27 / 11 / 2024

Selde konutları zarar görenlere bayram yardımı!

Selde konutları zarar görenlere bayram yardımı!

Tarihinin en büyük sel felaketlerinden birini yaşayan İstanbul'da, mağdurlara 8 milyon lira yardım dağıtılıyor 




Bayram öncesi yaralarını sarmaya çalışan afetzedelere Başbakanlık 7, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 1 milyon lira kaynak ayırdı. İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, yardımı geçtiğimiz perşembe itibarıyla 12 ilçe kaymakamlığının hesaplarına yatırdıklarını ifade etti. Kaynağın 3 milyonu Silivri, Çatalca ve Küçükçekmece belediyelerine pay edildi. 5 milyon lira da Başakşehir, Bahçelievler, Avcılar, Sultangazi, Bağcılar, Arnavutköy, Esenyurt, Sarıyer, Beykoz ilçelerine bölüştürüldü. İstanbul'da yakınlarından 3'ü kayıp olmak üzere 31 aileye 15'er bin lira yardım ulaştırıldı.

Yeni eğitim döneminin başlamasına sayılı günler kaldığını hatırlatan Sabri Kaya, İl Özel İdaresi olarak da selde zarar gören 44 okul için Başbakanlık'tan 4,5 milyon lira kaynak isteyeceklerini açıkladı. Bu okulların 40'a yakınının eğitim sezonuna yetişeceğini, 4 okulun durumunun ise kritik olduğunu açıkladı. Bu sebeple İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün öğrencilerin hangi okullara gönderileceğiyle ilgili planlama yaptığını aktardı. Ayrıca selden etkilenen 3 hastane ve 7 sağlık ocağı ve 4 il sağlık grup başkanlığının onarım çalışmaları için keşif hazırlıkları yapıldığını, gereken kaynağı Başbakanlık'tan isteyeceklerini bildirdi.

Hafta sonu açıklanması beklenen sel felaketi ile ilgili İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, hazırladığı hasar tespit raporunu tamamladı. Rapora göre İstanbul'un 15 ilçesi selden etkilendi. Toplam 3 bin 816 konut, bin 490 işyeri zarar gördü. Çalışmalarda bin 484 vatandaş kurtarıldı. 162 kişi açıkta kaldı. Türkiye İş Kurumu, işsizlik sigortası fonundan ayrılan kaynakla normal hayata dönüşün sağlanması amacıyla altyapı çalışmaları, çevre temizliği ve erozyon engelleme faaliyetlerinde çalışmak üzere 4 bin 100 kişiyi istihdam etti. Felaketin ilk bilançosu şöyle:

SİLİVRİ'DE 150 otomobil denize sürüklendi. İki katlı üç yazlık bina çöktü. 784 konut, 735 işyeri harap oldu.

ÇATALCA'DA 150 konut ve 20 işyeri sular altında kaldı. 32 bina yıkıldı. Bin 80 dekar tarım alanı zarar gördü. 35 büyükbaş, 240 küçükbaş hayvan, 9 at telef oldu, 18 at kayboldu.

KÜÇÜKÇEKMECE'DE 799 konut, 305 işyeri hasar gördü.

BAŞAKŞEHİR Basın Ekspres Yolu TEM çıkışında bulunan Osmanlı TIR Garajı sular altında kaldı. 284 konut, 112 işyeri kullanılmaz hale geldi. 3 okul zarar gördü. 3 köprüde kısmi zarar var. BAĞCILAR, Esenyurt, Arnavutköy, Büyükçekmece ve Sarıyer'de 800'e yakın bina ve işyeri harap oldu. 5 bina yıkıldı.

Konut sahipleri 'afetzede' muamelesi görecek

İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün hazırladığı 'hasar tespit raporu'nda sel mağdurlarının kanunen afetzede kabul edildiği bilgisine yer verildi. Selzedelerin 21 Eylül 1968 yılında çıkarılan 'Afetlerin Genel Hayata Etkinliğine İlişkin Temel Kurallar Hakkında' başlıklı yönetmeliği gereğince genel hayatlarının etkilendiğine karar verildi. Buna göre hafta sonu tamamlanması öngörülen raporda selden etkilenen konut ve işyeri sahipleri 'afetzede' muamelesi görecek.
Arif BAYRAKTAR/Zaman


Geri Dön