23 / 12 / 2024

Yesil Yaşam ve Kentlerin Yeşil Enerjisi, Kocaeli Atakent İlimtepe’de tartışıldı!

Yesil Yaşam ve Kentlerin Yeşil Enerjisi, Kocaeli Atakent İlimtepe’de tartışıldı!

Kocaeli Üniversitesi, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği ve TÜPRAŞ’ın ortaklaşa düzenlediği Yeşil Yaşam ve Kentlerin Yeşil Enerjisi sempozyumu dün Kocaeli Atakent İlimtepe’de yapıldı



Kocaeli Belediye Başkanı, Kocaeli Valisi, yerel yönetim temsilcileri, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği üyeleri, akademisyen ve Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen sempozyum TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut,  Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Komşuoğlu ve Kocaeli Valisi Ercan Topaca’nın konuşmalarıyla açıldı.


Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Danışmanı Dr. Abdurrahman Arıman’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; kentsel dönüşüm ve bu dönüşümün yeşil olmasının yarattığı fırsatlara değinilerek;


Sürdürülebilirlik, Yeşil Binalar ve Sertifikalar, 35. Sokak Konut Projesinin Yeşil Binalar Kapsamında Sertifikalandırılması ve Soyak Merkez Ofis Binası’nın Yeşil Dönüşüm Süreci tartışıldı.


Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Genel Sekreteri Yenal Güller, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Akşan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Üyesi Soyak Holding temsilcisi Gülcemal Alhanlıoğlu’nun sunumlarından sonra Tüpraş ve Enerji Verimliliği konusunda Tüpraş Genel Müdür Yardımcısı Gürol Acar konuşma yaptı.


Sempozyum, KOÜ Emlak ve Emlak Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Murat Bolat’ın Kentler ve Gayrimenkul Politikaları konulu sunumundan sonra soru cevaplarla tamamlandı. Açıklanan sonuç bildirgesinde ise ‘’Yeşil konutların lüks konut demek olmadığı, sosyal konutların da yeşil bina statüsüne dönüştürülmesi ve inşa edilmesi gereği vurgulanarak şu görüşlere yer verildi:


- Yeşil binaların sağladığı tasarruf Türkiye ekonomisi açısından son derece önemlidir

- Büyük bir hızla veri ve istatistik toplanarak, ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği ile tabanında enerji verimliliği kriterlerine yer veren, yeni gayrimenkul değerleme modelleri geliştirilmelidir

- Dünya yeşil dönüşüm, sürdürülebilir hatta akıllı kentleri gündemine almışken deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde ivedilikle yeşil dönüşümle ilgili çalışmalara başlanmalıdır

- Kentsel dönüşüm ve afet riski taşıyan binaların dönüştürülmesiyle ilgili TBMM’den geçen yasa çerçevesinde çevreye duyarlı, yeşil binaların yapılması hem yaratılacak istihdam hem de küresel iklim değişikliği değerlendirildiğinde önemli bir adım olacaktır.

- Türkiye koşullarına uygun değerlendirme sistemi oluşturmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili diğer birimlerle hazırlanan Yeşil Konut Sertifikası ülke ekonomisine katma değer yaratacaktır.

- Üniversiteler müfredat ve araştırma açısından Yeşil Binaları gündemine almalı, Yeşil Kampüsler desteklenmelidir.

- Sanayi bünyesinde üretim faaliyetlerinde yeni yatırımlarla, yüksek standartlarda çevreye duyarlı ürünlerin üretimine öncelik vermelidir.

- Sanayide doğal kaynaklar ve enerjinin kullanımında enerji verimliliği kriterleri göz önünde bulundurulmalıdır.


Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, yeşil bina ve değerlendirme sistemleri konusunda farkındalık yaratmak, bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmek amacıyla kurulmuştur. Türkiye’de yeşil binaları yaygınlaştırmak ve inşaat sektörünün sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda dönüşümüne öncülük etmek için çalışan Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği 2007 yılından beri hizmet vermektedir.


Geri Dön