29 / 04 / 2024

Şehir planlamada dikkat edilmesi gerekenler!

Şehir planlamada dikkat edilmesi gerekenler!

Şehir plancıları, planlama işinin niteliğine göre, planlama hizmetlerinin çeşitli aşamalarında sorunsalları tanımlamak ve olası çözümlere dair alternatif süreçleri tasarlıyor. Peki, şehir planlamada dikkat edilmesi gerekenler neler?



Şehir planlamada dikkat edilmesi gerekenler!

Ülke düzeyinden yerel ölçeğe kadar her türlü yerleşmede fiziksel/mekansal gelişmelerin bir plan/düzen çerçevesinde biçimlenmesine katkıda bulunmasına şehir planlaması deniyor. Şehir plancısı, planlı gelişmenin sağlanması için, yerleşmelerin değişiminde etkili olabilecek mekansal, sosyal, demografik, ekonomik ve teknik verilerle estetik, kültürel (tarihi-arkeolojik), doğal/ekolojik etmenleri birlikte değerlendirerek geleceğe yönelik amaç ve hedefleri koyan, uygulama araçlarını ve süreçlerini tanımlayan, karar vericilere alternatif öneriler oluşturan ve bunların uygulanmasında rol alan uzman olarak karşımıza çıkıyor. 


Şehir planlamanın konusu mekan, eylem alanı planlamaları olarak ifade ediliyor.  Mekanın ölçeği, ülke ve bölge düzeyinden yerel ölçeğe kadar her türlü yerleşmeyi kapsıyor. 


Planlama, ölçeğe dayalı nitelik farklılaşmasının yanı sıra, kentsel işleve ya da yerleşmeyi karakterize eden sosyo-ekonomik faktörlere göre niteliğe dayalı olarak da farklılaşma olarak da biliniyor, metropoller, sanayi kentleri, turizm merkezleri gibi. Bu alanlara yönelik planlama çalışmaları ise niteliklere bağlı olarak farklılaşmaktadır; kent bütünü planı, metropoliten alan bütünü planı, turizm, sanayi vb. sektörel planlamalar gibi.


Şehir plancıları, planlama işinin niteliğine göre, planlama hizmetlerinin çeşitli aşamalarında, mühendislik, ekonomi, toplum ve yönetim bilimlerinden uzmanlarla bir arada çalışabiliyorlar. Plancıların işlevi, çeşitli disiplinlerden aldıkları girdilerin/verilerin sentezini yaparak ve bunlar arasındaki ilişkileri bütüncül olarak kavrayarak sorunsalları tanımlamak ve olası çözümlere dair alternatif süreçleri tasarlamak olarak karşımıza çıkıyor. Ancak şehir plancıların, planlama yaparken dikkat etmesi gereken bazı hususlar yer alıyor. Şehir planlamada dikkat edilmesi gerekenler aşağıda yer alıyor;


Şehir planlamada dikkat edilmesi gerekenler;

* Planı yapan müellifin yeterliliğinin, o işi yapmaya uygun olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. 


* Hedefin belirlenmesi gerekiyor. 


* Bölge halkının ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulmaı gerekiyor. 


* Uygulanacak projenin bölge halkıüzerindeki olumlu ya da olumsuz etkileri tespit edilmesi gerekiyor. Bunlar için alternatif çözümler üretilmesi gerekiyor. 


* Projelerin doğaya olan olumsuz etkilerini en aza indirgeyecek çözümler üretilmesi gerekiyor.



Şehir planları nasıl yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön