15 / 05 / 2024

Şeker de artık lüks olacak! Fiyatlar en yüksek seviyede!

Şeker de artık lüks olacak! Fiyatlar en yüksek seviyede!

Şekerde fiyat spekülasyonu meydana geliyor. Küresel piyasalarda şeker fiyatları, 11 yılın en yüksek seviyesinde yer alıyor.



ÜRETİCİ MALİYETLERİ KARŞILAYAMAZ HALDE!

Küresel piyasalarda şeker fiyatları 11 yılın en yüksek seviyesini gördü. Olumsuz hava koşullarından dolayı fiyatların daha da artabileceği ifade edilmektedir. CNBC'de yer alan habere göre, fiyatların Hindistan’da olağan dışı meydana gelen yağışlar, Avrupa’da düşük rekolte, yaz kuraklığı gibi koşulları ve OPEC+’nın petrol üretimi kesintilerinden dolayı yükseldiği kaydedildi. Vadeli işlemler piyasasında şeker fiyatı pound başına 24 sente kadar yükseldi. 2020 yılında ise fiyatlar 9 sent gibi bir rakama ulaştı. Fiyatlar bu yılın başında da 18 sentin üzerinde yer alıyordu.

Şeker fiyatları coronavirüs ile başlayan pandemi döneminde ton başına 400 doların altına inerse, çoğu üretici maliyetlerini karşılayamaz duruma gelmişti. Şu zaman diliminde ise fiyatlar 800 doların üzerinde. Küresel şeker piyasasındaki fiyat artışlarını sektördeki kaynaklara fonların da şeker kağıtlarını aldığını söyledi.

Şeker fiyatlarının artması çikolata, bisküvi, pastacılık, şekerleme ürünlerine zam gelmesi anlamındadır. Yurt içinde de yerli şekerin tonu bin dolar civarında bulunmaktadır. İhracatçı kaynakların verdiği bilgiler doğrultusunda ise bağlantılar önceden yapıldığı için dünyadaki artışın Türkiye'deki rafları kısa ve orta vadede etkilemesi beklenmiyor. Ülkemizde unlu mamüller ve şekerli ürünler imalatı için ihracat da yaptığından iç pazar yeterli bulunmayınca da 550 bin ton şeker ithal etti. Bu yıl da benzer bir tutar bekleniyor.

YÜZDE 80 ŞEKER KAMIŞINDAN!

Dünyaya bakıldığı zaman şeker üretiminin yüzde 80'i şeker kamışından elde ediliyor. Şeker kamışı üretiminde Brezilya ve Hindistan baskın ülkeler arasındadır. Yüzde 20'lik üretim ise şeker pancarından. Bu üretim dağılmış halde. Ama Rusya ve Avrupa ülkeleri kritik bir hacme sahiptir. Son dönemde ise hızla artan biyoyakıt kullanımı da şeker üretimi yapılan tarımsal ürünlerin fiyatını etkiliyor. Buna örnek mısır. Mısır nişasta bazlı şeker üretiminde kullanılıyor ama bu ürünlerden de biyoyakıt üretildiği için fiyatlar etkileniyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön