09 / 01 / 2025

Sektör temsilcilerinden İstanbul'daki gayrimenkul piyasasına öneriler!

Sektör temsilcilerinden İstanbul'daki gayrimenkul piyasasına öneriler!

Türk gayrimenkul piyasasının önde gelen üç sivil toplum kuruluşunun başkanı İstanbul'u tartıştı. Kentte yeni yaşam alanları yaratmanın zorluğuna dikkat çeken sektör temsilcileri çarpıcı önerilerde bulundu...



Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkam Aziz Torun, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik İstanbul'u tartıştı. Kentte  yeni yaşam alanları yaratmanın zorluğuna dikkat çeken sektör temsilcileri çarpıcı önerilerde bulundu... 



Sektör temsilcilerinden İstanbul daki gayrimenkul piyasasına öneriler!



METRO HATTI DÖNÜŞSÜN 

KENTSEL dönüşümle merkezi bölgelerde daha nitelikli arazi üretilmesi gerektiğinin altım çizen Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkam Aziz Torun, "Kentsel dönüşüm diye bir teraneyi konuşuyoruz ama içini doldurmuyoruz. Gaziosmanpaşa, Esenler gibi metro hattı üzerinde yer alan ilçelerde sağlıklı yapılar oluşturmalıyız. İyi huylu yoğunluk planlamasıyla gayrimenkul ürünlerini çeşitlendirmeliyiz" dedi. Yabancı yatırımcıların konut dışında hastane, öğrenci evi, yurt, otel gibi enstrümanlara da ilgisinin arttığını ancak İstanbul'da henüz yeterli seviyede olmadığına dikkat çeken Torun, Türk gayrimenkul geliştiricilerinin sattıktan sonra yapmaya alıştığını söyledi. 



Sektör temsilcilerinden İstanbul daki gayrimenkul piyasasına öneriler!



NÜFUSU DONDURALIM 

İSTANBUL'da artık nüfusun dondurulması gerektiğini ifade eden İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım "İstanbul artık bitti, dört bir tarafı yapılarla doldu. Bu kadar çirkinleştirebildik zaten daha fazla çirkinleşemez" dedi. Kent için acilen bir makro plan yapılması gerektiğini söyleyen Durbakayım, "İstanbul nüfusunun dondurulması lazım. Yeni uydu yerleşimleri yaratıp raylı sistemle kent merkezine bağlanmalı.Artık burada ucuz konut bulmak da hayal. İnsanlar nasıl uygun şartlarda ev kiralayabilir bunu konuşmalıyız" değerlendirmesini yaptı. İkinci bir şehir denilince akla  İzmir  ve Ankara'nın dışında başka bir ilin gelmediğini kaydeden Durbakayım, "Anadolu'ya yayılma politikasının devam etmesini sağlamak lazım. İstanbul'u rahat bırakıp Denizli, Gaziantep, Kayseri, Konya gibi şehirlerde gayrimenkulde atılım yapmamız gerekiyor" diye konuştu. 



Sektör temsilcilerinden İstanbul daki gayrimenkul piyasasına öneriler!



UCUZ EV İÇİN YENİ ARAZİ

"İSTANBUL gayrimenkulde biraz kendi kafasına göre takılıyor" diyen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik "Eğer İstanbul'u yönetme gibi bir imkan sunulsaydı, İstifa eder, köyüme dönerdim Hele şu dönemde yapılacak iş değil" dedi. Hukuk ve mevzuatta iyileşme sağlanır, siyasi istikrar yakalanırsa İstanbul'un Avrupa'nın diğer kentleri ile gayrimenkulde rekabet edebileceğini söyleyen Çelik, "İstanbul'da müteahhit kazmayı nereye vurursa arsada define buldu zannediliyor. Oysa ki kârsızlık problemi yaşıyoruz. Arsa maliyetleri de her geçen gün arttığı için kentte iş yapmak zorlaşıyor. Arazi üretilmezse dar gelirli için konut yapmak imkansız" diye konuştu. Küresel yatırımcı az olduğu için üreticilerin kendilerine göre konut yapıp sattığına dikkat çeken Çelik, "Londra'da gayrimenkul pazarının artık büyüme imkanı yok buna rağmen en çok yatırımı o çekiyor. Çünkü çeşitlilik çok ve kolayca satabiliyor" dedi. 


Sözcü/ İsmail Şahin


Geri Dön