02 / 05 / 2024

İglo Mimarlık tasarladığı Mecaplast Ar-Ge Merkezi ile Arkiv seçkileri listesine girdi!

 İglo Mimarlık tasarladığı Mecaplast Ar-Ge Merkezi ile Arkiv seçkileri listesine girdi!

İglo Mimarlık tarafından tasarlanan Mecaplast Ar-Ge Merkezi Türkiye’nin en nitelikli mimari projelerini belgeleyen Arkiv Seçkileri Listesi’ne girmeyi başardı.



Kocaeli’nin Gebze ilçesinde geçen yıl faaliyete geçen Mecaplast Ar-Ge Merkezi,  Türkiye’nin en nitelikli mimari projeleri arasında yer aldı. Arkitera Mimarlık Merkezi'nin, Türkiye'deki mimarlık üretimini belgelemek amacıyla bu yıl beşincisini gerçekleştirdiği Arkiv Seçkileri Listesi’ne girmeyi başaran Mecaplast Ar-Ge Merkezi, İglo Mimarlık tarafından tasarlandı. Listeyi oluştururken, mimarlardan oluşan jüri, Türkiye'de uygulaması geçen yıl tamamlanan 79 önemli projeyi inceledi ve 39 projeyi 2011 listesine aldı. 


Arkiv Seçkileri Listesi’ne girmelerinin kendileri açısından son derece önemli olduğunu söyleyen İglo Mimarlık ortaklarından Mimar Zafer Karoğlu, projeyi yapış amaçları hakkında şu bilgiyi verdi:


“Daha önceki fabrika binalarını da tasarladığımız Fransız Otomotiv firması Mecaplast'ın kurmak istediği Ar-Ge departmanı için, çok hızlı ve ekonomik inşa edilecebilecek bir proje çözüm talebi oldu. İlk etapta 60 kişilik ofis ve laboratuvardan oluşacak düzenin, zaman içinde büyümeye uygun bir yapıda olmasını istediler. Bunun dışında ofis personelinin sigara içme ihtiyaçlarını iş kaybına neden olmayacak şekilde çözmemiz de talep edildi.”


Üç ayda tamamlandı


Bunun üzerine harekete geçtiklerini belirten Zafer Karoğlu, “Yapı, şantiyelerde gördüğümüz konteynır tipi prefabrik kutuların bir araya getirilmesiyle üç ayda tamamlanacak şekilde tasarlandı. 3x6 m boyutundaki konteynırların modüler ve tekdüze görünüşlerini bozmak için cephede firmanın logosunu da taşıyan ikonik bir tak kullanıldı, diğer cephede de sigara balkonu ile cephedeki monoton ritim dağıtıldı. Yapının şeffaf yüzeyleri hem ısı ve ses izolasyonu sağlanması hem de cepheye görsel bir dinamizm kazandırılması amacıyla metal bir örtü ile perdelendi" diye konuştu. 

Kısa sürede hayata geçen Mecaplast Ar-Ge Merkezi’nin Türkiye’nin en nitelikli binalarından biri olarak gösterilmesinden memnun olduklarını ifade eden Karoğlu, bu tür çalışmaların Türk mimarisinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını anlattı. 



Geri Dön