Ekonomi

Şekerde büyük alarm karaborsaya düştü Kriz kapıda

Türkiye’de mazottan, gübreye girdi maliyetlerinin tavan yapması nedeniyle çiftçi büyük bir darbe yerken, pancardaki düşük hasat ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesi nedeniyle şeker fiyatları da adeta patladı. Şekerin karaborsaya düştüğü belirtildi.Evsen, şeker üzerinden karaborsa karı elde edildiğini dile getirdi

Elazığ Kahveciler Odası Başkanı Ferhat Evsen esnaf ve vatandaşın artan fiyatlar nedeniyle şekere ulaşamadığını söyledi. Evsen, şeker üzerinden karaborsa karı elde edildiğini dile getirdi. Evsen, fiyatı 750 lira olan şekerin piyasaya bin 400 liradan sürüldüğünü belirtti.

Öte yandan Ferhat Evsen, mal ve hizmet satımından kaçınma ve fiyatları etkileyen kişilerin tespit edilip cezalandırılması için konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
Evsen, “750 liraya alıp piyasaya daha pahalıya satanlara da esnaf ve vatandaşın vebali vardır ve haklarını helal etmiyorlar” diye ekledi.

ESNAF VE VATANDAŞ ARTK ŞEKERE ULAŞAMIYOR

Sözcü gazetesinden Evren Demirdaş'ın haberine göre Kahveciler Odası Başkanı, şekerde esnaflar olarak büyük sorunlar yaşadıklarının altını çizerek, “Şeker fabrikamızda şeker var devletimizin 750 TL belirlediği bir şeker fiyatı var ancak ortada şeker yok. Özelleştirme sonrasında Türk-Şeker isimli şirkete şekerin satışı teslim edildi. Fakat esnafımız ve vatandaşlar olarak bizler bu şekere bir türlü ulaşamıyoruz” dedi. 

“Fabrikadaki şekerin çıkışı var, faturalandırması da var ancak bizlere ulaşması yok. Bu konuda yetkililere sesleniyoruz, şeker sorunu çok büyük bir meseledir mümkün şekeri piyasada bulan varsa esnafımıza ulaştırmak istiyoruz” diye dert yanan Ferhat Evsen, “750 TL’lik şekerlerden bizler de istiyoruz fabrikada satışı var marketlerde bu fiyat üzerinden satışı yok. Şekerler kapasite raporu altında tavuk çiftliği sahiplerinin bile artık tonlarca şeker almayı düşündüğü bir zamanda imalattan tonlarca şeker alınıyor vatandaşa yansıması bin 300 TL’yi görüyor.” dedi.

750 TL'LİK ŞEKERİ BİN 400 LİRADAN PİYASAYA SÜRÜYORLAR

Üretim yapması gereken şahısların şekerden karaborsa üzerinden bir kar oluşturduğunu belirten Kahveciler Odası Başkanı Ferhat Evsen, “750 TL’lik şekeri piyasaya bin 400 TL’den satıyorlar. Yakın zamanda da 50 kiloluk şekerin 2 bin 400 liraya çıkacağı öngörülüyor. Bu şekilde olursa 750 TL’lik şekeri esnafımız bulamazsa şeker fiyatları yakında korkunç bir rakama çıkacak. Devletimizin şeker politikası özel sektörler arasındaki uçurumu düşürmesi olmalıdır.  750 TL’lik uygun şeker var ancak ortada şeker yok” diye konuştu.