28 / 09 / 2024

Şekip Avgadiç: AKM için yapacaklarımız engellendi!

Şekip Avgadiç: AKM için yapacaklarımız engellendi!

İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti unvanının bitmesine üç ay kala İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Pera Palas Otel'de kalan dönemin programını anlatmak için toplantı düzenledi




Toplantıya Başkan Şekib Avdagiç, Genel Sekreter Yılmaz Kurt'un yanı sarı, bölüm yöneticilerinden Beyhan Murphy, Garo Maryan, Suay Aksoy, Beral Madra ve Mehmet Gürkan katıldı. Sekip Avdagiç yaptığı açılış konuşmasının ardından, her yönetici kendi bölümüyle ilgili ayrıntılı bilgilendirme yaptı.

Kahvaltı masasında yan yana geldiğimiz Sekip Avdagiç, Beral Madra'nın konuşması sırasında söylediği "Fındıklı ve Küçükyalı'da çok farklı kesimlerden insanlar seminerler yaptı. Mahalle sakinlerini de işin içine aldık. Çocuklarına eğitim verdik, atölye çalışmaları yaptık" sözlerini "Tophane'deki son olaylardan sonra Kadırga'da, Küçükyalı'da mahalleliyle beraber yaptıklarımızı görüyoruz. Bizim oradaki örneklerimiz önemlidir. İstanbul Taksim'den ibaret değil. Tuzla'daki insanı Taksim'e getiremezsiniz, biz oraya da sergi götürdük" şeklinde değerlendirdi.

İçtikleri çayın derdine düştüler.

Avdagiç ile aynı masada olup sohbetin AKM'ye gelmesi kaçınılmazdı. Bu konuda hayli dertli olan Avdagiç, şu ana kadar bu konuda çok üzülseler ve kızsalar bile, spekülasyona yol açacak herhangi bir açıklama yapmadıklarını, ama artık gelinen bu noktanın kendilerini çok üzdüğünü söyledi. Ajansın görevinin sadece AKM'yi yapanlara belirli bir fon aktarmak, katalizörlük görevi üstlenmek iken, bu durumu kendilerine dert edindiklerini, iş yürüsün diye tarafları biraraya getirip ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Avdagiç sözlerine şöyle devam etti: "AKM'yi oldurmak değil, öldürmek isteyen kimlerdi bunun ayrımını yapmak gerekir. Toplantı esnasında 'biz çayı burada 1.5 liraya içiyoruz' derdinde olanlar vardı. Biri Ankara'dan diğeri İstanbul'dan projeye engel oldular" dedi.
 
 
AKM konusu konuşulurken söz alan Beral Madra "Santralİstanbul'da büyük bir sergi var. Orada nelerin yapıldığı, nelerin yokedildiği çok açık bir şekilde görülüyor. AKM'nin de orada görülen örnekler çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Sekip Avdagiç kendisine yöneltilen bir soru üzerine "İstanbul'da 32 belediye var, ama sadece yedi tanesi ajansın kendilerine sunulan kaynağı kullanmadılar. Bu, bence sorgulanması gereken bir konu" diye konuştu. İstanbul 2010 Ajansı'nca bugüne kadar geçici veya kalıcı toplam 621 kültür sanat projesini yapıldı ve yapılıyor. Bunlar arasında Vortvots Vorodman Kilisesi'nin kültür merkezi olarak hayata geçmesi, Topkapı Sarayı Mutfak Bölümü'nün restorasyonunun tamamlanması ve Mart 2011'de ziyarete açılması, Darüşafakka binasının hastane olan bölümünün restorasyonu da yürütülen projeler arasında.
Radikal

 


Geri Dön