16 / 06 / 2024

Elektrikli çimento nedir? Elektrikli çimentolu bir gelecek mümkün mü? 

Elektrikli çimento nedir? Elektrikli çimentolu bir gelecek mümkün mü? 

Bilim insanları yıkılan yapılardan elde edilecek olan çimentoyu geri dönüştürebilecek bir yöntem bulduklarını belirtiyor. Sudan sonra dünyada en çok kullanılan malzeme olan çimentonun iklim değişikliğine de oldukça büyük bir etkisi var.



Çimento dünyada en fazla kullanılan inşaat malzemesi arasında yer alıyor ve üretim süreci sebebiyle de gezegeni ısıtan gazları açığa çıkaran en büyük kaynaklar arasında gösteriliyor. 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre eğer çimento bir ülke olsaydı, karbon salımında Çin ve ABD’den sonra geliyor olurdu. Paylaşılan detaylara göre insan kaynaklı karbondioksit açığa çıkmasının yüzde 7.5’luk bir kısmında çimento üretimi etkili oluyor.

Çimento, kireçtaşının fosil yakıtlarla 1600 derecede ısıtılıp, kimyasal dönüşüm geçirmesiyle elde ediliyor ve bu esnada açığa çıkan karbon salımı yalnızca bir başlangıç.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan araştırmacılar elektrikli fırınların kullanılması halinde, çimento üretiminde sera gazlarının hiç açığa çıkmamasının sağlanabileceğini kaydediyor. Yapılan hesaplara göre bir ton çimentonun üretiminde yaklaşık olarak bir ton karbondioksit açığa çıkıyor.

Ancak aktarılan detaylara göre Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanlarının yapmış olduğu araştırma bu ciddi zararı önleyecek yöntemi bulmuş olabilir.

Yapılan bir araştırma, yüksek ısıda elde edilmiş olan çimentonun yeniden yüksek ısıya maruz bırakılarak yeniden kullanılabilecek biçimde etkin hale getirilebileceği fikrine dayanıyor.

Araştırmacıların üzerinde çalışmış olduğu keşif de, söz konusu bu süreçte çelik geri dönüşümünden faydalanabileceği buluşuna dayanıyor.

Elektrikli çimento nedir? Elektrikli çimentolu bir gelecek mümkün mü? 

Çelik geri dönüştürülürken, havayla teması engellemek ve saflığı etkileyebilecek etkilerden malzemeyi korumak amacıyla yüzeyde tutunan kimyasallar kullanılıyor. Burada birikmiş olan yan ürüne de cüruf deniyor.

Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar kullanılmış çimentoyla elektrikli ark ocaklarında kullanılan cürufun neredeyse aynı olduğunu ortaya çıkardı.

ELEKTRİKLİ ÇİMENTOLU BİR GELECEK MÜMKÜN MÜ? 


Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre ekip, küçük ölçekli bir elektrikli ark ocağında da deneylere başladı, yüksek kalite bir çimento üretmeyi başardıklarında da BBC ekibi yanlarındaydı.

Araştırmacılar buna “elektrikli çimento” adını veriyor ve bunun dünyada da bir ilk olduğunu söylüyor.

BBC’ye önemli açıklamalar yapan araştırma direktörü Cyrille Dunant bu süreç ile sıfır karbon çimento üretiminin mümkün olduğunu belirtiyor. 

Londra Üniversitesi’nden (UCL) Profesör Mark Miodownik de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada çelik ve çimento geri dönüşüm süreçlerinin birleştirilmesinin ‘dahice’ olduğunu belirtiyor.

Fakat Profesör Mark Miodownik, mevcut dev fabrikalarla çimento üretimi anlamında yarışıp yarışılamayacağı sorusuna da şu yanıtı veriyor: “Çimento üretimi milyar dolarlık bir endüstri. Biz burada deve ile cüceyi karşılaştırıyoruz.” Burada umut kaynağı ise elektrikli çimento üretiminin çok daha ucuza yapılabilecek olması. Verilen bilgilere göre İspanyol şirket Celsa, Galler’deki fabrikasında elektrikli çimento üretimini uygulamaya çalışacak.

Borsa 11 binde hisseler 5 binde. Bu sisteme dur diyeceğiz!

Konut fiyatları düşse de satılmıyor! 

1934 yılında Teşvikiye'de sekiz taksitle satılık apartman!


Geri Dön