28 / 04 / 2024

Selçuk Akat: Azerbaycan'da yatırım yapmak için doğru zaman!

Selçuk Akat: Azerbaycan'da yatırım yapmak için doğru zaman!

DEİK Türk-Azerbaycan İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Selçuk Akat Azerbaycan'da yatırım yapmak için doğru zaman olduğunu söyledi.



DEİK Türk-Azerbaycan İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Selçuk Akat:  "Azerbaycan'da yatırım yapmak isteyen Türk iş insanlarına doğru bir zaman diliminde yer aldığımızı buradan söylem istiyorum. Şu an bu ülkede uygun bir yatırım iklimi var. Daha sonrası için geç kalmış olma ihtimali söz konusu. Azerbaycan'daki Türk yatırımları ilk başta hızlı başlamış olsa da sonradan yavaşladı. Azerbaycan'ın Türkiye yatırımları ise bizi geçmiş durumda. Azerbaycan ile yaklaşık 4 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz var. Biz yaklaşık 2.5 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. 1.5 milyar dolarlık da ithalat söz konusu. Bizim Azerbaycan'daki yatırımları artırmamız gerekiyor. 


Ekonomisinde reformlar yaptı 

Azerbaycan, petrol fiyatlarının düşmesiyle ekonomide birçok reform yaptı. Artık Azerbaycan petrol dışı sektörleri geliştirmek istiyor. Bu gelişmeye destek olacak yatırımlara birçok teşvik veriyor. Azerbaycan da geçmişte gümrükte yaşanan problemler artık yok. Yakında vergi konusunda da önemli reformlar yapılacak. O yüzden Türk iş adamları bu fırsatı kaçırmamalı. 


Ekonomi Bakanımız her ortamda Azerbaycan'a yatırım yapılmasını dile getiriyor İş adamlarımızın biraz daha gayret göstermeleri cesaretli olmaları lazım. Eğer bu yatırımlar şimdi yapılmazsa sonra geç kalınacak çünkü Batı'dan, Rusya'dan, Amerika'dan şirketler gelecek ve yatırımları onlar yapmaya başlayacak. Dolayısıyla pazarda yer bulma sorunu yaşamak istemiyorsak, önlemimizi şimdiden almalıyız. 


Bugün itibarıyla Azerbaycan diğer 

ülkelerden farklı bir konumda bulunuyor. Azerbaycan öncelikle dost ve kardeş ülkemiz ve stratejik iş ortağımız. Azerbaycan'ın yurtdışındaki faaliyetleri ve bizim faaliyetlerimiz bizi çok yakın iki müttefik yapıyor. Azerbaycan'da büyümek isteyen şirketler ülkemize geliyor. Daha sonra bu şirketin bir kolunu Azerbaycan'da şube olarak açıyor ve iki ayaklı çalışıyor. Avrupa'ya mal satmak için Türkiye'deki şirketi, Orta Asya'ya mal satmak için de Azerbaycan'ı kullanıyorlar. İki şirket arasında insan kaynağı, sermaye devamlı hareket halinde. Bu oldukça başarılı bir modele işaret ediyor. Önümüzdeki günlerde bu modelin artacağını düşünüyorum. 


Azerbaycan bağımsızlığını kazandıktan sonra hemen altyapı yatırımlarına başladı. Ve mevcut krizden önce Azerbaycan birçok altyapı yatırımını tamamladı. Azerbaycan'ın petrol fonunda merkez bankasında hâlâ kaynakları var. O yüzden Orta Asya'daki diğer ülkelerle karşılaştırırsak aslında bu krizde en iyi durumda olan ülkelerden biri Azerbaycan. Ancak hiçbir kaynak sonsuz değil ve Azerbaycan'da bir an önce petrol dışı sektörlerin kalkınmasını gelişmesini istiyor. Azerbaycan şu an sanayi bölgeleri kurdu ve orada yatırım yapacak şirketlere pek çok teşvik ve belli hacimdeki yatırımlara ücretsiz arsa veriyor. Azerbaycan'a yatırım yapacak şirketin tüm işleri tek bir noktadan takip edilebiliyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı yatırımcı şirketin tüm sorunlarıyla kurduğu bir şubeyle ilgileniyor yalnız bırakmıyor. Bu güvenli yatırım için önemli bir ayrıntı anlamına geliyor. 


Öte yandan, DEİK olarak çalışmalarımızı Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yapıyoruz. Onları düzenli olarak ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerimizde ortaya çıkan konulardan iki tanesi tarım alanında karşılıklı tecrübelerin paylaşılması. Bu konuyla ilgili olarak 2013 ve 2016 yılında iki tarım konferansı yaptık. Türkiye'deki tarım şirketlerine tarımla ilgili ekipman üreten, yetiştiricilik yapan şirketleri Azerbaycanlı şirketlerle buluşturup, kayda değer neticeler alıyoruz. " dedi.


Dünya


Geri Dön