Şehitkamil Belediyesi imar konusunda bir ilke imza attı!
Gaziantep Güneş Gazetesi'nin yazarlarından Yaşar Erkent bugün köşesinde "belediyelerin imara açtıkları bölgelerde yeni uygulamaları geleceğe ışık tutuyor" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları..
Gaziantep de Şehitkamil Belediyesi bir ilke imza attı. İbrahimli 2. Bölge'nin imar planını uygulama aşamasından önce bütün yollarını açmaya başladı. Sokaklarını, caddelerini açmak suretiyle bu yeni bölgenin altyapısını vede aydınlatma projelerini de bitirmeyi su ve kanalizasyon yatırımlarını da tamamlamak suretiyle bölgedeki yapılaşmalara ruhsat vermeye başlayacaktır. Bu uygulamayı Şahinbey belediyesi de Karataş bölgesinde uygulamaya koymuş olması sevinilecek bir gelişmedir. İnşallah bundan böyle bir daha imarsız çarpık kentleşmelere izin verilmez.
Belediyelerdeki önemli bir rahatsızlık da ülke genelinde bütün il ve ilçe belediyelerimizde imar uygulamalarında hatırlı, varlıklı ve siyası ağırlıklı insanlara rant sağlamak için imar planlarında sık sık tadilatlara başvurulmasıdır. Bu hastalık bütün belediyeler de irsidir.
Şehirlerin çevrelerinde arsa sıpakulatörleri siyasetçilerle genelde sıkı fıkı olurlar fakir fukara insanların babadan kalan bağ bahçe vede arazileri varsa buraları düşük fiyatlarla ele geçirmeye çalışırlar. Aldıkları bu arazileri belediyelerde siyasi ahbapları veya ortakları vasıtasıyla imar planına dahil etmeye çalışlar. Bölgesel mevzii imar planlan yapılmasını sağlarlar. Kendi arazilerine yüksek yoğunluklu yapı alanları mevzii imara dahil ederler. Vatandaşların arazilerine de yeşil alanlar oyun alanları veya okul alanları veya kaksı düşük yapı alanları veya yollara getirmek suretiyle büyük rantlar elde etmektedirler. Bu uygulamalar geçmiş yıllarda böyle yapılırdı. Dünde böyle yapıyorlardı bu günde değişen bir durum yoktur.
Bakınız imar paftasın da kaksı A2 olan bir adaya durup dururken 15 katlı 20 katlı gökdelenler e durduğu yerde müsaade edilmiyor. Fakir fukaranın elinde yeşil alan oldu bazı parseller birilerinin eline geçince birden bire imar tadilatları yapılıyor çok katlı binalar yan yana dikili veriliyor, yanında iseA/3'lervar A/4'ler var A/5'ler vardır. Bu haksızlık ve vurgunculuk mutlaka durdurulmalı dır. Belediyelerin imar yetkileri illerin valileri tarafından geçmişte incelenmekte ve varsa yapılan yanlışlıklar valiler tarafından düzeltilmek üzere belediyelere iade edilmekteydi. Son yıllarda ülke genelinde bütün belediyelerde imar yobuzlukları had safhaya ulaşmıştır. İl valilerinin onaylama yetkileri kaldırıldığından belediye meclisleri denetimsiz kalmışlardır. Bu böyle devam edemez ve etmemelidir de. Öncelikle arsa ve arazi vurgunculuğu sayesinde haksız, vergisiz kazanma ve vurgun yolları tıkanmalıdır.
Hükümetimiz bu vurgunları önlemek için ivedilikle gerekli önlemleri almalıdır.
Emlak alım satımların da harçlar ve vergiler aşağıya çekilmeli bu yolla tapu dairelerinde gerçek değerler üzerinde tapu devirlerinin yapılmasına önem verilmeli. Buna uymayanlara ağır cezalar verilmelidir. Bir daire düşünün bir buçuk milyara satılmış bu dairenin tapu muamelesi 4/1 fiyata işlem görüyorsa burada önemli bir hastalık var demektir.
Tapu harçlarının ve emlak vergilerinin normal seviyelere çekilmesi öncelikle sağlanmalı ancak buna rağmen hala tapu değerlerini gerçek satış rakamları ile eşit hale getirmeyenlerin de ciddiyetle üzerilerine gidilmelidir. Bu düzenleme ile devletin vergi kaybı olmayacağı gibi tam aksine gerçek değerlerle işlem göreceği için gelirlerinde büyük artış meydana gelecektir.
Gaziantep Güneş