22 / 11 / 2024
fuzul

Sel, Akdeniz ve Ege'de tarım alanlarını vurdu!

Sel, Akdeniz ve Ege'de tarım alanlarını vurdu!

Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde yaşanan sel felaketi altyapı hariç tarımsal alanlarda 100 milyon liralık kayba neden oldu. En büyük zararı gören bölgenin 'beyaz altını' pamukta rekoltenin % 25 düşmesi bekleniyor




Ege ve Akdeniz Bölgesi'ni etkisi altına alan ve metrekareye ortalama 300 kilogram olarak düşen yağmur, tarım alanlarında büyük hasara neden oldu. Pamuk tarlalarının yanı sıra narenciye ve nar bahçelerinde ciddi zarar oluştu. Tarım makineleri sele kapıldı. Selden en büyük zararı gören Antalya'da 45 bin dönüm tarım arazisi ile 2 bin dönüm kapalı alan selden olumsuz etkilenirken en büyük kayıp ise hasat bekleyen pamukta yaşandı. Selin bölgede altyapı hariç tarım alanlarında ortalama 100 milyon lira hasara yol açtığı tahmin ediliyor. Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin, "Tarımsal anlamda en büyük zararın oluştuğu yer Aksu ilçesi. Bu ilçede pamuk arazileri var. Pamukta hasat henüz yapılmamıştı. Ayrıca bölgede hasat bekleyen mısır ve narda da hasar oluştu" dedi. Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu da selin bölgede 60-70 milyon TL'lik maddi kayba neden olacağı bilgisini verdi.

VERİM DÜŞECEK
Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Atila Diniz, yaptığı açıklamada Aksu Çayı'nın her iki yanında yapılan pamuk tarımının, taşkından olumsuz etkilendiğini kaydetti. Şu anda hasarın tam boyutunu göremediklerin anlatan Diniz, "Bu yıl 40 bin ton civarında üretim bekliyorduk. Ancak yaşanan sel felaketinin ardından üretimde yüzde 20-25'lik bir düşüş bekliyoruz" dedi.

Yağmur pamuğun kalitesini düşürür'
İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB)Başkanı İsmail Gülle, hasat öncesi ürüne zarar veren yağışların pamuğun kalitesini düşüreceğini söyledi. Gülle, "Miktar azalacağı için fiyatlar artar" dedi.

'Üretim geçen yılın altına düşmez'
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise sele rağmen pamuk üretiminin geçen yılın altına düşmesinin söz konusu olmadığı söyledi.

Otellerde sıkıntı yaşanmadı'
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır turizmciler olarak yağmur öncesinde turistleri de konu ile ilgili bilgilendirdiklerini bu nedenle herhangi bir zararla karşılaşmadıklarını kaydetti.

Rekoltede düşüş bekliyoruz'
Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu ise "Hasarın 60-70 milyon TL seviyelerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Bölgedeki 45 bin dekar alan zarar gördü. Bu nedenle rekoltede önemli kayıp bekliyoruz" dedi.

"Söke'deki kayıp 10 milyon TL"
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş yaptığı değerlendirmede, "Söke Ovası'nda 320 bin dekar alan yağmurdan olumsuz etkilendi. Bölgemizde10 milyon TL'lik bir maddi hasar söz konusu" diye konuştu.
Sabah


Geri Dön