımlarla daha hızlı, daha çok, daha büyük bir heyecanla koşmaya devam edeceğiz."
Peki yeni bir şehircilik yaklaşımı olan 'Sünger şehir' ile ilgili vatandaşlar neler söyledi? İşte Buğra Gökce'nin o paylaşımına gelen yorumlar...
AK Parti’den İzmir Eşrefpaşa Hastanesi ‘kooperatif modeli’ önerisi!
Gayrimenkullerin takasında tapu harcı nasıl ödenir? Tapu harcı 2024! Trampa nedir?