Nurettin Eroğlu: 2012 hedefimiz 5 yeni proje ile 3.2 milyar TL yatırım yapmak!

Tekstil üretim ve perakendeciliğinde yılların birikimine ve dünya çapında deneyimine sahip Eroğlu ;Holding, inşaat ve gayrimenkul sektörüne iddialı

Rekabetin en yoğun yaşandığı sektörlerden biri olan inşaatın yükselen değeri Eroğlu Gayrimenkul, 2011 yılında birbiri ardına lansmanını gerçekleştirdiği projelerle, dikkatleri çekti. Eroğlu Gayrimenkul, 2011 yılında gayrimenkul sektöründe yakaladığı ivmeyi, 2012 yılında da devam ettirmeyi hedefliyor.


Hayata geçirdiği projelerle, müşterilerine dört duvarın ötesinde bir tarzı sunan Eroğlu Gayrimenkul, 2011 yılını 2 milyar TL yatırım değerinde toplamda 1.5 milyon metrekare inşaat ile kapattı. İstanbul Lounge-2, Platform Merter, Yeni Moda Evleri, Florya Ekşinar Konakları, Bursa Harmony Towers ve Kağıthane Ofishane olmak üzere tam 6 yeni projeyi hayata geçiren Eroğlu Gayrimenkul, 2012'ye 5 yeni proje ve 3.2 milyar TL yatırım hedefiyle giriyor.


İnşaat sektörünün parlayan yıldızı Eroğlu Gayrimenkul A.Ş.'nin üst düzey yöneticileri, 2011 yılı konusundaki görüşlerini, 2012 yılı hedeflerini ve sektörünün gelişimi hakkındaki görüşlerini bizlerle paylaştı.


Eroğlu Gayrimenkul için 2011 yılı nasıl geçti?


2011, Türkiye gayrimenkul sektörü ve dolayısıyla Eroğlu Gayrimenkul için büyük bir atılım yılıydı. 2011 yılı inşaat sektöründe Eroğlu Gayrimenkul için kurumsal algısının yerleştiği olumlu bir yıl oldu, inşaat projeleriyle ilgilenen herkes Eroğlu Gayrimenkul'ün düzgün çalışan, güzel butik projeler yapan bir şirket olduğunu gördü. Eroğlu Gayrimenkul'ün başladığı işi bitiren, ne söz verdiyse onu yerine getiren, iddialı bir marka olduğu artık sektörde herkes tarafından kabul gören bir gerçek. 2011 yılında hayata geçirdiğimiz projelere baktığınız zaman, hepsinin çok önemli ve büyük projeler olduğunu göreceksiniz. Hepsi kaliteli bir yaşam vaadeden, iddialı, mimarisi, konumu ve özellikleriyle özel projeler. Hedefimiz her yıl standartlarımızdan ödün vermeden, benzer niteliklere sahip en az 5 yeni projeye başlamak. 2012 yılını da yeni projelerle büyüyeceğimiz önemli bir yıl olarak görüyorum.


Mütekabiliyet Yasası hakkındaki görüşleriniz nelerdir?


Bana göre Mütekabiliyet Yasası ve konut ihtiyacı, 2012 yılında gayrimenkul sektörünü canlı tutacak iki ana unsurdur. Sektörün en faal olduğu İstanbul'daki konut fiyatlarına baktığımızda, Avrupa'daki şehirlere kıyasla gerçek değerini bulamadığını görüyoruz. AvrupalI ve Amerikalı yatırımcılar ispanya'dan, İtalya'dan, Londra'dan, Paris'ten ev aldılar. Türkiye'yi ise yeni keşfettiler. Türkiye'deki projeler, üstün niteliğine ve kalitesine göre çok uygun fiyatlarıyla, yabancı yatırımcılar için cazip seçenekler sunuyor. Üstelik İstanbul'un şehir olarak üstünlükleri, sunduğu olanaklar ve avantajları saymakla bitmez. Mütekabiliyet Yasası bu anlamda yabancı müşterilere konut satışlarını olumlu etkileyecektir.Özellikler Eroğlu Gayrimenkul'ün imza attığı tarzda nitelikli konut projeleri için bu yasa çok olumlu olacak.


Sektörde genel olarak, 2012 a yıla oranla biraz daha temkinli olunacağına dair bir öngörü var. Bu konuda ne söylemek istersiniz?


Genel olarak bu kanıya ben katılmıyorum. 2011 gibi olmasa da, 2012'nin en azından krizsiz geçeceğini düşünüyorum.2011'deki gibi çok büyük patlamalar olmayabilir ama en azından yatay bir trendle 2012'yi geçireceğiz görünüyor. 2012 yurt dışı faaliyetlerimizin hareketlendiği bir yıl olacak. eroğlu Gayrimenkul oalrak; nitelikli ve kaliteli projeleri, doğru ve dürüst bir biçimde sunmaya ve sektördeki yerimizi sağlamlaştırmaya devam edeceğiz.



2011 yılına ilişkin değerlendirmelerinizi dinleyebilir miyiz?


2011, Eroğlıı Gayrimenkul için hedeflerin tutturulduğu, hatta bazı projelerde geçildiği bir yıl oldu. Özellikle satış anlamında baktığımız zaman, 2010'da hayata geçirdiğimiz Halkalı'daki İstanbul Lounge-1 projemiz, 2011 hedeflerini yakalayıp geçti. Karma kullanımlı bir proje olan Platform Merter çok beğenildi ve tahminlerimizin çok üzerinde talep aldı. 2011 yılında hedeflediğimiz 2.5 milyon TL'lik yatırımı gerçekleştirdik ve önümüzdeki yıl için hedefimizi 3.2 milyar TL oalrak belirledik.


2011'de 6 yeni proje sundunuz. Projelerin detayları hakkında bilgi alabilir miyiz?


Halkalı'da başlayan İstanbul Lounge-2 projemizde 605, Yeni Moda Evleri projemizde ise 114 daire yer alıyor. İstanbul Lounge-2 2011 başında satışa başladı ve yıllık hedeflerimizi aştık. Bursa'da başlayan Harmony Towers'da 323 daire bulunuyor. Florya'da yapımına başladığımız Ekşinar Konakları'nda ise 230 dairemiz var. Merter'de yer alan karma kullanımlı projemiz Platform Merter, ticari alanlar ve iş yerleri dışında 323 adet de konut içeren çok özel bir proje. Temmuz ayında ön talep toplamaya başladık ve beklentilerimizi çok aşan bir ilgi ile karşılaştık. Kağıthane'de yer alan Ofishane projemiz ise tamamen ticari alanlardan oluşuyor. Ofishane projemizde ise kiralama için talep toplamaya başladık.


2012 yılı için hedeflenen 5 yeni proje hakkında ipuçları var mı?


Yeni yıldaki ilk projemiz Antalya'da bir olacak. Bir de Esenyurt'ta yeni bir proje hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Seyrantepe projesi zaten artık herkes tarafından biliniyor. Bu projelerin akabinde gerçekleştirmek üzere Anadolu yakası için fizibilite çalışmaları yapmaktayız. Hangi semtte olacağı henüz kesinleşmemekle birlikte, özellikle; merkezi ve gelişen bölgeleri tercih edecigiz. Ataşehir, Kartal, Pendik ve kentsel dönüşüme imkan verebilecek olan Fikirtepe mercek altına aldığımız lokasyonlar arasında yer alıyor.


Sizce İstanbul kentsel dönüşüm projsine hazır mı?


Soruyu kentsel dönüşüm mü, yoksa kent bilinçlenme mi şeklinde sormak daha doğru. Dönüşümden anlaşılan; gecekondu yıkmak, hiçbir altyapı çalışması yapmadan yerine yüksek yüksek binalar inşa etmek bence kentsel bilinçlenme zamanıdır. Nüfus artış hızı ve her gün trafiğe çıkan araba sayısı baz alındığında İstanbul, 10 yıl sonra; yaşanmaz bir kent olacak. Büyük bir metropol olduğu için araba olmadan yaşamanın düşünülemeyeceği bir yer. İnsanlar da doğal olarak bu ihtiyaçlarını gidermeyi tercih ediyor.


İstanbul adına gerçek bir dönüşümden bahsedeceksek; acilen yap-işlet-devret modeli altyapı çalışmalarının devreye girmesi gerekiyor. Sadece otoyollardan bahsetmiyorum tabii, deniz yolu, raylısistemler, tünelle bağlantı yolları... Bu alanlarda ulaşımı kolalaştıracak ve trafiği rahatlatacak projeler yapılabilirse, 10 yıl sonra İstanbul, tam yaşanılacak bir şehir olur ve projelerimizin değeri kat kat artar.


2012’de konut fiyatlarında nasıl bir değişiklik bekliyorsunuz?


