28 / 04 / 2024

Şehrizar Konakları gibi evlerde oturmak tüm İstanbulluların hayali!

Şehrizar Konakları gibi evlerde oturmak tüm İstanbulluların hayali!

Üsküdar'da hayata geçirilen Şehrizar Konakları, ağaçlar arasında bir mahalleyi hatırlatıyor. Proje hakkında bilgi veren Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, çevreci akımı desteklediklerini söylüyor



Dünyanın en güzel ve en özel metropollerinden İstanbul'un, şehircilikte geçirdiği değişimin hızına ayak uydurmak kolay değil. Son 10 yılda İstanbul'un dışında, müstakil yaşamı tercih edenler, sosyal hayattan koptukları gerekçesiyle şehir merkezlerine dönmeye başladı. Özellikle Anadolu yakası, sakinliği ve yeşil alanlarının daha fazla oluşu nedeniyle tercih ediliyor. En yeni projelerden biri Engineering News Record'un en iyi 225 müteahhit firma raporunda yer alan Emlak Konut GYO ve Çalık Holding'in iştiraki Gap İnşaat'ın Üsküdar'da hayata geçirdiği Şehrizar Konakları oldu. Semte 'şehrin bahçesi' unvanını kazandırma iddiasındaki projede üç ünlü mimarın, Han Tümertekin, Nevzat Sayın ve İhsan Bilgin imzası var. Konakların yanındaki koru alanı, yaşayanların doğayla buluşması için zaman kaybetmeyecekleri işaretini de veriyor.

Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin, proje geliştirilirken özellikle burada yaşayanların yeşil bir çevreyle iç içe olmalarına özen gösterildiğini vurguluyor. Kendi evinin bahçesinde de ağaç yetiştirmeyi seven Yetgin, çocuklarının da meyve ağaçlarını tanımasına önem verdiğini anlatıyor: "Dünyada ve Türkiye'de son dönemde yeşil akımı başladı. Bu konu, uzun zamandır ihmal edilmişti. Özellikle sanayileşmiş ülkelerin karbon salınımı, az gelişmiş ülkelerin birçoğunun toplamından daha fazla. Bu konuda dünyanın gidişatının iyi olmadığı ortada. Dünyada karbon salınımının azaltılması için herkes önlemler almaya başladı. Biz de grup olarak elimizdeki projelerle bu akıma destek verdiğimizi gösteren uygulamalar yapıyoruz. Hepimizin bu çevreci bilince sahip olması gerekiyor. Aslında neler yapılması gerektiği biliniyor. Önemli olan yapılmaması gerekenlere dikkat etmek. Şehrizar Konakları'nın teknik detaylarındaki çözümlemelerimiz leed (Binalarda çevre dostu ve enerji tasarrufu yapan uygulamaların artmasıyla yeşil binalarla ilgili standartlaşma) sertifikasyonunda bir seviyeye karşılık geliyor. Örneğin garajlarda elektrikli hibrit araçların şarj edilebileceği üniteler olacak."

BLOKLARIN ÖNÜNDE YEŞİL ALAN VAR
Bir koru alanı içindeki Şehrizar Konakları'nın bir bölümü Boğaz'ı görüyor. Karşısında eskiden Av Köşkü olarak kullanılan bir mekanın da olduğu yeşil bir alan var. Projede her bölüm, kendi içinde bir mahalle havasında düşünülmüş. Bu mahallelerde de bütün peyzaj ürünleri aynı şekilde kullanılacak. Bütün blokların önünde yeşil alan var. Yetgin, "İstanbullular gerek deprem güvenliği gerekse daha estetik, konforlu yaşam alanlarında hayatlarına devam etmek istiyor. İmkanlar dahilinde az katlı, alıştığımız gibi bahçeli, daha yeşil alanları tercih ediyor."

SOSYAL TESİS ÇOK GENİŞ
Proje 208 daireyi içeriyor. Havuz, sauna, hamam, fitness salonunu içeren 4 bin 500 metrekare sosyal tesisi var. Yetgin, burada yaşayanların dışarıda bir sosyal tesis arama ihtiyacına gerek kalmayacağını belirtiyor. Çocuklar için de güvenli oyun alanları yapılacak.

AĞAÇLAR, BOĞAZ'IN DOKUSUNA UYGUN
Proje içinde yer alacak ağaçlar İstanbul Boğazı'nın iklim koşullarına uygun olarak seçilmiş. Bu zengin ağaç çeşitleri, mevsimine göre sırayla çiçek açacak türlerden oluşuyor. Aralarında akçaağaç, huş, katalpa, erguvan, manolya, süs kirazı, gülibrişim, oya ağacı, süs elması, sarı salkım var.

FİGEN YANIK/Sabah

 


Geri Dön