Ekonomi

Selçuk Geçer 'Dolar 30 lirayı geçer' diyerek tarih verdi içler acısı durumu ifşa etti

Türkiye'de doların seyri yıl sonuna kadar ne olur, geçen sene 7 liradan 9 liraya oradan da 18 liraya fırlayan dolar 2022 yılının sonunda kaç lirayı görecek. Ekonomist Selçuk Geçer, doların önümüzdeki günlerde yeni zirvelere doğru yol alacağını açıkladı.Kurdaki denge ne zaman sağlanacak, hükümetin kur korumalı mevduat başta olmak üzere doların durulması için attığı adımlar kuru kısmen tutsa da artık piyasalardan gelen son haberler eldeki imkanların daraldığını gösteriyor

Dolar Türk ekonomisinin dengelerini bozmaya ve değiştirmeye devam mı edecek. Kurdaki denge ne zaman sağlanacak, hükümetin kur korumalı mevduat başta olmak üzere doların durulması için attığı adımlar kuru kısmen tutsa da artık piyasalardan gelen son haberler eldeki imkanların daraldığını gösteriyor. Gazeteler hükümetin doların yükselişinin önüne geçmek için Merkez Bankası yetkililerinin bazı iş insanlarını arayarak 'dolar satmaları' için telkinlerde bulunduklarını yazdı. 

'Bir avuç dolar için' başlıkları atıldı. Peki bu dolar FED'in faiz kararları sonrasında ne olur, Türkiye'nin faiz artırmak yerine fazileri sabit tutmaya devam etmesi doları nasıl etkiler? Dolar ve ekonomi uzmanı Selçuk Geçer, "Dolar yıl sonunda 30 lirayı geçer" diyerek hesapları ve zihinleri adeta alt üst etti.

Elinde doları olan 5 ay sonra bugün 17,40 lira olan doların 12 lira 20 kuruş daha arttığını mı görecek? 

İşte Selçuk Geçer'in dolara ilişkin kimya bozan tahminleri ve uyarıları:

 

"NET DÖVİZ REZERVİ İÇLER ACISI"

Dolar/Euro paritesi Euro/dolar paritesine evrilmeye başladığını söyleyen Selçuk Geçer, bu oranın 0,80 doğru gideceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın rezervlerine ilişkin değerlendirme yapa Geçer "Merkez Bankası net döviz rezervleri her geçen gün düşmeye devam ediyor. 7,5 milyar dolara geldi net döviz rezervi. Swap hariç net döviz rezervi ise içler acısı. -54.3 milyar dolar. Bu da döviz üzerindeki döviz baskısının artık mümkün olmadığını gösteriyor." dedi.

"ARALIK AYINDA DOLAR 30 LİRAYA ÇIKAR"

Doların kısa vadede 18,20'leri göreceğini belirten Geçer, "Maksimum 1-2 ay içinde 21-22 lira seviyelerini görürüz Eylül itibariyle. Sonrasında Aralık ayına kadar 30 liranın üzerine çıkmış bir dolar kuru göreceğiz gibi" dedi.

DOLARDA 3 HANELİ RAKAMLAR GÖRÜLEBİLİR İDDİASI

Türkiye ile ilgili beklentilerin bozulduğunu ifade eden Geçer, Merkez Bankası'nın da bu doğrultuda anketlerinin bozulduğunu belirtti. Yükselen enflasyona değinen Geçer, "Enflasyon beklentisi yüzde 64.59'du o yüzde 69.94'e evrildi. Dolar beklentisi 18.89'du o da 18.99 oldu. Tabi bu iyimser tahminler. Doların bu seviyelerde yılı kapatma imkanı yok." diye konuştu. Türkiye'de dengelerin daha da bozulacağını vurgulayan Geçer, "Yıl sonu umarım kırılmayla karşı karşıya kalmayız. 30-35 lira arasında dolar kuru bu seviyeyi tamamlarsa, oturup dua edelim. Kırılma olursa 3 haneli dolar kuru ile karşı karşıya kalabiliriz. Kimse şaşırmasın." yorumunda bulundu.

 

İslam Memiş altın ve dolarda yaşanacak büyük tufanın tarihini verdi: Ben elde olanı sattım diyerek duyurdu

Doları bitirecek yeni para birimi projesinin adı belli oldu! Ülkeler sıraya girdi

Altın satacaklara tarihi yükseliş uyarısı: Para etmiyor yükselmiyor diyenler bu tarihte zengin olacak

Markette litresi 55 liraya süt isyanı! Bizim hakkımızı kim savunacak diyerek veryansın ettiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KYK borcuna zam ve enflasyon çıkışı! KYK borçları silinecek mi?

Zam gelen emekli maaşlarının bankaya yatış günleri belli oldu! Tahsis numarası tek olanlar...

LPG'ye gelen zamdan sonra mutfak tüpüne de zam geldi! Yeni tüpünü alıp kenara koyan kâra geçer

Fiat Egea tüm modellerinde Connect uygulamasını standart yaptı! Sadece 399 lira