Kira

Sektörden boş 600 bin konut sisteme girsin, kiralar düşsün önerisi!

Mega kent İstanbul’da fahiş kiralarda yüzde 25 köpüğün alındığını fakat buradan geriye gidiş beklenmediğini dile getiren gayrimenkul uzmanları, "600 bin boş konut sisteme girerse rekabetçi bir piyasa oluşacağını belirtiyor. 

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut fiyatlarının hızlı yükselişi barınma sorununu derinleştirirken, gerek Ticaret Bakanlığı’nın almış olduğu önlemler, gerekse de fahiş fiyatlar karşısında kiralıklara erişememe sorunu fiyatlarda sert yükselişlerin önüne geçmeye başladı. 

Mega kent İstanbul’da kira fiyatlarında yaklaşık olarak yüzde 25 köpüğün alındığını, fakat arz sıkıntısı ve talep göz önüne alındığında buradan geriye gidiş beklenmediğine değinen gayrimenkul uzmanları, İstanbul genelinde ortalama kira fiyatlarının 30 bin bandına oturduğunu söylemenin gerçekçi olmadığına değindi.

Dünya'dan Hamide Hangül imzalı habere göre konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar, “İstanbul’da bölgesine, binanın yaşına, sosyal imkanlarına göre kiralar değişiyor. Şu anda 10 bin Türk Lirası'na da 300 bin Türk Lirası'na da lüks sitelerde 15 bin dolara da kira var” değerlendirmesini yaptı. Kiraya yüzde 25 zam tavanının kalkmasıyla 400 bin ile 600 bin olduğu tahmin edilen boş konutların sisteme girmesinin piyasayı rahatlatacağını belirten uzmanlar, “Şu anda 1 evi olan da 16 dairesi olan da 2 Temmuz tarihini bekliyor, boş konutlar arza girerse rekabetçi piyasa olur” değerlendirmesini yaptı.

EV ARAYAN ÇOK AMA KİRALIK YOK 

İSTOÇ İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada her bölgenin belli bir kira skalası olduğunu ve kira fiyatlarını bölge, binanın yaşı ve sosyal donatılarda otopark, yüzme havuzu ve peyzajın etkilediğini dile getirdi. Mega kent İstanbul için ortalama tek bir rakam söylemenin doğru olmayacağına değinen Şenay Araç, “Örneğin Bağcılar’da iki artı bir daire 15 bin lira ise  Halkalı’da 35 bin lira, Etiler’de 50 bin lira. Kanlıca’da 70 bin lira, Bebek’te ise manzaralı bir daire 180 bin lira. Her bölgenin bir değeri var” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında mülk sahiplerinin şu anda yüzde 25 kira sınırının kalmasını beklediğine değinen Şenay Araç, “Bir konutu olan da 16 konutu olan da 2 Temmuz’u bekliyor evlerini kiraya vermek için. Konutlarını boş tutan, kiraya vermeyen çok fazla mülk sahibi var.

2 Temmuz tarihinde sonra piyasaya kesin yeni daireler çıkacaktır. Piyasada fiyatlar yeni dairelerin arza girmesine göre şekillenecek, artış yönünde yukarıya gidebilir” değerlendirmesini yaptı. Açıklamasında fiyatların geçen ay yüzde 10 geriye gittiğini, fakat şu anda kiralama sezonu olmasıyla yüzde 10’un geri alındığını dile getiren Araç, “Şu anda kiralık yok. Çok fazla kiralık ev arayan var ancak kiralanacak ev yok” dedi.


SATIŞ TARAFI YAVAŞ

Keller Williams Ekol Yönetici Ortak Ahmet Kurşunlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kiraların semtine, şerefiyesine, daire büyüklüğüne göre değiştiğini kaydederek şunları söyledi: “Acarlar’da kiralık 1 oda 1 salon 40-45 bin TL, iki artı bir salon ortalama 55 bin TL, Beykoz konaklarında 15 bin, Acarkent’te 12-15 bin dolar. Bağdat Caddesinde 55-70 bin lira, dubleks 90 bin liraya da kiralıklar var. Bir başka sitede eski kiracı 12-15 bin TL'ye otururken, yeni kiracı 35 bin TL veriyor.”

