27 / 04 / 2024

Maliyenin yeni tasarısıyla konutta lüks yeniden tanımlanacak!

 Maliyenin yeni tasarısıyla konutta lüks yeniden tanımlanacak!

Gayrimenkul sektörünün son günlerdeki en hararetli tartışma konusu bu. Maliye'nin konutta KDV sistemini değiştirecek tasarı üzerinde çalıştığı bu günlerde gayrimenkul sektörü biraz tedirgin



Mevcut düzene göre 150 metrekareden büyük evler 'lüks' statüsünde değerlendiriliyor ve yüzde 18 KDV ile vergilendiriliyor. 150 metrekarenin altında ise KDV oranı yüzde 1. Ancak maliyenin yeni tasarısına göre konutta 'lüksün tanımı' yeniden belirlenecek. 


1 MİLYON $ SINIRI

Henüz tasarının ayrıntıları bilinmiyor. Geçen hafta Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ziyarete giden gayrimenkul sektörü temsilcileri, bu tasarının hayata geçmemesi yönünde görüşlerini beyan etti. Bakan Şimşek'in ise 100 bin TL'lik bir ev ile 1 milyon dolarlık bir evin vergi oranının aynı olamayacağını, ancak sektörün panik yapmasına gerek olmadığını söylediği biliniyor. 


Sektör temsilcileri, söz konusu tasarıya sıcak bakmıyor ancak vergi oranları değiştirilecekse de bunun mevcut projelerde değil, yeni ruhsat alınacak projelerde geçerli olması gerektiğini savunuyor. Yüzde 1 KDV'ye göre planlanan projelerde, rakamın yüzde 18'e çekilmesi durumunda ise sektörün kaosa sürükleneceği, yüzbinlerce mağdur oluşacağı inancı hakim.


İstanbul cezalandırılır

Suryapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas: Bu konuda henüz alınmış bir karar yok. Ama lüks konutta KDV'nin yüzde 18'e kadar yükseltilmesi söz konusu. Bunun sektöre olumlu katkı sağlayacağına inanmıyoruz. Aksine kayıt dışını teşvik eder. Bence lüksün tarifi fiyata göre yapılamaz. İstanbul'da 300 bin TL'ye aldığınız evi Anadolu'da 100 bin'e alabilirsiniz. Konut otomobil gibi değerlendirilemez. Böyle bir uygulama İstanbul'u cezalandırmak olur. 

Geçen hafta Ankara'da bize panik yapmamamız, piyasa dinamiklerinin dikkate alınacağı söylendi. Biz de böyle olacağı beklentisindeyiz.


Sektörün kaybı yüzde 25'i bulur

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya:  Geçen hafta KONUTDER olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ziyarete gittik. Böyle bir uygulamanın olmaması yönünde görüşümüzü beyan ettik. Burada hassas nokta hangi dairede yüzde 18, hangisinde yüzde 1 KDV uygulanacağı. 500-600 bin TL'lerden bahsediliyorsa, bu sektör için ciddi risk olur. Bu uygulama düzgün şekilde yapılmazsa, sektör kaybının yüzde 25'i bulacağını düşünüyoruz.

Akşam



Geri Dön