18 / 05 / 2024

Şehit mezarlarının tespitine yönelik çalışmalar tamamlandı!

Şehit mezarlarının tespitine yönelik çalışmalar tamamlandı!

93 Harbi'nin gerçekleştiği Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nın bulunduğu Top Dağı'nda yatan binlerce şehidin mezarını tespit etmek için başlatılan çalışmalar kapsamında 20 dönüm arazi tarandı




93 Harbi'nin gerçekleştiği Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nın bulunduğu Top Dağı'nda yatan binlerce şehidin mezarını tespit etmek için başlatılan çalışmalar tamamlandı.


Milli Parklar 13. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mecidiye ve Aziziye tabyalarının bulunduğu alanda yapılan arama tarama çalışmalarının ilk etabının tamamlandığını söyledi.


Belirlenen 4 ayrı noktada yapılan çalışmaların gelecek yıl da devam edeceğini belirten Kılınçer, "Buradaki çalışmaların ardından ekipler, Allahuekber Dağları'nda arama tarama çalışması yapmak için bu bölgeye geçti. Mevsim şartları el verdiği sürece Allahuekber Dağları Milli Parkı sınırlarında tarama devam edecek. Gelecek yıl da çalışmalara kaldığı yerden yeniden başlanacak. İlk etapta Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nda 20 dönüm arazi tarandı" dedi.


Kılınçer, elektromanyetik cihazlarla yerin röntgeni çekilerek yapılan arama tarama çalışmalarının gelecek nesiller için büyük önem taşıdığını vurguladı.


Top Dağı'nda daha önce belirlenen bazı mezarların bulunduğunu anımsatan Kılınçer, şunları kaydetti:


"Bastığımız toprakların altında şehit olup olmadığını bilmemiz ve gelecek nesillere bunu aktarmamız için yapılan arama tarama çalışması büyük önem taşıyor. Burada yatan isimsiz kahramanlarımızdan bazılarının mezar yerleri vardı fakat birçoğunun yeri kesinlik kazanmamıştı. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden gelen heyet, Çanakkale Gelibolu Tarihi Milli Parkı'mızda yapılan çalışmanın aynısını burada yaptı. Yerin 10 metre derinliğinde, 10 santimetre aralıklarla yapılan çalışmalarda elde edilen bulgular, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi laboratuvarlarında değerlendirilecek. Daha sonra belirlenen mezarlara anıtlar dikilecek. Bir sonraki aşamada, belirleyebilirsek isimleri de anıtların üzerine yazmayı düşünüyoruz."


Kılınçer, ayrıca yapılacak anıtların bulunduğu alanlara da rölyefler yapmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön