Turyapı İnşaat, projelerini Sarıyer'den Zonguldak'a taşıdı!
1976 yılında kurulan şirket bugüne kadar pek çok proje geliştirdi. Zonguldak Kozlu'daki projesi ise ayrı bir öneme sahip
Firma sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Turpçu aslen Zonguldaklı. Memleketine iddialı bir proje gerçekleştirebilmek için 8 yıl önce Kozlu Esenköy mevkiinde bir arsa satın almış. Arsa satın almış derken hafife almamak gerek, çünkü daha önce mera olan bu bölgede 370 hak sahibiyle bunun için ayrı ayrı görüşüp ikna etmesi gerekmiş, uzun zaman almış ama sonunda başarmış ve kentin konut sayısı olarak en büyük projesini yapacak hazırlığını tamamlamış. Yaşamkent Konutları 160 milyon liralık değeri ile 694 daireden oluşuyor.
Ankara'da RoseGarden Villaları, Sarıyer'de Foresta Sarıyer evlerini yapmakta olan Turyapı İnşaat Başkanı Şerafettin Turpçu, Ilıksu Yaşamkent evlerinin Zonguldak'taki kentsel dönüşüme katkıda buluanan bir öncü proje olacağına inanıyor. Turpçu, kentsel dönüşüm yasasının Türkiye'nin küresel kriz ortamında ekonomisini de ayakta tutabilecek büyük bir şans olduğunu dile getirdi.
-Zonguldaklısınız ama memleketinize bir konut projesi yapmak için 8 yıl beklediniz sanırım. Kentinize böyle bir proje yapmakta geciktiğinizi düşünüyor musunuz?
Aslında gecikme değil, projenin tam olgunlaşmasıyla ilgili böyle bir süreç işledi. Ruhsat imar vs ile uğraşıldı. Ayrıca projenin yeri şehre 13 kilometre mesafede. Bu büyükşehirler için çok uzak bir mesafe değil ama Zonguldaklılar için uzak sayılır. Mesafenin de etkisiyle ilk başta biraz düşündük ancak zamanla Tıp Fakültesi büyüdü ve burada yeni bölümlerini açtı, Kozlu Zonguldak'ın yeni konut bölgesi olma yolunda gelişme gösterdi. Biz de Ereğli'de, İzmit'te, Sarıyer'de yaptığımız projelerin başarısından etkilenerek Kozlu projemizi hızlandırdık.
-Zonguldak'ın en büyük konut projesi!
Evet, Vilayetin daire sayısı olarak en büyük projesi. Bu karşılaştırmaya TOKİ'nin yaptığı konutlar dahil. Zaten TOKİ Zonguldak'ta çok fazla iş yapamadı. Çünkü burada arsa üretmek zordur, coğrafi şartlar nedeniyle. Kömür bölgesidir, kömür çıkartılan yerde yapılaşma olmaz. Bizim Kozlu arsamız ise tüm bu olumsuzluklardan uzak
bir yerdedir.
-Kentte konut açığı var mı? Nüfus olarak küçük bir kent. Sizinki ise çok sayıda daireye yer veren büyük bir proje. Satış endişeniz var mı?
Satış endişem yok çünkü Türkiye'nin her kentinde olduğu gibi Zonguldak'ta da nitelikli konut açığı var. Biliyorsunuz, deprem ülkesi olan Türkiye'de yapılaşmalar buna uygun yapılmamış. Marmara ve Van depremleri sorunun büyüklüğünü gösteren afetlerdi. Şimdi kentsel dönüşüm yasası çıktı, çok gecikmiş bir karar da olsa gerekli bir düzenlemeydi. Türkiye'de bu yasa sayesinde, konforlu uygun konutlar yapılacak, deprem kuşağında rahat uyuyabileceği bir dönem başlayacak. Zonguldak'ta da zaman zaman nitelikli konutlar yapıldı, az sayıda konutlardı bunlar ve hemen sahiplerini buldular zaten.
-Kentte ayrıca statü atlamak amaçlı talep var. Eski yaşam yerleri boşalıyor, kent yeni yerlere doğru hareket ediyor. Bu nedenle kendi projenizi bir kentsel dönüşüm projesi olarak tanımlıyorsunuz?
Evet. Arsamız 30 bin metrekare. 8 yıl önce aldık. Üzerinde daha önce yapılaşma yoktu. Çevresi yol ve orman. Komşusu Üniversite. Burada başka konut olmayacak, sadece üniversite binaları olabilir.
-Üniversiteye yakınlıktan dolayı öncelikli hedef kitlenizin öğrenci ve öğretim görevlileri olduğunu söyleyebilir miyiz?
Evet ama onlar kadar yeni yerleşim yerlerine taşınmak isteyen, şehrin gürültüsünden kaçan, havuzdan sosyal tesisine kadar altyapısı sağlam bir proje arayanları da hedefliyoruz.
-Teslimler ne zaman başlıyor?
İlk etaptaki 169 daireyi bu yıl sonu teslim edeceğiz ama tamamının teslim edilmesi 4 yılı bulacaktır. Satış sürecine de bağlı bu İstanbul, Ankara'da bu kadar konut tabii daha kısa sürede satılabilir ama burada biraz zamana yayılacaktır.
-Şu anki satış durumunuz nedir?
İlk etaptaki 169 konuttan 70'in üzerinde bir satışı tamamladık. Tüm daire tiplerine eşit bir talep sözkonusu oldu.
-Yatırım amaçlı düşünenler için bu proje tamamlandığında kira getirileri ne olur?
Stüdyo dairelerin kirası 600 liranın altında olmayacaktır, 1+1'ler 1000 TL gibi bir bedelle kiralanabilir. Burada bir noktaya dikkat çekmek istiyorum, biz burada Sarıyer'deki kaliteyi dörtte bir fiyatına satıyoruz. Sarıyer'de metrekare fiyatı 4 bin lira idi, 100 metrekare daire 400 bin TL'ye satıldı. Burada ise 1400 TL, 140 bin liraya aynı daireyi alabiliyorsunuz. Yani İstanbul'daki emsalleriyle rekabet edebilecek iddiada bir proje.
En şiddetli olası depreme dayanıklı radye temel ve yüksek tünel kalıp teknolojisiyle inşa edilen Ilıksu Yaşamkent'te bütün duvarlar taşıyıcı görevi görüyor. Bununla birlikte Zonguldak'ta doğalgaz sistemiyle yapılan öncü bir proje olarak da öne çıkıyoruz.
-Zonguldak'a başka proje ileride gündeme gelir mi?
Biz daha ziyade İstanbul ve Ankara'da yoğunlaşacağız, bu bizim Zonguldak için prestij ve sembol projemiz olacak.
-Sarıyer'deki projeniz nasıl gidiyor?
Gayet iyi. 5 binadan oluşuyor, 214 daire. 2 binamızı bu yıl sonu teslim ediyoruz. Kalanını da seneye nisan gibi teslim etmiş olacağız. Foresta Sarıyer Evleri, Koç Üniversitesi'ne yakın bir konumda.
-İstanbul projeleriniz aynı hat üzerinde mi devam edecek?
Evet biz Bplus arsa ve projelerle ilgileniyoruz. Sarıyer, Zekeriyaköy yeni arsa baktığımız yerler.
-Bu hatta arsa bulmak zor değil mi?
Pahalı ama sonuçta arsa var.
-Turyapı olarak 5 yıllık hedefiniz nedir?
Şu anda lüks villalar ve B plus konutlar yapıyoruz. Bu alanda da bayağı rakiplerimiz var. Türkiye'de son dönemde iyi nitelikli konut yapan firma sayısı arttı. Biz ulusal bir firma olmak istiyoruz, kaliteli bina sayımızı arttırarak adımızı daha fazla duyurmak ve kalıcı bir firma olmak niyetindeyiz.
-Zonguldak'a yatırım yapmak isteyenlere ne tür tavsiyelerde
bulunursunuz, burada iş yapılır mı?
Vilayette yerel ölçekli iyi firmalar var. Onlara tavsiyem mimari normlara, cepheye de dikkat etsinler. Estetik açıdan bir eksiklik var. Sosyal tesisleri olan, konsept projelere ihtiyaç var. Bunları içinde barındıran projelere Zonguldaklılar sahip çıkıyorlar zaten.
-Sektöre ilişkin değerlendirmelerinizi de almak istiyorum.
Bir yandan gayrimenkul hareketi başlatabilecek 3 önemli yasa meclisten geçti, kentsel dönüşüm, mütekabiliyet ve 2b yasaları. Bir yandan da aynı dönemde Avrupa'daki ekonomik kriz yeniden başgösterdi.
-İç piyasanın beklenen hareketi dış şoktan dolayı zayıf kalabilir mi?
Sanmıyorum çünkü bu yasalar özellikle de kentsel dönüşüm içerikli olan ya iç talebin gücüyle piyasayı ayakta tutar. Çünkü Türkiye'de 1950'lerden sonra deprem bölgesinde olduğumuz gerçeği unutularak yapılaşmada hatalar yapılmış. Deprem yönetmelikleri oluşturulmamış, planlama buna uygun yapılmamış. Yapılaşma önce gelmiş, planlama ardından gelmiş. Dolayısıyla pekçok yatırım boşa gitmiş. Marmara Depremi, Van depremleri hepimizi bu konuda uyandırdı. Kentsel dönüşümü hedefleyen yasa nihayet önümüze geldi, geç bile kalındı bu yasa için. Ama bakın, bizde Avrupa'dakinden farklı olarak mecburen yenilenmesi gereken önemli bir yapı stokumuz var. Bu da inşaat şirketlerine önemli bir fırsat yaratıyor. Avrupa'nın ekonomik hastalığı çok farklı. Tek para birimine bağlılar, birindeki sıkıntı diğerini etkiliyor. Az saatlerde çalışıyorlar, yaşam biçimleri farklı. Kentsel dönüşüm gibi bir gündemleri yok. Farklıyız onlardan.
-Farklı olsak da pek çok yatırım hareketinde yurtdışından para girişi olmasını bekliyoruz.
O da gelecektir. Parası olanın hala parası var, mütekabiliyet sonrası gelecekler, bu da bizim için ayrı bir itici güç olacaktır.