28 / 08 / 2024

Şeker zam zam zam deniliyordu! Şekerden çok önemli bir haber geldi hemen bakın

 Şeker zam zam zam deniliyordu! Şekerden çok önemli bir haber geldi hemen bakın

Ülkemizde son dönemde fiyatı en artan ürünlerden biri de şeker oldu. Vatandaşlar marketten şeker almaktan zorlanmaya başladı. Şekerden son gelen haber ise biraz olsun yüzleri güldürdü.



Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 29 yıl önce Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşu olan 30 Ekim'de hizmete açtığı Kars Şeker Fabrikası'nda, yöredeki çiftçilerin büyük emeklerle yetiştirdiği pancarlar şekere dönüştürülüyor.

İlkbahardaki yağışlarla 15 bin dekar alanda ekimi yapılan pancarda verimli sezon geçiren çiftçiler, hasat ettikleri ürünleri traktörlerle fabrikaya ulaştırıyor.

Fabrikada bant sistemiyle yıkama bölümüne taşınan ve basınçlı suyla yıkanan pancarlar, toprak ve çamurlarından büyük ölçüde arındırıldıktan sonra kanallar vasıtasıyla makinelere taşınıyor.

Soyma, kesme, rendeleme, haşlama ve pres işlemleri uygulanan pancar, yüksek sıcaklıkta şerbet filtrelerinden geçirilerek belirli bir sıcaklık düzeyinde kristalleştirilip şeker haline dönüştürülüyor. Fabrika Müdürü Ayhan Babacan, fabrikanın Kars ve ülke ekonomisine önemli katkı sunduğunu söyledi.


Geri Dön