Blue’Safe Mavi Kale Türkiyede ilk pasif ev yapan firma oldu!
Blue’Safe Mavi Kale yaptığı projelerle sürdürülebilir dünya hedefini ön planda tutarak Türkiye’nin ilk pasif evini İzmir’de inşa etti
Enerji ithalatına her yıl 35 milyar dolar ödeyen ülkemizde, binaların yüzde 90'ının halen yalıtımsız olduğu biliniyor. Avrupa Birliği ülkeleri ise, artık yüzde 95'lere varan oranda düşük enerji ile sıfır emisyon salınımını yakalayan “Pasif Ev”lere geçti.
Blue’Safe Mavi Kale İzmir'de inşa ettiği pasif evler 180 m²ayrıca %5’i kadarı ile ısı yalıtımı yapıldı.
Blue’Safe Mavi Kale paket sistem de yer alan CE belgeli Styrofoam ile 20 cm’lik kaplama yapılarak yalıtım sağlandı. Uygulanan Styrofoam üzerine paket sistemde bulunan son kat kaplama ve boyasıyla mükemmel bir yalıtım için gereken tüm unsurlar hayata geçirildi. Ayrıca binaya havalandırma, güneş enerjisi ile sıcak su temini gibi diğer enerji tasarrufu bileşenleri de uygulandı.
Konuyla ilgili Mardav Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Doğruer, 180 m² ‘lik bu evin doğalgaz ve elektrik harcamalarının benzer büyüklükteki yalıtımsız yapılardaki harcamaların 10-15’te 1’i kadar olduğunu belirtti. Zaten bir binanın ısıtılması için yapılan enerji tüketiminin yılda metrekare başına 15 kwh altında kalmasının pasif ev standartları için gerekli bir ölçü olduğunu, Türkiye'deki yalıtımsız binalarda ise yılda metrekare başına enerji tüketiminin 300-350 kWh'e kadar çıktığını sözlerine ekledi.
Doğruer sözlerine şöyle devam etti:
Avrupa Birliği, 2019 yılı sonuna kadar yapı stoğunun enerji verimliliğini arttırmak için pasif ev standardına yakın verimliliğe ulaşmayı hedeflemektedir. Dünyada sayıları şimdiden 175 bini bulan pasif ev konusunda ise, Türkiye çok geride bulunmaktadır. Dünyada birçok ülke özellikle yeni yapılan tüm kamu binalarının tükettiği kadar enerji üretmesini zorunlu kılmaktadır. Pasif Ev’in ilk yapıldığı yer olarak bu alanda en gelişmiş ülkelerden biri Almanya’dır. Almanya’da pasif ev sayısı 13.000’i bulmuşken, dünyada sertifika almış 17.500 adet pasif ev bulunmaktadır. Isı yalıtımından enerji yönetimine herşeyi planlayan "Pasif Ev"ler ile yüzde 95'e varan oranlarda enerji tasarrufu yapılabilmektedir. Türkiye’de de kamunun yol göstericiliğinde özellikle kamu binalarında bu standarda yakın yapılar inşa etmek hedeflenebilir.
Pasif Evler’de enerji tüketimi klasik inşa teknikleriyle yapılanlara oranla % 90 azalmaktadır. AB’nin % 20 tasarruf hedefine ulaşabilmesi için, Avrupa’daki evlerde % 27, ticari binalarda ise % 30 tasarruf potansiyeli bulunmaktadır. Türkiye’deki yalıtımsız bina stoğunun % 90 olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’deki tasarruf potansiyelinin çok yüksek boyutlarda olduğu görülebilmektedir.