Kiralamalarda bir sıkıntı olmadığını, dairelerin hemen kiralandığına değinen Kurşunlu, “Satış tarafı yavaş gidiyor. O sebeple bir tık fiyatlarda gerileme başladı, yüzde 5-10 seviyelerinde, piyasa şu anda daha reel bir noktaya oturdu” dedi. 1 Temmuz tarihinden itibaren yüzde 25 sınırının kaldırılmasının piyasayı değiştirebileceğini, mülk sahiplerinin kazanmadığını düşünerek kiralamadan kaçındığına değinen Kurşunlu, “O durum biraz değişebilir. Piyasaya biraz daha kiralık konut çıkabilir. Mülk sahipleri şu anda kararın çıkması için temmuzu bekliyorlar” dedi.

İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, mega kent İstanbul’da Bağcılar, Esenler, Sultanbeyli gibi kentin çeperlerinde 2 artı 1 dairelerde kiraların 10-12 bin TL'den başladığına işaret ederek, “Biraz daha merkeze örneğin Kartal’a geldiğimiz zaman 20-25 bin TL, daha merkezi yerlerde Kadıköy gibi 40-45 bin Türk Lirası bandında. Lüks yerlerden bahsetmiyorum” dedi.

Kiralık piyasasının şu anda bir normalleşme sürecinde olduğunu kaydeden Hakan Akdoğan, “Görünen o ki eğer kiralık tarafta konut arzı çözülmezse fiyat artışları sürecek. Çünkü insanlar bugün konut almak istese de taksitlerini ödeyememe sorunu var, o nedenle barınma ihtiyacı için kiralık tarafa yöneliyorlar” dedi.

1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kiralara yüzde 25 sınırının devam etmemesi halinde boş tutulan konutların piyasaya girmesi halinde daha rekabetçi bir piyasa oluşabileceğine değinen Hakan Akdoğan, “Yüzde 25 sınırı olduğu için şu anda konutu boşalan kiraya vermiyor. Bu şekilde 400 ile 600 bin konuttan bahsediliyor. Eğer bunlar sisteme girerse arz tarafında rahatlama olur, kiralık daire sayısı artar. Kiracı için olumlu bir gelişme olur. Arzın artmasıyla rekabetçi bir piyasa oluşursa fiyat açısından kiracıya da yarar. Yine günlük kiralık konutların da uzun dönemli kiraya çevrilmesinin de olumlu bir yansıması olur” dedi.

10 BİNE DE DAİRE VAR 300 BİNE DE

İstanbul Emlak Odası Başkanı Nizamettin Aşa da yaptığı açıklamada İstanbul’da kira fiyatlarının belli bir banda oturup oturmadığı konusu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Şu anda 10 bin TL'ye de 250-500 bin TL'ye de kiralık daire var. Arnavutköy, Avcılar, Gaziosmanpaşa’nın bazı mahallelerinde şu anda 10 bin TL seviyelerinde kiralık bulmak mümkün. Beşiktaş’ta ise 2 artı 1, kombili bir ev 20-30 bin TL arasında. Kiralamalarda şu anda çok bir değişiklik yok. Fakat geçen sene kimse ev bulamıyordu, şimdi arzda fazlalık başladı. Çok ciddi fiyat düşüşleri yok, yüz yüze pazarlıkların olduğu bir piyasa var ve bizim tespitlerimize göre yüzde 25-30 gibi fiyatlarda bir gerileme de var. Kiralamalar çok fazla yok, piyasa stabil gidiyor.”

En düşük emekli maaşı 13 bin TL mi olacak? SGK uzmanı uyardı: Kök maaşta 8 bin TL detayına aman dikkat!

Konut sahibi olmak isteyenler dikkat! Uzman isim konut almak için doğru zamanı açıkladı!

Yüzde 25 kira sınırının sonuçları: Ev sahipleri ya evlerini boş tutuyor ya da değerinin 2 katı kiraya veriyor!