Selamet Yazıcı: Sigorta için yıkım beklemeye gerek yok!
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Yazıcı, Türkiye 'de küçük ve orta büyüklükteki depremlerin sıklıkla olduğunu ve evlerde hasarlar meydana getirdiğini belirterek, 'Sigorta yaptırmak için illa büyük bir yıkım, deprem beklemeye gerek yok' dedi.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Türkiye 'de küçük ve orta büyüklükteki depremlerin sıklıkla olduğunu ve evlerde hasarlar meydana getirdiğini belirterek, 'Sigorta yaptırmak için illa büyük bir yıkım, deprem beklemeye gerek yok' dedi.
Yazıcı, Türkiye 'de 3,5 milyon civarında poliçe olduğunu ve bu sayının DASK kapsamında bulunan konutların yaklaşık yüzde 26 'sına karşılık geldiğini belirtti.
Küçük ve orta büyüklükteki depremlere ilişkin haberlerin sigortalılık sayısında küçük kıpırdanmalar sağladığını anlatan Yazıcı, 'Ama bizim istediğimiz oranda ciddi bir artışa dönmüyor' diye konuştu. Sigortalılık oranı en yüksek bölgenin yüzde 35 ile Marmara olduğu bilgisini veren Yazıcı, İstanbul 'da ise bu oranın yüzde 37 olduğunu ifade etti. İç Anadolu Bölgesinin yüzde 29 'la ikinci sırada olduğunu belirten Yazıcı, bu bölgede ise yüzde 43 sigortalılık oranı olan Ankara 'nın ortalamayı yükselttiğine işaret etti.
Yazıcı, Konya 'da sigortalılık oranının yüzde 17, depremin merkez üssü olan Ilgın 'ın ise yüzde 15 seviyesinde olduğunun altını çizdi. Küçük ve orta büyüklükteki depremlerin sıklıkla olduğunu ve yıkıcı etkiler oluşturmasa bile evlerde hasarlar meydana getirdiğini hatırlatan Yazıcı, 'Sigorta yaptırmak için illa büyük bir yıkım, deprem beklemeye gerek yok. DASK tam da bunları karşılamak için var' şeklinde konuştu.
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Yazıcı, şöyle devam etti: 'İnsanlar bu hasarları onarmak için para ödüyorlar. Oysaki ceplerinden ödeyecekleri bu parayı DASK karşılıyor. İnsanlarımız keşke bu konuda daha fazla bilinçlense ve faydasını görseler. Simav depreminde, sigortalılık oranı yüzde 14 'tü. şu anda artarak, yüzde 17 'lere çıktı. Biz orada 6 milyon liraya yakın hasar ödüyoruz. şu anda 2 milyon lirasını ödedik. Bazı eksikleri olan, miktara itiraz eden, anlaşamadığımız ya da Afet İşleri 'nin tespitlerini bekleyen dosyalar biraz daha uzadı. Sonuçta ortalamada 1 ay içinde bu hasarlar ödeniyor. Devletten, tapudan başka hiçbir şey beklemeye gerek kalmadan bu parayı alıp evini onarabiliyor insanlar.'
Doğal afet sigortası yaptırmanın çok kolay olduğunu vurgulayan Yazıcı, 'Belge, bilgi gibi ayrıntılar istenmiyor. Sadece beyanı ve -varsa- tapusunun fotokopisi ile işlemleri yapabiliyorlar. Hasar küçük de olsa, verdiğimiz teminatın yüzde 2 'sini aşıyorsa, DASK hepsini ödüyor' dedi.
'SİGORTA, AFET YÖNETİMİNİN BİR PARçASI'
İnsanları korkutarak sigorta bilincinin artırılamayacağını dile getiren Yazıcı, 'Biz zaten bilinçlendirerek, sigortaya inandırarak bu sayıyı artırmaya çalışıyoruz. Bunun için pek çok proje yaptık. Deprem TIR 'ı projesini hayata geçirdik. Türkiye genelinde 200 bine yakın kişiye birebir deprem ve sigorta eğitimi verdik. Sigorta, afet yönetiminin bir parçası' ifadelerini kullandı.
Bazı kişilerde sigortanın pahalı olduğu şeklinde bir algı olduğundan yakınan Yazıcı, bu yorumlara katılmadığını söyledi. Yazıcı, şunları anlattı:
'Türkiye ortalamasında poliçe başına 62 bin lira teminat vermişiz. Bunun yıllık primi ortalama 99 lira. Bu rakam, bulunduğu risk bölgesine, yapı tipine, binanın metrekaresine göre değişiyor. Büyük bina için daha fazla, küçük bina için daha az oluyor. Bu primi kredi kartına taksitle de ödeyebiliyor.'
AA