22 / 12 / 2024

Şehirler değişiyor: Az katlı müstakil konutlu mahalleler artacak!

Şehirler değişiyor: Az katlı müstakil konutlu mahalleler artacak!

Kovid-19 salgınıyla beraber bahçeli konutlara talep arttı. Yazlık yerler kışlık haline geldi. Bu değişimle beraber şehirlerde de dönüşümler yaşanacağı düşünülüyor. Şehirlerin çevresinde 'kentsel köyler/ şehir köyleri' hayata geçirilecek.



Şehirler dünya yüzölçümünün yalnızca yüzde 3'lük kısmını meydana getiriyor. Fakat buna mukabil, dünya nüfusu sayısının yarısı yani neredeyse 3.5 milyar insan şehirlerde hayatını sürdürüyor.

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre; şehirlerde üst üste yaşanıyor. Dünyadaki bütün enerji tüketiminin yüzde 60'lık kısmı şehirlerde gerçekleştiriliyor. Toplam karbondioksit salınımının yüzde 75'i de şehirlerden. Tüketilen enerjinin yüzde 50'si de şehirlerdeki inşai faaliyetler için harcanıyor. Kısacası dünyadaki bütün enerji kaynakları, dünyanın yüzölçümünün topu topu yüzde 3'ünü meydana getiren şehirler tarafından harcanıyor. Tam da bu sebeple şehirler için acil olarak bazı düzenlemelerin yapılması gerekli.

Şehirler değişiyor: Az katlı müstakil konutlu mahalleler artacak!

Kentsel köyler geliyor

Aslına bakarsanız şehirler bu yükü uzun süredir taşıyamıyor; Kovid-19 salgını da resmen şehirlerin imdadına geldi. Kovid-19 salgınıyla acil olarak şehirlerin insan merkezli, sağlık odaklı tasarlanması gerektiğini ortaya çıkardı. Şehirlerin dönüşümüne hız kazandırdı.

Örneğin uzaktan/online iş, eğitim, alışveriş, spor gibi işler derken, insanlar evlerdeyken internet aracılığıyla her şeye ulaşmaya, he rişini yapabilmeye başladı. Bu da şehrin merkezinde yaşamanın gerekmediğini gözler önüne serdi. Kovid-19 pandemisinin kısa sürede düzelmeyecek olması da hibrit, melez bir düzenin başlayacağını ortaya koyuyor. Yani tamamıyla olmasa da büyük miktarda uzaktan eğitim, tümüyle olmasa da çoğunlukla evden çalışma sistemine geçmek gibi.

İşte insanlar tam da bu yüzden büyük kentlerin çeperine gözlerini dikti, bu sebeple bahçeli konutlara talep arttı. Yazlık alanlar kışlık haline geldi. Şehirde olmaktan sıkılanlar ise köyüne, memleketine gitmeye başladı veya bu durumu ciddi ciddi odağına aldı. Bu değişimle beraber şehirler de ister istemez dönüşecek. Şehirlerin çevresinde ve çeperinde az katlı müstakil konutların çoğalacağı geniş mahalleler, 'kentsel köyler/ şehir köyleri' hayata geçirilecek gibi görünüyor.

Merkezde ise insanların balık istifi gibi üst üste dizildikleri kafe ve lokantaların yerini, daha mesafeli sosyalleşebilecekleri mekanlar alacak gibi görünüyor.

Şehirler değişiyor: Az katlı müstakil konutlu mahalleler artacak!

Neler yapılmalı?

Bunların yapılabilmesi ise her şeyden önce devlet tarafından çıkarılacak olan yasalarla ve yaptırımlarla yeni bir planlamanın oluşturulmasıyla mümkün. Bu duruma ekonomik reformlarda dahil edilmeli. Birleşmiş Milletler'de iklim değişikliği konusunda baş danışman olan, MIT Mimarlık Profesörü Richard Sennett, daha çok mesafeli alanlar ve mahallelerin yapılabilmesi için öncelikle arsa maliyetlerinin azaltılmasının gerkeli olduğuna dikkat çekti. Yeni 'mesafeli yaşam' için radikal ekonomik reformların gerekli olduğunun altını çiziyor. 

Tabii devlet tarafından yapılacak yeni düzenlemelerle çevreye, doğaya verilen zararların da azaltılması göz önüne alınmalı. Binaların ve taşıtların çok daha az miktarda fosil enerji harcayıp, doğal kaynakları (güneş ışığından faydalanma, ahşap kullanımı gibi) maksimum miktarda harcaması lazım ki böylece dünyadaki enerji kaynaklarının tükenmesi hızlanmasın.

Şehirler değişiyor: Az katlı müstakil konutlu mahalleler artacak!

AÇIK HAYAT

Aslında Kovid-19 salgınıyla insanlar konutlarına kapanırken, çok daha açık hayatlara ve açık şehirlere itiliyor. Zira asıl kapalı olan mevcut düzendi. İnsnaları apartman evlerine, plazalara, alışveriş merkezlerine (AVM) gaddarca kapayan sistem asıl kapalı olandı. İşte yeni 'akıllı hayatlarımız' bu şekilde olacak.

Şehir hayatından kaçış arsa satışlarını patlattı!

Akıllı şehirler geliyor: 80 bin konut dönüşüyor!


Geri Dön