GYODER konut fiyatlarında artış olmaya devam edeceğini öngörüyor. Bizim bütün projelerimiz ise; bitiş tarihine kadar, belli bir fiyat artışı politikası ile ilerliyor. Müşterilerimizi, kazanç merpeni dediğimiz bir süreç içine sokuyoruz. Bizden daire alan her müşteri, bir sonraki adımda yatırımını büyütmesine olanak sağlayacak şekilde kazançlı çıkıyor. Sektörel değer artışları ise, biraz da konjonktürel gelişmelere bağlı olarak şekillenecek. Çünkü arz ve talep dengesi çok önemli bir şey. Satış yoksa fiyat artmaz. Satış çoksa belli bir oranda fiyat artışı olur. Bu anlamca 2012'de daha tedbirli bir yıl yaşayacağız diyebiliriz.


Eroğlu Gayrimenkul projelerinde daireler tasarlanırken neleri göz önüne alıyorsunuz?


Biz aslında evlerin sadece dıştan güzel görünmesine bakmıyoruz, fonksiyonel olarak insanların ihtiyaçlarını ve beklentilerini dinleyerek ilerlemeye çalışıyoruz. Müşterilerimizden gelen talep, çok özel bir istek değilse bizim için mutlaka ileriye dönük bir veri oluşturuyor. Bu verileri toplayarak tasarımlarımızda yer vermeye özen gösteriyoruz. Kendi içimizde de sürekli konuşuyor, değerlendiriyor ve fikir geliştiriyoruz. Ev bizim olsa nasıl döşemek isteriz? Daire nasıl daha fazla dolap kazanır? Çamaşır makinesi neden banyoda değil başka bir dolapta olmalı gibi...

Bir evi kullanışlı kılmak ve güzelleştirmek için kendimizi müşterilerimizin yerine koyup sürekli fikir üretiyor ve müşterilerimize seçenekler sunuyoruz.


Projelerinizde müşteri tercihine bağlı değişiklikler olabiliyor mu?


Proje maliyetini yükseltmeden büyük fark yaratacak destaylara çok öenm veriyoruz.Mesela fiyat farkı uygulamadan 4 farklı renk dolap seçeneği sunuyoruz. dolabın tasarımı değişmiyor.


Bu biraz zaman alıyor çünkü üretimde daha fazla dikkat gerekiyor. Aynı renk banyodan 700 tane takmak yerine, bazıları bir renk, diğerleri başka renk takılıyor. Bu fark müşteriyi mutlu ediyor. Ekstra dikkat ve zaman ise o insanları mutlu etmeye yetiyor.


2012 yılından beklentilerinizi dinleyebilir miyiz?


2012 Eroğlu Gayrimenkul'ün tasarım ekibi için özel öneme sahip bir yıl. Projelerimizde planlama ve tasarım aşamasını, yani giriş ve gelişme bölümlerini tamamladık. Sıra sonuç yani uygulama bölümüne geldi. 2012 bizim sonuç bölümüne geçeceğimiz yıl olacak. 2012 ile beraber projelerin kaba inşaatları tamamlanacak ve ince imalatlara yoğunlaşacağız. Bütün o ektiğimiz ürünlerin meyvesini göreceğiz.


Sektöre genel bakışınız ve 2012'den beklentileriniz nelerdir?


2011 'de yapımına başladığımız pek çok projeyi, 2012'de tamamlayacağız. Ek olarak yeni yılda yeni projeler de hayata geçireceğiz. 2011 'de sektörel bazda bir patlama yaşadık. Yurt dışı projelerde çalışan nitelikli insan gücünün Türkiye'ye dönmesi, inşaat firmalarının bu patlamayı krize mahal vermeden başarıyla atlatmasını sağladı. 2012'de ekonomide olası bir daralmadan söz ediliyor. Fakat kriz dönemlerini iyi yöneten firmalar, her krizi bir krizi bir fırsata dönüşmeyi başarır. Müşterilerimizin beklentisini karşılayan, sağlam ve gelecek vaadeden projeler yaptığımız sürece ekonomik sıkışıklıklardan etkilenmeyeceğimizi düşünüyorum. Eroğlu Gayrimenkul de bu başlıklarda çok hassas davranıyor. 2012 yılında da projelerimizin büyük başarı göstereceğine ve istenen ekonomik değerlere ulaşacağına inanıyorum.


Eroğlu Haber



  




Nurettin Eroğlu: Türkiye’nin üretici gücü olmaya devam ediyoruz!
Nurettin Erdoğlu: Dünyada kazandığımızı Türkiye’ye yatırıyoruz!
Gayrimenkulde yeni yatırım için piyasa koşullarına bakıyoruz!
Eroğlu gayrimenkul projelerinde indirimi yüzde 20’ye çıkarttı!
Eroğlu Holding'den 3 projeye 1 milyar TL’lik yatırım!
“Gayrimenkul mü üretim mi?” denklemine yeni bir yorum geldi!