27 / 04 / 2024

Şeker fabrikalarının arsa ve arazileri ihale dışında!

Şeker fabrikalarının arsa ve arazileri ihale dışında!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Şeker üretimi ile doğrudan ilişkisi bulunmayan arsa ve araziler ihale dışında tutulmuştur." dedi. 



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, son günlerde gündemden düşmeyen Türkiye Şeker Fabrikaları’na (Türkşeker) ait 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle ilgil açıklamalarda bulundu. Hürriyet'te yer alan habere göre, Fakıbaba, “Özelleştirme sürecinde, çalışanlarımızın bütün hakları korunacak ve hiçbir mağduriyet oluşmayacak. Çalışanlarımızın yanı sıra çiftçilerimizin de hakları korunacak. Türkşeker’e pancar temin eden çiftçilerimiz, mevcut kotaları kapsamında pancar üretmeye devam edecekler. Özelleştirilecek fabrikalara, üretime devam edilmesi zorunluluğu da getirildi. Fabrikayı alacak yatırımcı, şartname gereği kota dahilinde üretim yapmak mecburiyetinde" dedi. 

Bakan Fakıbaba, fabrikaların, arsası için alınacağı iddiasının yanlış olduğunu ifade etti. Fakıbaba, "Şeker üretimi ile doğrudan ilişkisi bulunmayan arsa ve araziler ihale dışında tutulmuştur. Özelleştirmeyle birlikte Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) üretiminin artacağı iddiası da doğru değildir. NBŞ üretiminde, kanunla sınırları belirlenmiş bir kota vardır. Bu kota miktarının artırılması söz konusu değildir. Şekerle ilgili kota yetkisinin Bakanlar Kurulu’na devredilecek olmasıyla ilgili dile getirilen iddialar da tamamen yanlış ve spekülatiftir." açıklamasında bulundu.


Geri Dön