17 / 06 / 2024

Sektörden katlamalı vergi değerlendirmesi: Konut açığı artar, fiyatlar fırlar!

Sektörden katlamalı vergi değerlendirmesi: Konut açığı artar, fiyatlar fırlar!

Konut sahibi olmanın vergisi, vergi reformu ismi altında ağırlaştırılıyor. Eğer söz konusu taslak yasalaşırsa evini satanın kiraya verenin vergisi artacak. 1’den çok konutu olanlarda zengin-fakir karmaşası yaşanacak.



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in çalışmalarını yürüttüğü ve son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan vergi reformu taslağına göre, konutunu kiraya verenler, konutunu satanlar, konut alanlar ve birden çok konutu olanların ödeyeceği vergilerde ciddi artışlar yaşanacak. Söz konusu vergi artışı birden çok konutu olanlara yeni vergilerin getirilmesiyle, diğer alım-satım ve kira gelirlerinde de muafiyet ve istisnaların kaldırılması yoluyla yapılacak.

Sözcü'den Erdoğan Süzer imzalı habere göre son günlerde sık sık gündeme gelen bu vergi reformu taslağıyla ilgili çalışmalara katılım sağlayan gayrimenkul sektör temsilcileri, vergi artışlarının neden olacağı olası karmaşaları önlemeye yönelik uyarı ve öneriler yaptı. 1’den fazla konutu olanlara getirilmesi düşünülen vergilerde adaleti sağlamanın çok zor olacağına değinen gayrimenkulcüler, “Konutta yalnızca sayı esas alınırsa 1 konutu olup evinin değeri de örneğin 50 milyon Türk Lirası olan fakir sayılıp ‘2. konut vergisi’ alınmayacak. Buna karşılık 2 konutu olup 2 konutunun toplam değeri 4-5 milyon lira olanlar zengin kabul edilip 2. konuttan ilave vergi alınacak” uyarısını yaptı. Açıklamalarında Değerli Konut Vergisi’nde yaşanan sorunların daha sonra kısmen giderildiğini dile getiren gayrimenkulcüler, iki verginin beraber ele alınması gerektiğini kaydetti.

Sektörden katlamalı vergi değerlendirmesi: Konut açığı artar, fiyatlar fırlar!


TAPU HARCI YÜZDE 0.5 OLSUN

Söz konusu bu taslağa göre, konutunu 5. seneden sonra satanlardan da değer artışı üzerinden vergi alınacak ve satışlarda ekspertizlerin belirleyeceği gerçek değerler esas alınacak. Halen konut satışlarında alıcılardan yüzde 2, satıcılardan yüzde 2 olacak şekilde toplam yüzde 4 tapu harcı alındığına değinen gayrimenkul temsilcileri, “Harç, yüzde 0.5+0.5 olmak üzere toplamda yüzde 1’e indirilirse kayıt dışılık önlenebilir” önerisinde bulundu.

KONUT AÇIĞI ARTAR FİYATLAR FIRLAR


Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre gayrimenkul sahiplerine getirilmek istenen yeni vergi yükleriyle konutun alternatif yatırım aracı olmaktan çıkacağı, bunun da konuta olan talebin daha da inmesine, konut üretiminin azalmasına, ilerleyen senelerde konut açığının artmasına ve konut fiyatlarının aşırı yükselmesine neden olabileceği kaydediliyor. Ayrıca yeni konut inşaatlarının yavaşlamasıyla istihdamın gerileyeceğine, ekonominin yavaşlayacağına yönelik kaygılar da artış gösterdi. Bununla beraber söz konusu vergi yükünün talebi azaltmasıyla konut fiyatlarının düşeceği, bu sayede kiracıların konut alma imkanının artabileceği yönünde görüşler de var.

 

Artan maliyetler ve düşen alım gücü deprem riskiyle birleşti: Konut krizi can krizine dönüştü!

Elektrikli çimento nedir? Elektrikli çimentolu bir gelecek mümkün mü? 

Borsa 11 binde hisseler 5 binde. Bu sisteme dur diyeceğiz!


Geri Dön